Как днес не спечелихте един клиент, Отворено писмо до VIVACOM

Здравейте VIVACOM,

Пиша Ви това отворено писмо, за да Ви обясня защо днес не успяхте да ме спечелихте като клиент. Надявам се писмото ми да някакъв ефект, защото е жалко да хвърляте буквално милиони за реклама, а когато човек Ви потърси, за да Ви даде (и след това регулярно да Ви дава) едни пари, се оказва че сте гъвкави като БТК (имаше една такава компания, спомняте ли си? Май още я има!).

Притежавам 2 устройства, с които имам GSM Интернет. Таблет, независим от оператор, и смартфон. И двете устройства са в момента към Мобилтел. Таблетът е с изтекъл договор.

Понеже не винаги М-Тел имат най-доброто покритие ми се щеше да добавя гъвкавост откъм оператор. Таблетът е идеалния кандидат за предплатен интернет, понеже там не ползвам глас и ми е все тая, че ще загубя номера си. Поради това реших да проуча как стоят нещата с предплатените пакети на Виваком и Глобул. Предплатено ме устройва идеално, защото не използвам интензивен интернет на таблета и мога да си го дозареждам достатъчно често, когато ми потрябва.

За Глобул не искам и говоря. Цените там са от 2000-а година.

Виваком, от друга страна, има читав, предплатен пакет. Малко скъпичък, но за предплатен е ОК. Продава се за 89 лв и се казва EasyTraffic. Продава се заедно с USB модем, който обезпечава достъпа на компютъра до мобилната мрежа.

На мен обаче този модем въобще не ми е необходим. Аз си имам таблет, който си има място за картата, и който също при необходимост може да даде свързаност на компютъра ми.

Най-естественото нещо, което ми хрумна, беше да се обадя на Виваком и да попитам как мога да си купя само картата без USB модема. Главата ми и за миг не можеше да проумее докъде може да стигне липсата на гъвкавост.

Обаждам се аз на платения телефон и след слушане на 3 минути менюта и ненужна (но платена!) информация най-накрая стигам до заветния оператор. Операторът ме изслуша, разбра ме и помоли да изчакам. Изчаках (още 2 минути). Операторът се завърна и със съжалителен тон ми обясни, че няма никаква възможност аз да стана клиент на Виваком. Т.е., че Виваком нямат вариант да се купи само картата без ненужното устройство. Естествено, аз въобще не възнамерявам да давам поне 40 излишни пари, така че приключих разговора и седнах да накълва това на таблета.

Уважаеми Виваком,
Днес Вие пропуснахте шанса да спечелите едни дребни пари. Пропуснахте обаче и шанса да ме направите отново Ваш клиент. Нещо повече – за пореден път предизвикахте у мен гняв и разочарование, че за петте години, през които не бях Ви търсил, не сте успели да се промените въобще.
Да, станали сте по-шарени, сменихте си името и логото, станахте оранжеви, пуснахте услуги. Но не успяхте да налучкате прав правилния ритъм, който да Ви даде възможност да си върнете клиент.

Апетитът, Виваком, идва с яденето. Може би, ако бяхте успяли да ми станете доставчик, щяхте в по-дългосрочен план да ме предизвикате да опитам и други Ваши услуги? Не-предплатени такива? Може би щях да реша да прехвърля и домашния си интернет (Лозенския)? Е, признавам, това последното е long shot, но човек никога не знае.

Вие обаче избрахте да направите това, което единствено правите добре последните 50 години: бързо, категорично и безусловно отблъснахте и разочаровахте. Единствената разлика от преди 10 години е, че го направихте “високотехнологично” – чрез Вашия call center, вместо чрез намръщена леля на гише в пощата.

Няма да Ви стана клиент отново. Не и при тези условия. И на никой няма да препоръчвам Вашите услуги. Защото вярвате или не, аз съм от тези, които в маркетинга се наричат “influencers”. Тези, при които ходят техните не-толкова-технически-запознати приятели за съвет. Тези, които като кажат нещо, хората обикновено ае вслушват в съвета им. И дори понякога плащат за него.

Така че днес Вие (може би за пореден път) загубихте много повече от някакви си 50 лв.

Може би бих Ви дал още един шанс, ако поправите грешката си. Но не вярвам и ще бъда буквално слисан, ако се случи!

9 thoughts on “Как днес не спечелихте един клиент, Отворено писмо до VIVACOM

 1. А така! Каза им го. Между другото, ако намериш решение за мобилен интернет, което ти хареса, сподели! Че и аз търся, ама то като нашите “конкурента” са си все едни и същи говеда…

 2. Не ми стана ясно защо интернета трябва да е предплатен? Трябва ти само за 3 месеца ли?

  1. Не, трябва ми, за да имам допълнително решение, когато MTel-ския трафик е в г*за (както беше в Приморско). Сега в момента имам една карта за данни на МТел, която ми струва 25 лв всеки месец и за която от сума ти време се опитвам да намеря по-евтино решение. Но МТел не е компания, която лесно ще ти даде по-евтиното решение – минимумът, който щедро ми отпускат, е 15 лв/месец, което пак е много за карта, която не ползвам.
   А не я използвам, защото на телефона пак имам безлимитен интернет (техните пакети), и когато ми трябва такъв си включвам tethering-а и си го ползвам от телефона.
   Таблетът обаче е по-истински, когато има възможност за интернет достъп. Но не ми се скача пак в драма с месечни такси и договори, затова EasyTraffic е добро (или поне така ми се струва) решение. Ще видим… времето ще покаже.
   Ех, само ако MaxTelecom имаха читаво покритие…

 3. А 10 лв. / месец за почти безлимитен не те ли устройва по-добре?

 4. Не е лошо 10 лв, но на мен идеята ми беше за backup към друг оператор. Ако трябва да плащам на месец, това не е prepaid…

  1. Изглежда, има смисъл (виж facebook коментарите).

   Note to self: да намеря начин блогът да ме уведомява, ако има нов FB коментар :)!

 5. Под Chrome, ФБ коментарите не се виждат. 12.0.742.112 (90304) Built on Ubuntu 11.04, running on LinuxMint 11

  1. Благодаря за feedback-а. Под моя хром се виждат :), 14.0.835.beta, Windows 7.

   Но и да не се виждаха, освен да сменя плъгина, няма какво друго на направя.

   Моля, ако някой има същите проблеми, да пише.

   Между другото, плъгина е малко смотан, ако влезеш през коментаторен линк, примерно http://doncho.net/?p=1399&cpage=1#comment-234674, няма да видиш коментар. Ако влезеш през http://doncho.net/?p=1399 обаче, ще ги видиш.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text