“Английският съсед”, еп.1 снощи

От блога на Валенс научих за “Английският съсед”. Понеже този тип взаимоотношения винаги са ме привличали с противоречията и ситуациите си, бях решил че задължително трябва да гледам филма. Книгата е в процес на поръчка вече, така че задължително ще си прочета и книгата, най-вероятно после или още докато дават филма по К1.

Първата серия вече изгледах снощи, затова ми се ще да напиша малко.

Първо: много ми хареса.

Аз ходя леко настрани от серийните български филми, но ако и останалите са като “Английският съсед”, ще трябва да ги открадна от замунда, за да ги изгледам. “Стъклен дом” може да се гледа законно от сайта на бТВ, за останалите не съм сигурен. Снощи обаче искрено се забавлявах с първата серия на новия сериал, въпреки малкото телевизорче в хотелската стая.

Татяна Лолова прави невероятна роля. Не че от нея може да се очаква друго, безспорно една от най-големите актриси на няколко поколения.

image“Английският съсед” Лесли Грантам (Leslie Grantham) изкърти мивката в хотела. Симпатяга на място, пресъздава много добре колко омотан може да се чувства чужденец, попаднал неподготвен в нашенския бит. Да знаете само колко пъти съм виждал подобни изрази по лицата на колеги и приятели от чужбина Smile… Както може да се прочете из онлайн парцалите в България, изглежда най-характерното нещо за този човек е, че е бил осъден и лежал 10 години в затвора след присъда за убийство (което извършил на 19). Браво бе, “журналистите”, за пореден път.

Лафазанов малко ме разочарова. Може би в следващите серии ще е по-добре, но засега с нищо не се впечатлих, освен с това, че самото му присъствие в която и да е продукция по подразбиране ти вдига “смехолина” поне с 20%.

image“Кмета” не беше зле и той. Още се хиля, като си го представя в лотос, повтаряйки “инвестицииииии, инвестициииии….”.

Абе с две думи – беше ми кеф. Чакам с нетърпение продълженията и от сега се чудя как ще се преборвам с Веси да гледам сериите, които са петък вечер късно, т.е. нормално по това време сме все “някъде с приятели” (снощи беше изключение). Ще видим!

Второ: БНТ обаче много ме издразни.

Не знам на кой му беше дошла на ум “гениалната идея” преди премиерата на първа серия да има 20 минутен документален “филм за филма”. Почувствах се все едно Николай Хайтов ми разправя предварително какво ще се случи в “Капитан Петко Войвода”, със сигурност гледалите филма преди 10.11. помнят що за простотия беше това разказване. Докато аз с нетърпение чаках филма, хората създали го се изреждаха да ми казват колко е велик и как супер са се кефили да го правят. А мен само едното нетърпение и любопитство ме държеше буден – след дълъг петък и около 200 км от СФ до Девин. След първите 5 минути вече ме държеше буден не само нетърпението, ами и яда: нищо не може да ви разсъни по-добре от цветисти псувни, които ви идват в главата по адрес на гения, наредил програмната схема на БНТ. И понеже документалното парче продължи 20 мин (колкото половината филм), имах шанс да упражня фантазията си с нови и нови псувноформи по адрес на тая личност. Надявам се яко да го е сърбял гъза този тежък комплексар към времената, когато Хайтов ни говореше безспир преди поредната серия…

Иначе: чакам с нетърпение останалите три серии.

Както и книгата.

Снимките са от сайта на БНТ. Там са с Full Copyright, въпреки че е спорно доколко етиката може да позволи една национална телевизия, издържаща се нашите данъци, да има full copyright (същото важи и за всяка държавна институция). Употребата на снимките тук е цитат (по чл.24(2) от ЗАПСП). Ако някой има претенции, да пише.

2 thoughts on ““Английският съсед”, еп.1 снощи

  1. И аз го гледах, също така съм изгледал и други български сериали. Мога да кажа, че технически другите изглеждат по-добре, съседа леко ми евтинее 🙂

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text