Прецакване от Gladen.BG

Крайно време е да се отвори домейн mizernici.bg. За да може там човек да споделя безобразия на родни компании, за които които уж “грижата за клиента” е първостепенна, но опре ли до няколко безценни левчета, започват да се циганят на поразия.

В тази връзка искам да ви споделя моят печален опит с gladen.bg, от където тази вечер се опитах да си поръчам пица.

Поръчах си една пица, за която получих следната електронна поръчка:

image

Забелязвате ли удебеленото чудо? НУЛА лева за доставка. Същото го пишеше и на shopping cart-ата, непосредствено преди “Поръчай”.

Останах обаче зверски учуден от обаждането от Гладен, за което ми казаха че трябвало да платя шест лева доставка. Въпреки, че не била отразена в поръчката. И че много се извинявали, че имало бъг в системата. И ако съм искал, да съм откажел поръчката.

Да, ама аз знам много добре Законът за електронна търговия. И неговия чл.4, ал.2:

Чл. 4. (2) Когато при предоставянето на услуги на информационното общество се посочват цени, те трябва да се обозначават по ясен и разбираем начин. Доставчикът на услуги е длъжен да указва дали цените включват данъци, такси и разноски, които формират крайната цена.

В този смисъл смятам, че Гладен.БГ бяха длъжни да приключат сделката на обявената цена, поемайки за тяхна сметка доставката. Ако им пукаше за клиента, щяха освен да се извинят, да наредят поръчката. И така да покажат, че наистина им пука.

Най-много се подразних от факта, че по телефона ми беше обещано, че ще получа е-поща, посочваща защо съм се отказал от поръчката, и че вината е тяхна, и че заради непосочената доставка са ми отказали поръчката (въпреки договорената по-горе цена!).

Е, след 20-на минути се оказа, че “колежката току-що си е тръгнала”, а моята поръчка все едно никога не е правена (поне в списъка ми с поръчки я няма). Добре, че е-пощата я имаше! Лъжата беше пълна.

Чудя се, да се оплаквам ли? Или да оставя гладен.бг да си тъне в собствената мизерия? Компания, която се отнася така дребнаво с клиентите си няма бъдеще според мен.

Утре ще се опитам да говоря с ШЕФА. Поисках му телефона тази вечер, оказа се че не може. Да видим дали утре ще може.

Много съм разочарован. Изглеждаха свястна компания.

П.П. Бъгът вече е отстранен. В сайта излиза правилно доставка, ако сега се опитам да поръчам. Явно се опитват да замажат положението, надявайки се да не остане срамът. Но срамът е вечен: Гладен.БГ се доказаха мизерници!

26 thoughts on “Прецакване от Gladen.BG

 1. Задължително КЗП. Направо ме е яд, че не съм на твое място.

  1. Стилгаре, за последен път ти превеждам коментар от шльокавица. Пич си, симпатичен си ми (повечето случаи), но от тук насетне директно трия шльокавицата 🙂

   1. Ох дано да не забравя, че не мога да му хвана спатиите вече къде беше разрешено и къде забранено да се пише на латиница.

    1. Правилото е отчайващо просто: където поста е написан на език с латиница, се коментира на латиница. Където е на кирилица – на кирилица. Даже плъгин имаше едно време. Затова не се затормозявай да помниш много правила – запомни само това, работи в 99.95% от случаите 😉

     1. Прав си, че така няма да се прецакам и ще редуцирам нарушенията, но все пак целта е да използвам оптимално всяка възможност да пиша на латиница, а така има вероятност да пропусна много места където всъщност няма да ми се карат 🙂

 2. ОК, добре, пуснах жалба. Написах я детайлно, но набързо. Ако ѝ обърнат внимание, ще пиша…

 3. Няма основания за оплакване към КЗП защото своевременно са реагирали и предупредили за ситуацията, какво правим ако сайт се объркат и сложат цена 10 евро на продукт струващ 10 хиляди евро, то трябва да ти го продадат за 10 евро щото сте били сключили нещо с чекаут-а на кошницата ли?

  Прав си че е нормално в подобни ситуации да поемат разходите за доставка, отделно тази цена 6 лева е доста големичка и издава ниски обороти

  1. Няма основания за оплакване към КЗП защото своевременно са реагирали и предупредили за ситуацията

   Не съм съгласен! Ако в магазин отидеш и видиш стока с етикет 5 лв, тази стока струва 5 лв. Независимо дали на касата ти кажат 50 лв.
   Ако има сгрешен етикет, отговорността е изцяло за търговеца. Търговеца може да избира: да получи евентуална глоба от КЗП, или да продаде стоката на правилната цена. Вече ми се е случвал подобен случай в ТЕХНОПОЛИС, и си продадоха стоката на етикетчето. “Ама той колегата се е объркал” – ами съжалявам за колегата…

 4. Върна ме няколко години назад когато се опитвах безуспешно да те черпя една пица в Дания по интернет и така и не успях …

 5. По твоята логика, ако цената на етикета е сбъркана и е по-висока, ти трябва да платиш високата цена? Ще ми е интересен отговорът на КЗП, но си мисля, че реално няма нарушение. Поне не и по члена, който цитираш.

  1. Логиката не е моя, и не е логика, а закон (ЗЗП). Точно за твоя пример:

   Чл. 27. (3) Означаването на различни цени за една и съща услуга в търговския обект е забранено. Ако въпреки това са посочени различни цени за една и съща услуга, потребителят заплаща по-ниската цена.

 6. Много лесно е да се уреди това с лека промяна в закона.
  По други вилаети например има таван от $10. Каквато и грешка да стане, от крайната цена се изваждат въпросните $10. Освен ако стоката не е по-евтина т $10 – тогава клиентът я получава без пари. Има изключения за акцизни стоки (алкохол, цигари и т.н.) – там няма отстъпка.

 7. Сбъркали са, оправили са грешката. Вече и на сайта са оправили бъг-а. Ти какво, да не би да не правиш грешки?
  В момента просто се заяждаш. Човек като няма какво интересно да сподели в блога си, понякога просто е по-добре да не пише нищо ..

  1. И аз, и ти си плащаме за грешките. Както и те. Свикнал съм да си търся правата.

 8. Радвам се, че си се оплакал на КЗП, длъжни са да реагират. Аз често им се оплаквам и има резултат.
  По закон, ако на етикета пише 5 лв, а на касата ти поискат 5,80 лв проблема си е техен. Ти ще платиш 5 лв, а те да си оправят бъга или каквото имат там.
  Не трябва нещата да се оставят безнаказани, защото така няма да стигнем до никъде.

 9. Дончо, прав си…

  Грешка на сайта или не, можеха да изгубят 6 лв но да спечелят клиент. А сега изгубиха клиент, имидж, и много повече от 6 лв.

  Но така е — у нас е прието да се циганим и два лева са по-важни от уважението на клиента както и дългосрочното му спечелване на довериеу, което може да доведе до 2000 или повече лева печалба… :-/

 10. В този постинг: на дебелак тъпчещ се с пица му се свидят 6 лева.

  Оркестъра свири туш.

  1. Mного драматично описано 🙂 , зад анонимната маска на едно IP (доколкото това може да е анонимно 😀 ).

   За “дебелак” съм съгласен. За това че се тъпче с пица обаче не съм. Нито дебелака, нито (финната му) жена, нито някое от децата яде пица тази вечер, благодарение на описания случай.

   1. Наистина е много драматично описано – граничи с абсурда.

    Толкова е абсурдно, че се чудя дали от гладен.бг не са ти платили за тази буря в чаша вода.

    За анонимност в интернет никой не си прави илюзии – просто ти давам една допълнителна гледна точка към ситуацията.

    Апропо, пише се “фина жена”, защото ако беше “финна жена” прилагателното нямаше да е “фин”, а “финен”.

    1. За съжаление, не са ми платили… Просто ме прецакаха. За теб може да е буря в чаша вода, но аз лично много мразя някой да се бие в гърдите колко го е грижа за клиените, но като опре до реална грижа, показва среден пръст.

     Прав си за “финна” иначе, объркал съм се! “Фина жена” е 🙂

 11. Съгласен съм, че не е редно да изпише 0(нула) лева за доставка и след това да се окаже, че е 5.99лв. Има и друг момент, че клиентите никога не четете условията на ресторантите. Ако бяхте прочели внимателно щяхте да видите, че е описано в условията. Ресторантите постоянно променят самите менюта и цените, както и условията на доставка. Сайта е все още в процес на обновяване. 6 лева не са дребна сума, за да се примирите просто така, но след като веднага са Ви уведомили за цената на доставката и след като не Ви устройва, можете да си я откажете.. Никой не Ви е задължил да приемете поръчката и да платите 6лева. Пример давам с Телевизионните шопове които казват, че имат доставка, но никога не казват, че е близо 10лв. 😉 Малко преувеличаваме с драмите и с тези коментари. Имаше доста груби постове 🙁 . Това писмо не е официално от някой шеф или нещо подобно. Пиша го като служител на гладен и като човек работещ от 5 години във фирмата. Само пак да поясня, че никой не Ви е ПРЕЦАКАЛ! Не са Ви обрали и не са скрили информация от вас. Нито условията се прочитат, нито промоциите!

 12. @Teo:

  Не е до 6-те лева, ама май не е ясно все още… 🙂

  Въпроса е принципен. Всеки може да сбърка.

  Да четем условията?? Има цена, цената е това което се плаща. А не цената + 6.00 лв. Нещо сте в грешка тук…

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: