OpenFest 2010 и Open Microsoft

Вчера говорих на OpenFest 2010. Презентацията ми беше на тема "Open Microsoft". Целта ми беше да покажа на opensource обществото какво и как прави Майкрософт, за да става все по-активен участник в същото това общество. Както и да дикутираме темата обективно и face to face, а не по форуми и флеймове.

Според колеги, приятели и някои от участниците презентацията мина добре. Не успях да покажа всичко, което бях предвидил за сметка на дикусията, която се получи. Умишлено дадох шанс на хората, които искат да питат, да го направят на момента, прекъсвайки ме. Хората бяха смели, питаха, отговарях, говорихме. От 45 минути презентация имаше поне 25 мин. дискусия, но (и) за мен слайдовете не бяха толкова важни, колкото живият контакт с публиката.

Единственото, което доста ме разочарова се случи постфактум. Организаторите публикуваха това видео. Аз им благодаря за това, така или иначе, цялата презентация се записваше, така че не би бил проблем което и да е от нея да се публикува.

Това хубаво, но публикуваното видео съдржаше един доста провокативен въпрос към мен и… само това! Тогава аз естествено отговорих на човека, но моят отговор очевидно не е бил важен. Или е бил твърде глупав, или твърде… не знам какъв. Може би твърде неудобен. Няма да разбера, предполагам.

Лошото е, че подобна постъпка според мен противоречи на идеалът, който това общество проповядва. Цензурата е нещо лошо, особено когато е налагана от този, който развява иначе флагът на Свободата с главно "С". Лесно е да обвиниш Майкрософт в нещо, но когато питаш толкова провокативно, може би трябва да имаш кураж да посрещнеш отговора?

Ще се възползвам от факта, че имам блог. Сега ще се опитам да импровизирам отново моя отговор, само и единствено с цел пълнота на дискусията.

Въпросът, дословно цитиран от видеото е "Защо беше нужно да сертифицирате грешка в Офис примерно 2.0, който смята дата от 1900-ата година за понеделник, като тя неделя? Разбирате ли, ние се притесняваме от такива неща, аз се притеснявам от нещо, че вие стандартизирате нещо, а за нас е по-добре да имаме отворено нещо, което да работи. Въпросът е, че вие се опитвате да промените хода на човешката история, защото просто можете да ***” (шумът ми пречи да чуя точно от видеото).

Моят отговор (или поне по-съдържателната според мен част) беше нещо от рода на:

– Майкрософт вече промени веднъж света. Майкрософт започна с визията за "Компютър на всяко бюро". За 30 години история ние променихме света.

Не гарантирам, че съм 100% точен с това, което казах тогава. Но беше нещо от рода. Така или иначе, не помня точно какво беше. А и пред такава публика човек импровизира, а така е трудно да помниш точно как и какво си казал. Със сигурност споменах също, че не съм запознат с проблема, за който ме питат, но дали беше преди или след отговора ми, това тук не мога да си спомня.

Както един мой познат, който си вади хляба с психология коментира:

Най-очертаващият се извод е, че самото задаване на въпроса е било по-важно от който и да било негов отговор.
Сиреч бива самоцелно, а не като стъпка в търсене на познание.
Викат му още "заяждане". 🙂
Хич да не ти пука, ама ти и без това си наясно… 🙂

Щеше  ми се да не е прав.

А ако наистина ви пука за същината на проблема, Stilgar, моят любим Facebook troll Smile (да взаимствам тук един израз от Йовко) изкопа този линк http://joelonsoftware.com/items/2006/06/16.html. Tam Joel обяснява като че ли точно за този проблем.

Ако ви интересува моята презентация в PDF, може да я свалите по-долу. Тя няма нищо общо с казаното по-горе, освен че всичко се случи заради нея Smile:

13 thoughts on “OpenFest 2010 и Open Microsoft

 1. Разбирам, че този пост не е за конкретният въпрос, но според мен оригиналната история с бъга в Excel е МНОГО ПОУЧИТЕЛНА (като повечето истории от Joel Spolsky). Тя е ОСОБЕНО поучителна за open source community-то, което в общия случай не се интересува много от неща като обратна съвместимост. Тя показва как множество инженери започвайки с тези работили по Lotus и продължавайки с множеството работили по Excel и вероятно тези работили по стандарта (предполагам OOXML) са взимали съзнателно, правилно и ОТГОВОРНО решение да напишат код с известен бъг и да запазят този бъг за повече от 30 години.

 2. Stil, разбирам че влагаш доста емоции като стане въпрос за подобен спор и оценявам, че се опитваш да ги подтиснеш. Пиша това само за да предупредя бъдещите коментатори, че няма да позволя да се развихри какъвто и да е флейм “за” или “против” отворен код и софтуерна свобода. За флейма има dir.bg.

 3. Много лошо впечатление ми прави един от организаторите – онова момче с очилата, което не може да казва “р”, но независимо от това гледа да взима микрофона колкото се може по-често. С нещата, които говори първо не е оригинален, второ отблъсква хората, които биха имали някакъв интерес към подобен род събития. Изобщо не се съмнявам, че същият индивид е качил въпросното видео. Но и ти не изглежда да си му отговорил подобаващо 🙂

 4. Всъщност, като става дума за Историята, на 28 февруари 1900 войските на генерал сър Редвърс Булер вдигат обсадата на Лейдисмит, с което променят хода на Втората бурска война. Или не на 28ти, както е според Британика, а на 1ви март, по Уикипедия. А дали датите са по нов или стар стил? Хммм, по грегорианския календар през 1900г. е имало и 29ти февруари, което би дало допълнителен ден на хората на гн. Бота, за да унищожат британския понтонен мост през река Тугела и да, хмм, променят “хода на човешката история”. А?
  Всъщност трябва да е било 28ми, неделя, по нов стил, защото в Историята пише, че в този ден Aston Villa разбиват Notts County с 6:2
  🙂

 5. Дончо, май очакваше нещо такова (поне по туитовете ти), а и трябва да си свикнал. Иска се време на големите компании у нас да се погледне с уважение, а не с търсене на най-малкия проблем, който да се превърне в слон. Уважение и за организаторите, за поканата към Майксрософт за участие и на Майкрософт, че участва и показва, че е отговорна компания и за теб, че беше там!

 6. Много ясно че си е заяждане. В някои* среди винаги е било модно да се заяждаш със ‘злия’ Майкрософт. Представи си сега въпросния пич колко ще дръпне по слава пред пъпчивите програмистки :)))

  Майкрософт за мен винаги е била една от компаниите, сериозно повлияли на човешката история. И не съм имал проблеми с продуктите им. Така, че – даже много меко си отговорил на глупендера от групичката хора, дето и те не знаят за какво точно са се събрали там. И не трябва да го приемаш много навътре.

  * – състоящи се основно от хора, контактуващи най-вече с компютри, нямащи личен живот и т.н.

 7. Ще се опитам да цитирам по памет отговора, защото и аз съм на мнение, че не трябваше да го режат от видеото.

  Въпросът е, че вие се опитвате да промените хода на човешката история, защото просто….
  След това за Дончо се обърна назад, направи една крачка и се обърна. Това се случи за 5 секунди някъде и последва отговора.
  Дончо:Да, ние променихме човешката история. Компанията съществува от 30 години и промени историята.
  След това спомена за “Компютър зад всяко бюро”

  Поздравявам г-н Ангелов за презентацията и за смелостта да излезе пред враждебно настроена публика 🙂

 8. Дончо, вярвам че ще бъде качен и твоят отговор – съдейки по дискусията в списъка на организаторите. В случая някой просто е заложил на “смешната” страна на нещата, но когато е на твой гръб определено не е приятно. Сам разбираш, обаче, че като представител на традиционен “враг” и редовен адресат за шегите на тази общност това донякъде е нормално. В смисъл такъв, че както във всяка общност не може да има единен еталон за тактичност, съобразителност или по-дебелашки хумор и съответно понякога надделява една или друга характеристика на едно или друго сечение от хора.

  И макар аз трудно мога да бъда обвинен в симпатии към твоята компания и признавам си, също си падам по дебелашките шеги по неин адрес – считам, че си е заслужила повечето – аз лично се зарадвах на твоята кандидатура за лекция, макар и да не можах да те чуя по географски причини. Първо за куража – казвам го и на шега и на сериозно – ясно е, че никой нямаше да те разкъса на парчета, но и самия факт “Майкрософт на Openfest” си е провокация и за двете страни, а за това си трябва кураж.

  Организаторите също проявиха такъв – между другото не знам дали е станало ясно, но ние направихме компромис с правило, което се следва стриктно от ден първи – от 2003-та насам. Майкрософт е първата и последната компания до днес, която прави презентация сама за себе си без да е спонсор на конференцията. На такива презентации досега са имали право единствено спонсори, понеже ги третираме като комерсиални презентации. Повярвай ми, никога не съм предполагал, че аз ще съм един от тези, които настояхме да предоставим слот за тази презентация именно на Майкрософт като изключение от собствените си правила. Дано да си е струвало – за всички страни в спора. Понеже няма смисъл от спор, ако страните не се чуват. Съзнаваш предполагам, че сме рискували да разсърдим останалите си спонсори и провокацията може да има различни изводи, цена и последствия за всяка страна, ако тръгнем да се взимаме твърде насериозно. Затова нека не го правим. Ти нямаше да предложиш тази лекция ако не беше широкоскроен и ние нямаше да я допуснем ако в мнозинството си не сме също такива.

  Иначе по темата дали Майкрософт е променила историята ще спорим на бира, че претенциите там са повече, а и в много краен случай да можем да ползваме алкохола за извинение 😉

 9. Йовко, благодаря ти много за дългия изказ. Признавам правото на всеки да се шегува, също така и оценявам широтата на кройката, която допусна Майкрософт на ОпенФест, без компанията да е спонсор. Моята цел не беше да правя маркетинг пич на този или онзи продукт, а да бъда максимално откровен докъде са стигнали усилията на компанията, в която работя от вече доста години, за да може тази компания да се приема по-добре сред тази общност, по-скоро като партньор, а не като врагът, който на всяка цена трябва да бъде сразен. Не знам дали успях или не.

  Радвам се, че оценяваш получилта се леко конфузна ситуация. Аз също признавам и ценя усилията на организаторите за събитието като цяло, и поради това се постарах да бъда максимално мек и спокоен, пишейки текста по-горе. Повярвай, ако нещата бяха други и това не беше точно това събитие, изказът ми щеше да е много по-емоционален и/или рязък (познаваш ме и от тази ми страна 🙂 ). Също така ако не осъзнавах компромиса, който организаторите са направили!

  Аз съм сигурен, че ще се вземе най-доброто решение. Ще го приема каквото и да е то, не просто защото нямам избор, а защото аз също казах това, което имах да кажа тук. Честно казано (а и мисля че личи от коментара ми), по-скоро бях огорчен и изненадан от случилото се, отколкото ядосан. Но вече като че ли ми мина. Всяко чудо за три дни…

  Искам да кажа няколко думи и относно спонсорството и защо не бяхме сред спонсорите. Абсолютно съм съгласен с преценката ти, че приемайки презентация от търговско дружество (което и да е), без то да е спонсор е в пряк ущърб на останалите спонсори. Ние също правим конференции (MS Days е една от тях) и стриктно следваме правилото, което ти посочваш.

  Единствената причина да не предложим спонсорство на ОпенФест беше, че не желаехме общността да си каже, че ние сме там от немай-къде, защото на ОпенФест са били нужни пари, и в този смисъл ние сме необходимото зло на едно такова събитие. Исках, ако презентацията ми бъде приета, да бъде заради предизвикателството и заради потенциалното ѝ съдържание, а не заради доларите на компанията, която представлявам. Също така, не мога да скрия че ми е изключително приятно да бях представител точно на това единствено засега изключение от 2003-а година насам: а именно точно Майкрософт да е първата компания, презентирала на ОпенФест без да е спонсор. Ние подкрепяме и ще подкрепяме редица други събития на това общество, доколкото решенията зависят и от мен като част от екипа на компанията.

 10. Дончо, приеми моите искрени извинения! Идеята ми беше да се качи въпросът и отговора заедно, защото това беше забавното.
  Днес разбрах, че е само въпросът и помолих да качат по-голям отрязък, заедно със отговора.
  Надявам се, че до утре ще бъде подменено видеото.

 11. Мариян, благодаря! Респект за това, което правите, случва се човек да обърка нещо в бързината!

 12. Дончо стискай още малко. В България нещата идват със закъснение и тукашните фенове на свободния софтуер (да не използвам някоя от по-типичните за мен думи) още не са получили новината, че на запад Oracle вече измести MS от позицията на “врага”.

 13. “Сам разбираш, обаче, че като представител на традиционен “враг” ”

  Хора, порастнете най-накрая де …
  стражари и апаши

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text