Рийдър нот фаунд

Докато чакам да измият колата, реших да открадна малко време за себе си. Нищо, че (вече) е работно време, при нас терминът “работно време” е малко по-особен, не само защото сме worldwide екип и компания, а и защото като има работа, тя може да се свърши отвсякъде, стига да имаш интернет, време и желание. От близо 20 години работя все такава работа, и комай това остава най-важното изискване (заедно с remuneration пакета, разбира се Smile) към работодателя ми…

Поглеждам в blogroll-а и виждам потресаващ брой блогове, които чакат да им обърна внимание. Малко ме е яд да го гледам обаче! Google Reader е страхотен четец, но все пак е на компания, която от години избягвам. Не само защото са бесни конкуренти във всичко, в което човек може да се сети. А и защото ми е интересно може ли съвременен потребител на Мрежата да работи пълноценно без тях. (Засега) може. Пощата ми от много време се хоства на Windows Live, търся с Bing (и винаги намирам, за злите езици, четящи този блог Smile). От едно нещо обаче не мога да се оттърва и това е точно Google Reader. Няма, просто няма такава друга услуга в Мрежата. Всякакъв тип оффлайн четец съм пробвал. Е, не става! Недостатъците им са с тонове пред предимствата. Всъщност, така и не намерих предимство на никой от тях.

Един много ми хареса (може би беше най-доброто, което намерих), но го оставих като видях, че с моите абонирани потоци беше взел 1.3GB RAM в работещо състояние. Не че нямам RAM, но за четец… хайде моля! Един друг пък беше близо до одобрение, ако не беше потресаващо бавен.

Чудя се, толкова ли много се иска, за да се напише свестен RSS четец, който да може да бъде поне слаб конкурент на Google Reader? Или на никой не му пука, “щото нали вече има Reader”? Уффф… мразя екзистенциални въпроси толкова рано сутрин!

…измиха колата… време е да се включваме в Матрицата!

9 thoughts on “Рийдър нот фаунд

 1. А netvibes? Много по-добър от рийдъра. Само липсата на клиент за iphone ме спира да го ползвам 100%

 2. Аз бях изправен пред същата дилема преди години, но откакто използвам Mozilla Thunderbird нямам оплаквания.

  За онлайн рийдър сигурно си прав, не ползвам и не знам как стоят нещата. Но предполагам, че не е проблем да си инсталираш някакво open source приложение (RSS агрегатор) на някой хостинг и да се “откачиш” от услугите на Гугъл.

 3. И аз като [vladi] ползвах дълго време Thunderbird, но с него проблемът ми беше, че няма начин да синхронизираш емисиите и какво си прочел между различни машини. А аз ползвам три различни компютъра и за мен беше кошмар.

  Накрая лесно се спрях на Google Reader заради възможността да споделям нещата, които ми харесват, и дори да ги публикувам в блога си.

  Пробвах и доста разширения за Firefox, но никое не беше толкова удобно колкото Thunderbird.

 4. @Михаил: Не съм търсил онлайн решение, ще погледна. айРан съпорта ми е последна грижа (засега!) :).
  @[vladi]: Thunderbird, хмм. Погледнал ли си колко памет използва 🙂 ? Пък и си имам Outlook 😀
  @Гонзо: Мисля, че имаха някаква синхронизация между машините, или може да е само за Лисицата, не помня…

  Абе няма алтернатива 🙂 !

 5. @Doncho
  При моя режим на работа – между 200 и 300 МБ. Имам наредени 48 RSS-фийда, от които най-големият е с около 85К елемента, 5 с повече от 20К, и т.н. Абе с две думи – доволен съм! Не показва inline flash (може би трябва да се инсталира плъгин), но за мене това си е feature.

  @Гонзо
  Ами има Thunderbird Portable, който можеш да инсталираш на USB и да си го носиш с тебе, заедно със всички mails, RSS, календар (Lightning – много добър extension).

 6. @[vladi], за мен това не е решение, ползвам различни ОС. Пробвах разни разширения дето уж синхронизират нещата през IMAP папка, но не вършеха работа.

 7. Здравей Дончо,
  видях този пост съвсем случайно и реших да драсна и аз един ред.
  За RSS ползвам FeedDemon и съм доста доволен. Ако искаш пробвай го, има доста глезотийки.

  Поздрави

 8. Ако питаш мен, Bloglines.com беше доста по-добър, но за съжаление преди повече от месец казаха че го затварят. От тогава се боря с Google Reader-a, но според мен му липсват някой функции – например не съм открил как да си запазя даден блог пост постоянно видим за бърз достъп до него.

  За радост, май все Bloglines.com ще останат онлайн, та май ще се връшам към тях.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: