Маршруткис!*

* маршруткис – множествено число на маршрутки, употребявано от класически шлокавичар, по подобир на “кукис”, “донътсис” и т.н. Smile

Откакто живеем в къщата на село, Веси непрекъснато ми премрънква от време на време, че излизането из града е проблем. А то е проблем, защото и двамата сме с (различни!) коли на работа, т.е. ако излезем веднага след работа, и двамата не можем да пием, а и двамата след това се прибираме отделно.

Днес например Веси ще ходи някъде с колегите. Вчера тя успя да ме убеди да я закарам на работа с моята кола, но пък тази сутрин, по непонятни за мен причини, внезапно се отказа и реши да си ходи пак с колата. Т.е., виж по-горе Smile .

Затова днес аз запретнах ръкави, за да намеря ефективно средство за прибиране с градския транспорт. На около 600м от нас спира маршрутка №37, както и автобус №5. И двете изглеждат редовни (поне аз задминавам минимум едно по пътя си на отиване и прибиране), може би с тях би работило прибиране от време на време. За най-досадните варианти, разбира се, има таксита, но средната цена от центъра до Лозен е около 15 лв.

Първата ми цел беше да намеря карта с маршрута на маршрутка №37. Е, няма такова животно. Намерих какво ли не, но навсякъде имаше маршрутът, описан като улици, през които минава таксито. Никъде нямаше услуга, която да ми покаже картата, с една насложена линия откъде минават убийци №37. Още по-гадно беше, че СофСправка например линква сайт, в който маршрутът на №37 е стар, според този сайт в Лозен ходи маршрутка №42, която… ами която вече месеци наред не съм мяркал въобще, т.е. смея да твърдя, че такава маршрутка няма.

Пълна бъркотия. Опитах всички познати ми търсещи машини, опитах и познатите услуги на БГМапс например, но нищо. Нищо не намерих и стигнах до заключението, че такава услуга няма. Трудно ми е да си представя защо няма, но е факт. Добра пазарна ниша за фирма, която специализира в това (например, tix.bg Smile). Накрая ще взема една карта и ще наплякам върху нея маршрута на №37. Или ще го сложа във Wikimapia. Но сега ме мързи, крайно време е някой, на който му се правят пари от тая работа, да направи една услуга и за маршрутките.

С автобуса беше далеч по-лесно. Намерих два варианта: tix.bg и услугата на СКГТ.

tix.bg предлага яка услуга, в която имаш търсене на маршрут, комбинации и т.н. Това, което много ми липсва там, е възможността да видя на една карта пълния маршрут (или поне спирките) на даден автобус. Със сигурност имат данните, просто не са си направили труда да направят тази проста услуга. Направили са по-сложната (търсене на маршрут с градския транспорт от точка до точка), но тази не ми върши работа, ако искам да видя аз всички спирки на №5 и да си правя някаква си моя сметка. tix.bg биха имали повече потребители, ако включат и тази услуга.

По-добра работа ми свърши обаче услугата на центъра за градска мобилност на СКГТ. Там виждаш парче от картата на съответната спирка (свързано директно с BGMaps) и така с малко кликане насам-натам услях да намеря, че най-близката връзка на №5 с метрото е ул.”Йерусалим”. Т.е., ако някога се ползва този вид транспорт, добре е да се има впредвид.

7 thoughts on “Маршруткис!*

 1. Не е много по темата, но за Пловдив има такъв сайт, което дори и мен ме учуди (правен като дипломна работа) 🙂
  http://www.masov-gt.com

  Има и линии на маршрутите със спирките на всички рейсове насложени върху google maps, както и търсене от точка до точка.

 2. E, аз и в твоя линк не можах да я намеря тази карта, дето ги има всички линии в Пловдив насложени и човек може да гледа. Дай директен линк, моля?

 3. И къде намери този линк? Или аз съм идиот, или ползваемостта на този сайт е слаба, или и двете :)? Не успях да намеря такъв линк, това е много яко, и е точно от каквото имам нужда (и) за София!

 4. На сайта на центъра за градска мобилност можеш да си провериш маршрута. Аз пробно пуснах център-ул. Йерусалим и излезе 5-тичката. Излиза 204, 604, 76. Ето линкче да си разцъкаш. Дано ти свърши работа
  http://www.sumc.bg/routes

  Тука пък я има цялата маршрутната мрежа.
  http://www.sumc.bg/bg/transport/121/marshrutna-mrezha

  😉

 5. @Дончо: пътя е “По линии” -> цъкаш върху избрания номер -> “google карта на маршрута”

 6. Явно сйата трябва да се гледа под Firefox, защото под IE линка “google карта на маршрута”
  е скрит под картинката със спирките.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: