Противозаконно искане за трафични данни от МВР

Кой може да наруши най-качествено законите? Както винаги в нашата рОдина, най-големия нарушител на дадена норма е този, който лично и според закона отговаря за спазването ѝ.

Цитирам Пейо, който привежда доказателства за грубо (и умишлено, според мен) нарушаване на закона от страна на не кой да е, а самите МВР:

Напоследък ми препратиха няколко постановления на МВР, с които се искат IP адреси и информация за установяване самоличността на лица, които са написали коментар към публикация в новинарски сайтове и блогове. Поддържащите тези сайтове виждат думи като МВР, НПК, Постановление, Преписка, членове, алинеи и нормално се стряскат. Ето такова постановление, което е получено в редакцията на FrogNews:

Първото, което се забелязва в Постановлението, са грешките, които служителят, най-вероятно дознател, е допуснал:

 1. Назначава вещо лице, което има специални познания (чл. 144 и сл. от НПК ), а посочва като основание чл. 117 -127, които са за свидетели;
 2. Чл. 409 НПК въобще няма алинея пета, а и се отнася до съвсем друго, което няма никакво отношение към темата;
 3. Назначава експерт (вещо лице), а твърди, че го е запознал с правата на свидетел по чл. 122 и 123 НПК.

Колкото пъти има опит да се посочи правно основание, толкова пъти е сбъркано. Но трудно е да се посочи валидно правно основание за действия, които закона не позволява да бъдат извършени по този начин.

Служителят на МВР желае да получи  данни за лицата, които са публикували текстове коментари на определени сайтове. За тази цел той не само възлага на вещото лице задачата да установи самоличността и IP адресите на коментиращите, но и  го оправомощава да извършва проверки „на място“ като посещава офисите на интернет доставчици и лицата, които поддържат страниците. НПК и Закона за електронните съобщения (ЗЕС) изрично указват, че IP адреси, данни за трафика и друга информация, с която може да се установи самоличност,  може да се изисква само след съдебно разрешение.

Анализът на Пейо продължава в неговия блог. Аз реших, че след цитата на Григор е важно и аз да го копирам, първо за да се вижда добре в търсачките, и второ тези мои читатели, които не четат Пейо, да го видят и да се поинтересуват.

Изглежда че с това правителство сме на крачка от истинска политическа цензура и от истинско, оправдано и завоалирано в добри намерения посегателство върху свободата на словото и печата.

Да видим кой е по-временно в България: меверейците с китайско-комунистически подход или демокрацията.

6 thoughts on “Противозаконно искане за трафични данни от МВР

 1. Престанете вече с тази паника!! Вие имате ли представа как работи любимата ни полиция в момента?!? Знаете ли, че са неспособни дори да проследят лаптоп по макадреса, защото не можели да се напънат да изискат тази информация от всички доставчици на интернет. А вие си мислите, че някой ще ви следи? Добре ли сте с главите? Те нямат нито познанията, нито ресурсите. Всички сте едни жалки нарцистични същества. Никой не го интересува чий го дирите в нета и престанете да ревете. Аз съм съгласен да ме следят, стига да ми осигурят най-после сигурността, заради която плащам данъци. Писна ми да ми разбиват колата, да ме обират, докато спя вкъщи и прочее.. Нещастници! На всички, които реват за свободата на безценното си слово пожелавам да преживеят всичките неща, които аз съм преживял. Тогава наистина ще разберете!!!

 2. Уха, Додо! Въпреки обидните ти квалификации, оставям коментара, за да се види и другата страна на нещата, а именно овчата.
  За тези хода имам само това, което Бенджамин Франклин е казал преди доста време: “Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither.”

  Последващ обиден коментар просто ще бъде изтрит. Ако имаш да кажеш нещо, давай по същество, а не с “нещастници”, “жалки нарцистични същества” и т.н.

 3. Аз не разбирам връзката между MAC адрес и разбита кола. Защо за проследяването на разбитата кола, някой трябва да има достъп до това? Не ми стана и ясно, как престъпността в по-голямата част на Европа е по-ниска, при далеч по рестриктивен достъп до трафични данни. Освен ако, хм, хм, и това е само предположение, там полицията всъщност да си върши работата на улицата, а не надявайки се огледалце-огледалце, на компютъра или заподозреният (след обилно количество бой) да си каже всичко?

 4. и какво излиза МВР нямат право да искат i.p. а двама блогъри могат моя адрес не само да го намерят чрез неправомерно проникване ами даже да го публикуват в интернет.единия сега най много пише във форумите че му нарушавали личната неприкосновенност.ако не го свалят от интернет следващия път ще публикувам и имената и линковете където са го публикували.

  1. Валерия22,
   Ако не се лъжа, се чувстваш засегнат(а) от блогър, който познавам, уважавам и на чиято преценка имам 95+% доверие. Пускам този коментар, защото мразя да трия коментари, а и защото не е груб. Надявам се с това случаят приключва.
   Да кажем, че ако трябва да сложа на една везна твоята дума (публикувана в материал на две и отгоре години) и неговата, неговата ще тежи категорично.

 5. добре повече няма да ти досаждам само уточнявам айпито ми е публикувано през април тази година.бъди здрав.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text