Професия “блогър”, вече и у нас. Малоумие или отчайваща некомпетентност?

Днес с нарастващо удивление в NewBusiness.bg прочетох новина относно следната колосална простотия:

Физическите лица, развиващи собствени Интернет сайтове, извършват трудова дейност за свой риск и за своя сметка и подлежат на осигуряване. Това съобщава изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в писмо с изходящ номер Изх. № 24-34-35 от 06.04.2009 г., което е достъпно на сайта на НАП в системата „Въпроси и отговори“

Малко по-надолу четем:

1. Физическото лице осъществява стопанска дейност и като такова има интернет страница (сайт, блог и т.н.), съответно заплаща определени разходи по поддържането й, в т.ч. закупуване на домейни, плащане на такси и т.н. В този случай, разходите, както…

Като изключим бъкащите правописни грешки в официалното становище, подобно тълкувание от НАП е повече от нелогично, некомпетентно, т.е. показващо непознаване както на дейността, така и общо на сферата на “блогърите”. Щом блогър е стопанска дейност, да се готвят:

 • Хората, които публично изразяват идеи. Те също (за свой риск, и то какъв) упражняват тежката трудова дейност, наричаща се “да имаш мнение”.
 • Хората, които мислят. Мисловната дейност, както знаем, също може да се квалифицира като трудова, защото при нея се изразходват калории (т.е. имаме разход).
 • Хората, които спят. Сънят без съмнение е данъчно-облагателно събитие, защото освен че е свързано с разход на калории (виж по-горе), е възможно да сънуваш нещо, което да даде нова идея за мислене (виж още по-горе).
 • И не на последно място, хората които акат. Седейки в тоалетната, освен че извършваш разход на калории (колкото по-нередовен стомах, толкова повече разход), отделяш и отпадък. Отделянето на отпадък спокойно може да доведе в по-късен етап до начисляване на такса-смет. Всеки уважаващ се бизнес си плаща таксата смет, поради това серящият новоизлюпен бизнесмен в никакъв случай не трябва да бъде пропускан от данъчно-събирателния орган.

Мога още доста да продължавам, но май схванахте идеята. Един човек – една осигуровка. Един некомпетентен глупак от една партия. Просто като фасул.

Чудя се как (и дали) може да се противодейства на този вид простотия?

Връзки по темата:

23 thoughts on “Професия “блогър”, вече и у нас. Малоумие или отчайваща некомпетентност?

 1. Ако ти плащат да спиш или пък рекламираш нещо докато акаш, няма начин да не платиш данък :-))

 2. @wqw: Разбирам напълно и съм съгласен с теб, НО данъчните нямат идея да искат данък от приходите от реклами, това си е ясно и се дължи. Те имат намерения да искат осигуровки само основавайки се на фактът, че даден човек притежава и си води блог. А това е съвсем друга бира!

 3. Онемях. Не знам защо веднага си припомних един реален законопроект, предложен (и за щастие, отхвърлен почти веднага), за облагане с допълнителен данък върху водата от тоалетното казанче (понеже имало хора, които хабяли доста вода и го пускали по няколко пъти).
  Асоциирам и други неща, но сигурно за всичко това е виновен Кърт Вонегът и фактът, че в момента пак го чета.

 4. Меко казано малоумно изказване от страна на НАП и в частност на Красимир Стефанов, който очевидно е редно да подаде оставка поради некомпетентност.

 5. @Ани: Какво ли още ще видим… Мишел да му мисли, осигуровките си текат 🙂

  @Алекс: Това не е изказване, това е официално становище, на базата на което можем да очакваме съответни наказателни постановления, ако не си плащаме блогърските осигуровки!

 6. @Doncho, екипът на NewBusiness.bg са притиснали НАП с въпроси и искания за обосновано обяснение за тея неща. Така че ще има развитие по въпроса, неясно в каква насока. Ние, от страна на потърпевши (стандартна позиция в наш’та китна страна), ще проявяваме отпор под някаква форма. Аз ще почакам първо отговор от НАП и след това ще преценя що за глупости са надробили.

 7. Това са абсолютни глупости. Самата публикация е тенденциозна и според мен не би трябвало да подлежи на коментар.
  Абсурдно е да искат от теб да плащаш каквито и да било осигуровки заради това, че сайтът ти е свързан с разходи за поддържане, домейни и т.н. Все едно да те накарат да плащаш осигуровки, защото автомобилът ти харчи гориво и имаш разходи за поддръжка.
  Ако мене питаш, просто спри да четеш сайта NewBusiness.bg.

  Колкото до изказването на някакъв си чиновник, убеден съм, че срещу не много голяма сума би казал каквото си поискам за публикацията ми.

  p.s. друг е въпросът, че приходите от реклама трябва да се декларират и НАП се чудят как да го направят.

 8. @Марио: Съгласен съм, че има вероятност новината да е кьорфишек. Но нямаше да се “вържа”, ако и във vedomost.info не бях намерил релевантна информация (виж свързаните статии на края на материала).

 9. @Doncho, в приятелски отношения съм с двама експерти от екипа на електронното издание и затова не бих отхвърлил с лека ръка публикацията. По-скоро очаквам НАП да подвият опашки и да си признаят глупостта. Малко вероятно, но ми се иска да вярвам, че ще го направят, вместо да ми взимат пари за домейн и хостинг, разбираш ли.

  За реклама и други финансови взаимоотношения – ОК, но какво става с хилядите сайтчета стил хит.бг на собствен хостинг?…

 10. Сървърите ми са в Щатите. По някаква случайност достъп до тях има и от Бъгъ.

  На чия територия развивам дейност?

  Идиотска държава сме.

 11. Ммммм… може би малко неясно съм написал статията в моят сайт – Ведомост Инфо, или заглавието е прекалено гръмко. Но накратко каква е ситуацията. Никой не иска данъци и осигуровки за хората, които пишат в блог.

  Въпроса е в следното – ако се изкарват някакви пари – от банери, линкове и т.н., това вече се приема за трудова дейност – за осигуровките.
  Един вид логиката е такава – ти си правиш сайт и от него печелиш. Щом печелиш, осигурявай се. Ако нямаш доходи от него, никой не ти иска пари.

  С данъците е същата работа – щом пристигат пари от този сайт, моля, платете си данъците.
  Разбира се, за осигуровките има “лекарство”, но нека решението да го пусна след ден-два 😉

  Дончо, един съвет ако приемеш. При свързаните статии – където е писмото на данъчните, сложи и изходящият номер и ако искаш може да сложиш още едно писмо, от месец по-рано, със същото заглавие – http://taxes.vedomost.info/dohodi-na-fizicheskite-litza/54-podohodno-oblagane-pisma-i-ukazaniya/2452-otnosno-oblagane-na-dohodite-na-fizicheski-litza-ot-reklama-v-internet-saitove-osashtestvyavyana-ot-treti-litza

 12. Хм. Ми то и реклама на сайта да имаш (минимална), напълно е възможно въпреки това да имаш нулеви приходи (от сайта/блога).

  Пример: хостинг+домейн = USD 100/година, приходи от реклама = USD 100 или по-малко на година…

  Това не е стопанска дейност… 🙂

  Виж, ако имаш 1’000 или 10’000 приход на година от реклама… това вече е друга бира;-) Ама и ако доходът ти е сериозен, сам ще се сетиш да си платиш осигуровки, данъци и т.н. Ама иначе… са пълни глупости това, “имаш блог = правиш бизнес”…

 13. Ами…. това няма значение. Нека да ти дам един пример – както си пишеш в блога, вестник Дневник ти харесват нещо твое, дръпват си го, после ти се обаждат по телефона и ти казват “Дайте си банковата сметка, ще ви изпратим 20 лв”. Това е съвсем хипотетично. В този случа се облагат тези 20 лв 😉 Нали няма спор за това 😉
  А от рекламата, дори и лев да изкараш, 10% ще ти приберат… ако ги декларираш, разбира се 😉

  От всичкото най-хубавото е, че данъчните нямат ресурс да се занимават масово с това. Но ако решат да “накажат” някой… това им е идеален повод. Хубавото на данъчното облагане е (за частните лица), че данък се дължи когато се получат парите (или чека като заместител на пари).

  При осигуровките е малко по “кирлива” историята… Там идеята е друга – показва се, че щом стоят тези банери, значи работиш, с тях изкарваш пари.

  И има още един вариант… който не съм го споменал… Размяната на банери – например в блога се помести банер на някоя фирма без пари – банер за банер. В този случай – само защото едната страна е търговец (фирма) данъчните съвсем спокойно могат да кажат “Вие правите бартер”, и ако за фирмата няма никакво значение – защото счетоводно е приход от реклама срещу разход от реклама, от другата страна – частното лице… има приход от реклама, а разходите не му се признават всичките… (според различни варианти – ще се признаят от 40% разходи, през 25%, до никакви)

 14. Видях, че си цитирал тук коментарите ми, в следваща твоя статия. Да кажа откъде тръгна цялата истерия. В статията, която написах на адрес:
  http://www.vedomost.info/%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/260-danachno-oblagane/2584-danachnite-udryat-blogarite-s-osigurovki

  Държа на всички думи, които съм написал. Там съвсем ясно съм написал следното:

  “Тук следва да се уточни, че ако на интернет страницата (или блога) няма поместени рекламни позиции, няма постъпили приходи, не се печели, съответно няма и данъци. Това е принципът на облагането на доходите на физическите лица – доходите се облагат, когато постъпят (с условието, че не са еднолични търговци)”

  както и това:

  “Преведено на популярен език, какво означават тези думи – всеки блогър трябва да се регистрира като упражняващ свободна професия – например „писател” в Регистър БУЛСТАТ, след това да подаде декларация образец Окд-5 в НАП – за започване на упражняване на свободна професия – писателска, журналистическа и т.н., без значение дали получава доходи от нея. В случая – осигурителните отношения – нямат значение по отношение наличието или липсата на доходи. Достатъчното основание е, че се полага труд – пишат се статии в свой блог. А щом пишат, значи се влагат трудови ресурси, губи се времето, хабят усилия, дори има и разход на време да популяризира своя сайт.”

  Проблема в раздухването е последващите статии, които доразвиха темата. Въпроса е, че отрязаха някои важни неща. Единственото по-свястно доразработване на темата е в блога на Иво Мирчев – http://mirchev.blog.bg/novini/2009/07/22/za-blogovete-i-danycite-ili-kak-da-pishesh-blog-se-okaza-tru.367746

  където коректно са погледнали възможните варианти.
  Е, явно ще трябва да донапиша още неща. Защото и интервютата на данъчните по Хоризонт на Катя Кашъмова от НАП не е съвсем коректно, а по-скоро подвеждащо

 15. Ама как пиша…. масово много блогове, новинарски портали и т.н. удобно отрязаха някои ключови изречения и стана скандалчето. И как няма да стане…
  След това тръгнаха приказките от рода “бабата, която си вари компотите, трябва ли да плаща осигуровки?”? Е как да отговориш на такъв въпрос? Коректния отговор е – “Не, но ако бабата започне да продава на пазара компотите, тогава Да, ако желае, защото е пенсионер”, виж, внука и ако продава компотите, тогава ще, неще ще се осигурява.

 16. Хм , “трудова дейност” , а ?

  Аз пък казвам, че е отдаване под наем на собственост, за което не се дължат осигуровки (дължи се обаче ДОД)

  Прочетете ОУ на адсенс – там се говори за *собственост* , а не за труд .

  И след като рекламните приходи са по-скоро доходи от отдаване под наем, за тях не се дължат осигуровки.

 17. ““Тук следва да се уточни, че ако на интернет страницата (или блога) няма поместени рекламни позиции…”

  И в този момент възниква въпроса каква точно е дефиницията на понятието “рекламна позиция”…

 18. ss7, много хубав въпрос. Проблема е законодателството ни. Под “Наем” може да се отдава вещ – това е по Закона за задълженията и договорите. А вещи са недвижимите имоти, движимите вещи и енергията (закон за собствеността – чл.110)
  Един сайт не може да бъде приравнен с вещ, защото не може да се пипне, не е и енергия. Така че облагането като “наем” не върши работа.
  Възможността е да се облага като “авторски възнаграждения”, случайно пропуснато много удобно от данъчните. Това е варианта и да се признават прилични разходи – в размер 40% от това, което получаваш. Има и някои тънкости, но нека да ги напиша подробно, поне да свършат работа за повече хора, че тук като коментар няма да е изчерпателно. В случая ще има някакви осигуровки, ще го напиша и начина как да са в съвсем минимален размер, въпроса е че е голяма неприятна бюрокрация. И капака е, че тези простотии все още не могат да се правят онлайн, дори и да имаш електронен подпис.

  Но най-важното е – печелиш ли от банери, линкове, идват ли някакви пари, има данъци. Има и някакви осигуровки. Всичко е въпрос на планиране.
  Но примерно, ако съм данъчен и видя някой сайт с хубави рекламни позиции, погледна брояча, че има над 5000 посещения дневно, тогава бих се заинтригувал кой стои зад него и дали е декларирал данъци и платил данъци и осигуровки. Особено ако си прави “веселото” с данъчните, примерно 😉

 19. Въпроса наистина е много интересен.

  Но осигуровки се дължат при доход, свързан с положен труд. А дохода от адсенс например, няма връзка с положен труд (например ако имам форум) . Освен това дефакто всеки собственик на сайт, участвуващ в адсенс наистина ‘отдава под наем” части от сайта си , в които части гугъл прави каквото намери за добре (публикува реклами) , без собственика да може да влияе.

  Това са си чисти наемни отношения.

  Но пък и НАП-аджията горе долу е прав, той казва в самото начало :

  „В случай, че няма сключени договори”

  А в общия случай (адсенс) такъв договор има, и той по скоро е договор за “наем” , а не за труд. ОУ на адсенс.

 20. Тук писах малко по подробно, но все пак е мое мнение и нека да не се взема за консултация:
  http://vedomost.info/счетоводство/260-danachno-oblagane/2590-osigurovkite-za-blogarite-ne-e-li-vreme-za-ofitzialno-razyasnenie-na-nap

  Въпроса с форумите е още по-шантав в сравнение с блогове или сайтове, по отношение на “влагането на труд”. Примерно, ако съм един зъл данъчен, мога да кажа следното: “Пич, ти всеки ден влизаш във форума, администратор си, чистиш го от спам, удряш някой бан, поддържаш го форума, значи влагаш труд в него” и т.н. глупости. Разбира се, това ще е чиста проба заяждане, но за момента не виждам какво можеш да поставиш като контрааргумент. Примерно – качил съм го за половин час, настроил съм го и съм го зарязал 😉 Дали, хипотетично, би повярвал данъчният?
  Затова… може би като препоръка, като че ли е по-добре да се зарежат 40 – 50 цента, които хипотетично идват на месец за един слабо посещаван сайт, отколкото да се получи някоя “скъпа” изненада.

  Данъците са ясни. При тях няма проблем – когато пристигне чека (или парите по уестърн юнион) тогава е дохода, до тогава няма данъци, неприятното са осигуровките.

 21. Осигуровки се дължат само ако получаваш пари т.е. имаш реклами на сайта.
  Вече всички реклами мрежи ти пишат фактура, която на края на годината подават в НАП така, че ако правите по 50лв. на месец по добре да не се занимавате

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text