Гласоводител

Днес във Фейсбук мернах връзка към много интересен предизборен инструмент – Гласоводител.

Накратко, според самите тях:

Гласоводителят тества вашите политически предпочитания чрез мнението ви за различни тези и твърдения, взети от изборните платформи и програми на основните политически партии, участващи в изборите за Народно Събрание на Република България. Можете да изразите своето мнение по тезите чрез натискане на бутоните “съгласен”, “несъгласен”, “неутрален”. Тезите, по които нямате позиция, не се отчитат при определянето на резултата от теста. След като дадете позиции по всички твърдения, можете да заявите областите, които според вас са особено важни. След това програмата определя “вашия резултат”, който показва близостта на вашата позиция до позициите на отделните партии, подреждайки ги от най-близката до вас партия към най-отдалечената. След като получите своята позиционна карта, можете да проверите в каква степен вашето мнение съответства на позициите на основните политически партии за всяко от твърденията в теста.

Аз го направих и Гласоводителят показа следния резултат:

Резултатите ми в Гласоводител

Мога да твърдя, доста точно. Единствената неточност, която виждам, е малката граница, която според него имам между ГЕРБ и Синята коалиция. Но все пак туй е един прост инструмент, нали така 🙂 ?

Идат избори, ей! Гласувайте, за да не стане още по-страшно. Македонците вече са го казали:

11 thoughts on “Гласоводител

 1. Нещо не е в ред, трябва да намеря кода на това и какво точно смята, понеже мен гласоводителя ме изкара фен на Атака, което аз го намирам за МНОГО грешно. Може би защото се водя неутрален по темата за ДДС-то (щото тя изисква много внимателни сметки)…

 2. И мен ме изкараха мъничко повече царист отколкото посинял, ама НДСВ да не се надяват на глас от мен.

 3. Поне на две места в обобщените резултати видях 101%.

 4. Интересна играчка-залъгалка, мен ме изкара фен на Атака 🙂

 5. Между другото авторът май си е поиграл с картинката в поста, защото в тоя гласоводител я няма Синята палячовщина, а само ОДС и ДСБ 🙂

 6. Авторът не си е играл с картинката, освен че я е кропнал и пуснал тук ;). Не знам защо при теб ги няма…

 7. няма е защото има два въпросника, единият за сегашния парламент в който има ОДС и СДС другият за следизборната политика

  Не е нужно да се намира кода, защото в упътването ми се стори че имаше кои сили какви виждания имат по въпросите

  при мене 1. Сините 2. ГЕРБ 3. НДСВ
  за сегашната ситуация в парламента ме доближи най-много до СДС

 8. Не забравяйте Зелените! Те са алтернативата! В един идеален свят, в който партиите спазват програмите си и принципите си би бил адекватен този метод на прогнозиране. Сега обаче нещата са доста изкривени.
  Съжалявам, че няма Зелените в тази анкета.

 9. Според мен от играчката-залъгалка ще има няколко ползи: Иван Кръстев ще напише една или няколко статии за изборите, Alpha Research ще си направят още едно проучване. 🙂 wild guess нищо друго, просто предполагам.

 10. Аз пък забелязах нещо друго, а именно, че за въпроса Турция в ЕС, в полето на БСП няма отбелязано никакво становище- нито съгласен, нито несъгласен, а дори липсва и неутрален. Доста странно, след като точно те подкрепят влизането на Турция в ЕС.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text