Право на отговор: EasyPay

Днес получих официално мнение от EasyPay, породено от изложено ми мнение в материала “Дребно (или едро?) мошеничество?”.

Уважавам правото на отговор, особено когато той е цивилизован. Понеже отговорът не съдържа лична информация, публикувам го 1:1 тук (с малко мой коментар след това):

image София,
2 Април, 2009

Здравейте,

Преди всичко, бихме искали да Ви благодарим, че използвате нашите системи за разплащания: ePay.bg, за електронни разплащания, и Easypay – за пощенски парични преводи. Винаги е улеснение да се комуникира с добре информирани клиенти, които познават в детайли услугите ни!

По отношение на отправените от Вас въпроси моля, имайте пред вид следното:

Системата от микросметки се предлага съвместно от пощенския оператор Easypay и от оператора на системата за ел. разплащания ePay.bg

Както Ви е известно, микросметката е изцяло електронно средство както за плащане, така и за получаване на пари чрез Интернет. Микросметката е текуща сметка по смисъла на Закона за пощенските услуги, чрез която се извършват безкасови и касови парични преводи от и към произволни лица чрез пощенската мрежата на Easypay в цялата страна. Това е изцяло Интернет базирана услуга и клиентите могат да превеждат, респ. получават пари, от една микросметка в друга, след като се регистрират в системата.

Микросметката може да бъде захранена в брой, на гише от пощенската мрежа на Easypay, за което клиентът дължи такса за нареждане на пощенски паричен превод, съгласно Тарифа за таксите при извършване на парични преводи от / към текуща сметка – Микросметка на Изипей АД”. ЦКБ АД е част от пощенската мрежа на Easypay.

Забележете, това е такса за захранване на текуща сметка, а не е такса на Банката за банкова операция. Същата такса Вашият приятел би заплатил във всеки офис на организация – партньор, работеща с Easypay.

Тарифата за цените и таксите на услугите, предоставяни от Изипей АД, е съгласувана и одобрена от Комисията за Регулиране на съобщенията и се базира на принципа еднакви цени за еднакви услуги на територията на страната.

За справка, вижте тарифата на конкурентен оператор: http://www.bgpost.bg/Resources/FCK/File/ceni i otstypki/Parichni_prevodi_01012008.xls (Дончо: там цената е 12 лв, вместо 5 на EasyPay)

Освен това, Вие можете да разполагате с парите, постъпили по Вашата микросметка практически веднага, в момента на захранването, услуга, която малко оператори могат да предложат на клиентите си.

С уважение:
Екипът на Изипей АД

Аз на свой ред бих искал да благодаря на EasyPay за това, че са обърнали внимание и са ми отговорили официално. Не зная откъде са ми взели електронният адрес 🙂 . Но им благодаря за времето и усилията за официалното писмо.

Съгласен съм, че:

 • Парите, които ми преведат, са налични веднага. Можете да си ги използвате веднага след момента на плащането. Не знам дали и при внасяне от друга банка ще е така, но нямам основание да вярвам, че ще е различно;
 • Става въпрос не за банкова такса, а за такса на EasyPay. Не съм твърдял друго. Възмущението ми беше породено от факта, че дори когато преводът дефакто представлява внасяне на пари касово (защото сметката се оперира от ЦКБ), таксата пак е същата. Не мога да го приема;
 • БГПост взема много повече пари. Но не мисля, че “Български пощи” могат да бъдат каквато и да е уравниловка за каквото и да е. Много се промениха от соц-а, но и много имат да се променят още. Не е добре EasyPay да се “равнява” по техните услуги и да се успокоява, че те са по-зле от EasyPay. Малко неща може да са по-зле от услугите на “Български пощи”;
 • Таксите са налични официално на сайтът, проблемът ми беше, че не си бях направил труда да проверя. Може би ме е заблудила рекламата, че “микросметката е като всяка банкова сметка”. Може би е така, но когато аз оперирам с нея. Когато който и да е друг внася, таксите са си по тарифата. Без значение дали внася директно в банката, в която сметката е налична.

Пак казвам, надявам се това по-горе да се промени. Единственото изключение би могло да бъде ЦКБ, в чиито клонове внасянето трябва да е безплатно (или поне с минимална банкова такса). Съгласен съм, че в безброй многото клонове на EasyPay е нормално да има такси. Но не съм съгласен таксите да са същите във всеки клон на ЦКБ. Не че не може, просто не е честно!

6 thoughts on “Право на отговор: EasyPay

 1. ЦКБ са си кожодери по подразбиране. Като за захванали къде ли не каса по държавните структури и ми взеха 10 лева комисионна на 150, за издаване на задграничен паспорт. Онзи ден гледах новите тарифи в съда в София – на 150 лева се падаха към 4 лева. Направо живи да ги оплачеш.

 2. @Момчил: Честно казано, няма банка, която да не дере яко каквато и да е държавна вноска или такса. Няма такава 🙁 . Това е съвсем официализиран рекет, дължащ се на това, че понякога не можеш да платиш някои държавни такси чрез произволен банков трансфер (или просто отнема повече време). Дивотията е пълна, и гушите също са пълни.
  Но това е (пак да кажа) държавно-партиен рекет, който всички ние си заслужаваме (защото не ни пука дали и за кой гласуваме). Случаят тук е с частна фирма, която според мен има несправедливо високи такси в един частен случай.

 3. Кефят ме Epay/Easypay, че са ти отговорили. Кефят ме и услугите, които предлагат.

  Същевременно те подкрепям напълно, тази такса (или каквото и да е) изглежда нещо нереално висока. Като се появи сериозна конкуренция на Epay/Easypay нещата със сигурност ще се променят.

 4. На мен ми се случи нещо много странно easypay, Плащам си сметката за тока и по закон на мърфи – грешен абонатен номер… на въпроса, как мога да си взема парите обратно easypay ми казват, че те са само посредник, само вземали парите!!!! е-он връщали… пък е-он, те в каква бюрокрация ме забъркаха …

  1. Всяка една, грешно платена, сметка може да бъде сторнирана в рамките на деня.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: