IE8 RTM

IE8 logo Интересен ден е днес. Internet Explorer 8 е готов. Всеки може да го свали веднага от неговата официална страница.

Като казах всеки… излъгах. Ако сте с Windows 7 Beta, ще трябва да почакате. Версия за Windows 7 beta обещават да има, но по-късно и доставена през Windows Update.

Подхождам със смесени чувства засега. IE8 определено е качествен скок. Според мен разликите са повече дори отколкото бяха между 7ма и 6та версия. Но тепърва хората ще кажат успех ли ще бъде ИЕ8 или не.

Редица проучвания сочат IE8 наравно с Firefox 3 откъм средна производителност. Някои фаворизират IE, други – FF. Но едно е ясно, IE8 определено е скок в производителността, а предвид колко много бизнес приложения разчитат на IE, като цяло тази версия ще подобри значително опитът на хората, ползващи IE.

Яд ме е, че не мога да инвестирам достатъчно време в разучаването на IE8 add-on модела. Казват, че бих читав. Но като няма време – няма.

Засега оставам да чакам с нетърпение обещания update към IE8 RTM за потребителите на Windows 7. След това – ще видим, ще пишем и т.н.

4 thoughts on “IE8 RTM

 1. Ако имаше поне малка представа от уеб програмиране или уеб дизайн, щеше да мразиш този браузер.

  Ако имаше поне малка представа от мрежова сигурност, щеше да мразиш ОЩЕ повече този браузер.

  Явно си много навътре в десктоп програмирането и браузер ползваш само за преглед на пощата. Не мога да си обясня по-друг начин думите ти.

  А кои са тези “много бизнес приложения”, които разчитат на IE?

  Скоро у нас IE ще остане само в големите фирми и при служителите на Мики Маус. Тенденцията е масова замяна на IE с FF. При домашните компютри, при малките и средни фирми… повсеместно.

 2. 🙂 Явно не се познаваме. Иначе щеше да се въздържаш от такива коментари.

  Благодаря ти за мнението относно това от какво имам представа и от какво не – искрено ме разсмя 🙂

  FFox е нелош браузър, но откакто е създаден продължава да бъде много далеч от истинско корпоративно приложение. Може би, някой ден… може би! За останалите браузъри няма смисъл да се говори.

 3. @Милен: Реалната ситуация е малко по-различна. FF действително отхапва пазарен дял, но е далеч от това да бъде дори наравно с IE като масовост на употреба. Наличието на браузъра в самата ОС е силен фактор и това продължава да кара масовите потребители да го използват. И колкото и на някои да не се харесва това, 67% от пазара в момента се държат от IE (в различните му версии), срещу около 22% за FF.

  Но пък и спазването от IE на новите W3C стандарти е далеч от истината, това си е факт. Дори и със седмата версия IE чупи някои страници с иначе правилен дизайн, рендериращ се нормално в другите браузъри, но идеални няма. Нещата ще се пооправят с окончателното спиране на поддръжката на IE6, така че да не се извращаваме в дизайна за всяка от старите версии, но и за това трябва време. И да, в корпоративни среди засега IE продължава да доминира, защото там е важна чистата – по дефолт – функционалност, без юзърът да ровичка из системата, а не запъхването на армада плъгини (а без набор читави плъгини FF е твърде далеч от истината).

  Друг е въпросът, че в ACID3 поне втората бета на IE8 постигаше само 22% съответствие на стандартите, срещу 93% при FF и 79% при почти пълния новак Chrome. Лоша работа. Ще видим как ще е сега в RTM…

 4. Аспарух, драги ми…
  “…Но пък и спазването от IE на новите W3C стандарти е далеч от истината, това си е факт. Дори и със седмата версия IE чупи някои страници с иначе правилен дизайн, рендериращ се нормално в другите браузъри, но идеални няма. Нещата ще се пооправят с окончателното спиране на поддръжката на IE6, така че да не се извращаваме в дизайна за всяка от старите версии, но и за това трябва време. И да, в корпоративни среди засега IE продължава да доминира, защото там е важна чистата – по дефолт – функционалност, без юзърът да ровичка из системата, а не запъхването на армада плъгини (а без набор читави плъгини FF е твърде далеч от истината)….”

  относно чупенето на страниците искам да те запитам дали помниш, когато излезе ИЕ7 колко беше зле относно стандартите по които се пишат повечето интернет сайтове? В момента е маааалко подобрен в това отношение , но като цяло пак си ги има тези проблеми. Колко време е необходимо на MS да създат един наистина стабилен браузър? А относно плъгините на FF и тази гледна точка.. ако разглеждаме нещатата в един корпоративен аспект … , мисля че всяка една корпорация или нещо от сорта трябва да има стабилна системна IT подръжка, което ще пропусна да обеснявам какво означава ама не мисля, че е достатъчно основателна причината да казваш нещо подобно като юзъра да се ровичка някъде си.. нещата трябва да са направени така че да се случват без изобщо юзъра да се занимава с каквото и да било , а ако има нужда от помощ да има от кой да я получи.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text