Разработчикът на Spam Karma се умори

Днес в блога на Дейв прочетох, че той се отказва от по-нататъшната разработка на Spam Karma 2. Решението му е окончателно. Прави му чест, че “освобождава” кодът на плъгина. Сега надеждите са да се създаде ядро от разработчици, което да продължи проекта. Имам обаче някакво такова гадно чувство, че това май няма да се случи, дано да бъркам.

SK2 е моето решение за борба със спама, което използвам повече от година и половина. От както започнах с него, проблемите ми със спама приключиха. В този смисъл ще е ужасно жалко, а и сериозен проблем, ако след време трябва да търся друго решение. Не знам дали ще намеря толкова добро, засега мога да сравня ефективността на SK2 филтрирането само с това, което имам в личната ми поща във Фуфъл!

Мда, наистина лоша новина, но като един виден оптимист мога да кажа “абе можеше и по-лошо”. Можеше например човекът, уморен от разработката на безплатен, но популярен продукт, да реши да го убие съвсем, просто спирайки го и не разрешавайки на никой да го развива. Тогава съвсем щях да се чувствам прецакан, защото SK2 е един от проектите, на които всъщност съм дарявал пари ($10, ако трябва да съм честен). Но явно даренията за пореден път доказват, че не могат да издържат подобни некомерсиални проекти.

Бъдещето ще покаже дали SK2 ще продължи. Аз горещо се надявам.

One thought on “Разработчикът на Spam Karma се умори

  1. Няма как да е плъгин за WordPress и да не е GPL-съвместим. В смисъл има и такива плъгини, но по принцип те нарушават GPL лиценза на WordPress, което не е само мое мнение, ами и на Automattic (по форумите на wordpress.org някъде беше). Може да се “заобиколи”, ако например самия плъгин е GPL, обаче пък той си говори с някое друго приложение по socket на машината, така че “другото приложение” ако иска може да и е със затворен лиценз. Признавам, че не съм разглеждал Spam Karma и не знам как точно е съставена, и дари де факто нарушава или не GPL лиценза (в по-старата си форма, разбира се, докато е още non-GPL).

    Иначе напълно разбирам човека. Ти вече беше коментирал по подобна тема при Йовко Ламбрев, и нещата са точно така, както си ги описал там, и както сега се вижда (за съжаление) от това развитие със Spam Karma.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text