Възраждане за мутрите

Възмутен съм. Направо ще почна пак да попръкцвам, както Пейо ме обвини преди време. Макар че след толкоз грозде и вода попръцкването хич не е добра идея.

Аквариумчето твитна връзка към статия на ДНЕВНИК, която ме потресе. Ето ви кратка извадка от нея:

Ако не беше верен читател на Държавен вестник, и до ден днешен жителите на т.нар. Център-запад в София нямаше да знаят, че кварталът им е предвиден за тотално прекрояване. В началото на отпускарския месец август някъде между обявите за община Попово и община Аксаково е публикувано любопитно каре за столицата, от което се разбира, че има одобрен нов подробен устройствен план (ПУП) за район “Възраждане”.
Така собствениците на петнайсетина стари частни жилищни сгради научиха, че ще се простят с имотите си в името на две нови улици със съмнителна необходимост (виж картата).

Аз досега си мислех, че ако имам някъде имот, този имот си е мой и мога да го загубя само ако го заложа някъде, или ако реша да го продам, или ако някоя мутра чрез подкупен нотариус успее да изменти държавата, че съм го продал (имота). Оказва се обаче, че държавата е още по-мутра от най-големите мутри.

Как аз виждам горепосочената картинка. Овцете-избиратели избираме Общински съвет. Понеже избирателите сме овце (или друг тип рогат добитък), общинският съвет съвсем логично е съставен от вълци. Вълците, използвайки мимикрия не по-лоша от тази на хамелеона решават, че почти нищо вече не е останало за крадене и поради това измислят схемата, описана в ДНЕВНИК.

Най-шокиращото за мен в цялата тази история е това, че дефакто никой не е защитен от подобни поплъзновения на подобни (или същите) вълци. Утре бат Бойко решава, че му трябва нова уличка да може да си кара АУДИто по-бързо от 180 км/ч и съответно два-три блока заминават в небитието. Хората биват “обезщетени” с “подобни на техните” имоти в “други райони на столицата”. Баси, толкова абсурдно ми звучи, че направо още не мога да го повярвам.

Ясно е, че вълците се оправдават с “обществен интерес”. Ами че то всеки от тях все в обществен интерес работи. Примери бол: от руските подлоги, застанали начело на държавата, до последния дребен държавен чиновник, който в името на обществения интерес си тръгва в 16:00 вместо в 17:30.

Може да има нещо вярно в думите на гладния архитект на София, че само собствениците на имоти щели да бъдат ощетени. На останалите не им пука и никога няма да им припука. “Не ми влиза в работата” е най-често срещания коментар, който може да чуеш в подобни ситуации. Какво ми пука на мен, че на Вуте му е зле? Нали аз съм си добре?

Гадното в цялата картинка идва от там, че явно сме безправова държава. Не мога да си представя подобен сценарий, който да се случи в лондонското Сити например. За САЩ хич няма и да говорим. Там собствеността е свещенна, независимо от това колко гладни и колко сити архитекти се опитват да прилапат каквото и да е.

Факт е, че докато не се научим да уважаваме собствеността, дотогава ще има и дупки по улиците, и фасове в градинките, и боклуци в торбички, полетели живописно от някое студентско общежитие.

Не, честно, не мога да го преглътна. Как може такъв абсурд?

6 thoughts on “Възраждане за мутрите

 1. misleh da napisha nestho smisleno, no nali sym pedalche i v menzis, se provalih ?
  za kakwo reva, kato nishto smisleno ne moga da izkomentiram ?

  Коментарът е редактиран. Моля спазвайте добрия тон

 2. Съвсем спокойно мога да предположа че това положение важи за всички държави.
  Справка “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” 😉

  Спомням се преди време бях чел за САЩ че някаква корпорация въртяла далавера с тамошна община. Общината отчуждава имотите и ги дава на корпорацията за да строи нещо в “обществен интерес”, като земята си остава собственост на корпорацията. Съжалявам не мога да намеря линк в момента.

  Като чета статията, май при нас положението е същото.

 3. А в Пекин цяло село сравнили със земята за да построят там олимпийското градче – хем да е до Пекин, хем да е на “императорската линия”…

 4. Ще цитирам нещо, което ми се струва, че има връзка с горното.

  “За да живне тази хубава земя, която от Господ ни е дадена, за да се посъвземе от мърсотията, българите трябва да се махнат от нея. Други хора трябва да дойдат – швейцарци, норвежци, африканци, може и аборигени от Австралия. Но не българи. Българинът не заслужава да живее в България. Българите пречат на България”!

  Ще пусна целия текст в morningseeker.wordpress.com

 5. Ще цитирам нещо, което ми се струва, че има връзка с горното.

  “За да живне тази хубава земя, която от Господ ни е дадена, за да се посъвземе от мърсотията, българите трябва да се махнат от нея. Други хора трябва да дойдат – швейцарци, норвежци, африканци, може и аборигени от Австралия. Но не българи. Българинът не заслужава да живее в България. Българите пречат на България”!

  Ще пусна целия текст в morningseeker.wordpress.com

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: