The device, \Device\Ide\IdePort3, did not respond within the timeout period

Ядец!

От известно време си имам домашен сървър. Много съм доволен от функционалността и възможностите, само че ме преследва хардуерен карък.

Първо изгърмя един от дисковете. Сега и това съобщение.

Принципно това съобщение си го има отдавна и не ме притесняваше, до днес когато единия диск просто изчезна. След рестарт, разбира се се появи, но нещата продължават да не са ми розови вече!

99% съм сигурен, че съобщението идва от контролера. Контролерът е SATA, дисковете – също. Има навързани 3 диска, не са в RAID (операционната система сама си репликира каквото ѝ трябва и от RAID няма нужда).

Въпросът ми е: как, по дяволите, да диагностицирам проблема? Просто да сменя дъното, или как? Драйверите май са правилните, но тая грешка… абе побъркващо е!

Някой да има някаква идея?

12 thoughts on “The device, \Device\Ide\IdePort3, did not respond within the timeout period

 1. Ако е в гаранция дъното, защо не им го занесеш в сервиза да го диагностицират или сменят?… така или иначе, звучи като хардуерен проблем, не софтуерен 🙂 //just an idea

 2. Колкото и тъпо да звучи, проблем с дисковете понякога са SATA кабелчетата – понякога работят, понякога – не, след рестарт дисковете понякога се появяват, друг път – не. Пробвай да ги смениш, има едни готини с щипки.

 3. Каква ОС е това?

  На мен лично също ми прилича донякъде на кабелен проблем, ама също така ми се струва, че е възможно точно там да е закачено оптичното устройство. В тоя ред на мисли – може да няма много общо между въпросното съобщение и проблема с диска.

 4. Мхм, и още идеи — обновяване на BIOS-а на дъното до последна версия? 🙂 Е, сигурно и за това си се сетил вече, ама аз да подсетя… А ако не помогне, то няма да навреди със сигурност…

 5. @Michel: Дъното е в гаранция, но това не изглежда да е дефект… по-скоро някакъв “ефект” :(. Аз се замислих за ъпгрейд някакъв, но ми е твърде рано, пък и това трябва да работи, неговата…!
  БИОС-ът е обновен при закупуването на дъното, защото правеше проблеми с честотата на паметта иначе. Не мисля, еч за 2 месеца е излезнала по-нова версия, но може да проверя.

  @vladi: Аз нямам “висящи” кабелчета: всяко си е на местото, заключено добре (да, със заключалки са, точно защото има ментеливи кабели).

  @Георги: Това направих днес. Да видим, обнових ги от версия 1.6 на 1.17, което си е скок (но само RAID драйверите, не и тези на IDEто, а съобщението идва точно от IDE устройство?)

  @Б. Величков: OS-ът е Windows Home Server (т.е. Windows Small Business Server 2003, с доработки за домашна употреба). И аз не мисля, че е проблем с диска, но то ще се види.

 6. @Б.Величков: Това го гледах доста отдавна. Гледах и други, за проблеми отдавна отстранени. Ще го мъчим засега с обновяване на драйверите, та да видим…

 7. Същия ефект гледам при нас на една машина със Intel Matrix Storage RAID контролер. Нищо конкретно не мога да измисля в момента и аз.

  Последния път сменихме 4-те Seagate-а със 4 Maxtor-а и се пооправи, но не знам дали в случая това е проблема също.

  cheers,

 8. Една спекулация и от мен.

  При начално развъртане дисковете консумират в пъти повече енергия сравнено с нормалната им работа. Затова контролерите на масиви с повече дискове извършват последователно стартиране на дисковете.

  Възможно е захранването да не е достатъчно, което забавя развъртането на диска. (И съответно увеличава периода на завишена консумация, което може да повреди диска).

  Виж дали можеш да сложиш дисковете на различни намотки (тоест на различни захранващи кабели).

 9. @wqw: При мен тези събития намаляха много, но все още се появяват споредично (откак коментираме проблема и откак смених драйверите – само веднъж са се появявали до сега). “Интересното” е, че ми показва проблемът понякога в повече от един диск, което почти (според мен) изключва вероятността да са дисковете. Последния репорт е именно такъв.
  Не знам дали има “оправия”, засега наблюдавам дали е с разрушително действие, и като че ли не е, ще го следя… ако не се реша на ъпгрейд на дъното.

  @Иван: Иване, смяташ ли, че дисковете спират? Според мен те си се въртят, “развъртането” е само при включването на машината? Може би трябва да погледна дали дисковете спират, не знам Windows да тъпче някъде event по тоя въпрос.. предложения?

 10. Дончо, провери дали моментите в които диска издава съобщението са през топлата част от деня и виж дали не ти е висока температурата на дисковете и сървъра като цяло. Кабелите също се влияят и от нея. Същото важи и за чипсет температурата – при мен това се случваше с ASUS P5N32-SLI дъно и 2 диска SEAGATE ST3300XXX до 60-70 градуса на чипсета въпреки охлаждането докато в един горещ летен ден не умря всичко(добре че имам гаранция)сегашното грее но имам допълнителни два нови вентилатора и съм разредил дисковете през място и не прави мизерии при спиране на допълнителното принудително охлаждане по4ва пак да се муси:(.Всичко
  по4на със САТА проблеми в system event лога от сорта на таймаути или съобщения за пейджинг грешки.
  желая ти успех и много много щастие с ъпгрейд-натото семейство.
  С най добри пожелания:)

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text