Аквариумни вълнения

Аквариумът на LonganlonДнес реших да отделя малко повече време да поразгледам блога на Longanlon. Особено след като за пореден път попаднах на него чрез негов коментар. Зачетох се по-сериозно и открих, че той е сериозен фен на аквариуми. Страстта с която разказва за това си хоби почти го лишава от правото да нарича тази си дейност “хоби”, то си е направо про. Сигурно защото не вади пари от нея, затова и ѝ казва още “хоби”. Там видях и един от най-красивите аквариуми, точно такъв какъвто бих искал един ден да имам и аз.

У нас редовно са се завъждали/измирали рибки. Един от най-сериозните ми “проекти” в това отношение беше през 1998-а, когато бях и в казармата (то една казарма… ама пак си беше ангажимент). Тогава използвах факта, че един от офицерите се нави да ми помогне да скрепя един самоделен капак на мой аквариум. От едно старо радио приспособих “нещо”, което няколко години побираше две 25W лампи (впоследствие заменени от луминисцентна такава), заедно с контакти и разбира се – ключове за включване и изключване на всичкото това. От капака излизаше само един кабел, който отиваше в контакта. Това цялото за 60 литра, разбира се.

Гледайки системата на Longanlon, в сравнение с нея моето аквариумче изглежда като един Правец-8Д в сравнение с Pentium Pro. Всеки път като видя така добре уредена и работеща система си казвам “защо и аз да не си направя това пак”? И май наистина ми се ще сега, когато отново ще съм в собствен дом, да го направя. Не знам как ще стоят нещата относно свободна площ обаче. Сегашното ни апартаментче е мъничко и едва ли ще можем да си позволим 250 литра някъде. Но нека се обзаведем окончателно и ще помислим пак. Със сигурност :Веси: няма да е особено ентусиазирана, но аз ще използвам целия ми чар :). Или колкото ми е останало.

Ех, като те загризе червейчето… пак през блога на Longanlon разбрах, че в българския интернет може да се намери много за това хоби. А и в София зоо-магазините са най-истински, има всичко. Мда, ще се мисли пак за аквариуми. Този път големи. Дръж се, бубо 🙂 !

12 thoughts on “Аквариумни вълнения

 1. Мерси за добрите думи 🙂

  Няколко неща:

  250 л. всъщност не е толкова голям аквариум, колкото изглежда като чуеш цифрата – само размер 100*50*50 е, което обемно е по-малко от една кухненска печка.

  Предлагам ти да се регистрираш тук: http://www.aquariumbg.com – ще намериш тонове информация за това как да си отгледаш хубав аквариум, а и ще видиш, че в сравнение с други, моят не е кой знае какво.

  Аквариум като този изисква най-вече четене и събиране на знания, в по-малка степен пари и в най-малка – време. Занимавам се сериозно с четене по въпроса от 4 години, за този съм дал общо към 1000 лв. и му отделям дневно по 5 минути и по 1 час всяка събота.

  Успех!

 2. Е, значи ще сме двама в квартала 😉 Аз имам планове за нов аквариум на пролет. Иначе повече от 6-7 години се занимавах с това като тийнейджър.

 3. @Longanlon: Благодаря за подкрепата, ще имам нужда :). Със сигурност ще си направя сметка в aquariumbg.com. И ще чета. И ще питам – обещавам!

  @yovko: Благодаря за подкрепата, може и физическа да се наложи, ако Веси нещо реши да заложи на добрата, стара точилка, небрежно подпряна зад вратата на терасата, хмм 🙂 ? Ще се преборим! Ще го обсъдим на по бира някъде (може и в червеното), до пролетта има време!

 4. Йовко, значи и ти си от нашата партия 🙂

  Давай смело, ще помагаме с каквото можем!

 5. Аз съм решил да стартирам с пролетта. Зимата не е добър избор за старт на нов аквариум, а сега на есен няма да смогна просто с всичко – имам много други неща за дооправяне и довършване из къщата…

 6. Дончо, от както твоят БЛОГ ме обяси за СПАМЕР, моят блог и той почна да ми реже коментарите 🙁

  Ужас … имаш ли идея какво да правя?

  ju

 7. @ju: Предпочитам да е оффлайн, а не тук в блога. Ще ти пиша поща с няколко идеи.

  @yovko: Ще чакаме пролетта. Вече официално ми се каза, че “ще трябва много сериозно да поговорим преди това”, но да се надяваме че след разговор ще я навия :).

 8. Още нещо – не ви знам как сте с децата (демек имате ли, планирате ли), ама ако тя се опита да ти излезе с аргумента, че аквариумът нещо ще е вреден за детето, щото така била чула, да знаеш, че това са пълни и абсолютни глупости.

  Повечето хора от нашия форум имат малки деца, а се занимават с аквариуми от много години. Здравословни пречки за съжителството между двете никога и при никого не е имало.

 9. @Longanlon: “Тя” винаги подкрепя капризите ми. Проблемът с аквариума е, че вече поне три пъти не съм бил достатъчно сериозен, за да го задържа и превърна наистина в красив такъв. Дано следващия път (ако намерим место за него, че като гледам как е пълно всичко в стаите…) да се случи.

  Иначе имаме едно дете, засега :). И със сигурност не мислим, че е вреден за него.

 10. @Longanlon: Нищо няма да стане, не и преди да си купим по-голяма къща. В сегашното ни апартаментче може да се сложи само аквариум от 3 литра, на някой от рафтовете :). За голям аквариум и дума не може да става.

  Но един ден, ако имам по-голямо жилище…

 11. мда, за съжаление много хора правят първо деца, а после планират аквариума 😉

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text