Шанс за Странджа

С радост научавам от блога на Симион Патеев за решение на Върховната административна прокуратура във връзка с мутряшкото решение на Върховния административен съд от 29 юни 2007 г., с което Заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване Природен парк “Странджа”, е прогласена за нищожна.

Понеже материал на държавен сайт не може да бъде защитен с авторско право, позволявам си да откопирам тук официалното съобщение от новините на прокуратурата:

Върховната административна прокуратура в изпълнение на задължението си по чл.127, т. 3 от Конституцията на Република България предприе действия за отмяна на решението на Върховния административен съд от 29 юни 2007 г., с което Заповедта на Министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване Природен парк “Странджа”, е прогласена за нищожна.

След внимателна преценка на всички материали съдържащи се в административното дело, Върховна административна прокуратура стигна до извода, че въпросното решение е неправилно, поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона. С касационен протест, отправен до 5 чл. състав на Върховния административен съд, бе поискана отмяната му.

По повод публикация във в. “Труд” от 4 юли 2007 г. – “Борисов: Искам проверка в Царево” – Столичният кмет Бойко Борисов призова вчера прокуратурата да се самосезира за действията на кмета на Царево и тамошния общински съвет заради Природен парк Странджа”, както и по повод публикации със сходно съдържание в други вестници и електронни медии, се налага следното уточнение:

След постъпили сигнали за незаконно застрояване в Природен парк “Странджа” – /Ваканционно селище “Златна перла”/, на 14 юни 2006 г. Върховна административна прокуратура образува проверка за законност и възложи на Дирекцията за национален строителен контрол изясняване достоверността на тези сигнали. На основа констатациите на органите за строителен контрол, Върховна административна прокуратура разпореди и Окръжна прокуратура Бургас атакува с протести издадените от главния архитект на община Царево 10 разрешения за строеж на вилни сгради, панорамен бар и хотел, включени във Ваканционното селище “Златна перла”. РДНСК Бургас уважи протестите и отмени издадените незаконосъобразни разрешения за строеж. В момента се изчаква решението на Окръжния съд Бургас по жалбите на фирмата собственик на Ваканционното селище – “Краш-2000” срещу заповедите на РДНСК – Бургас.

Наред с това бе разпоредена и наказателна проверка, която се извърши от Окръжна прокуратура Бургас и послужи като основание за образуване на досъдебно производство, с оглед наличните данни за извършени престъпления по служба и документни престъпления. Разследването не е приключило, но е готова графологичната експертиза, която установява, че подписът в писмо изх. № НС-ЗП-5347/17.10.2005 г., издадено от името на зам. – министъра на МОСВ г-н Йордан Дардов, с което по същество се разрешава строителството на Ваканционно селище “Златна перла” е фалшифициран.

Върховната административна прокуратура предприе действия и във връзка с установяване законосъобразността на Заповед № РД-12/16. 02. 2006 г. на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ Бургас, с която бе разпоредено спиране на строителството на посоченото Ваканционно селище. Както е известно с решение от 26.06.2006 г. 3 членен състав на ВАС прогласи тази заповед за нищожна. По касационен протест на Върховна административна прокуратура, 5 членен състав на ВАС отмени цитираното съдебно решение на същия съд и остави в сила заповедта на директора на РИОСВ – Бургас. Това последно решение на 5 чл. състав на ВАС направи възможно реалното спиране на строителството във Ваканционното селище “Златна перла” край с. Варвара, община Царево. С констативен протокол от 17.11.2006 г. специалисти от РДНСК – Бургас са установили, че строителни и монтажни работи не се извършват и обектите не се захранват с ток и вода.

Ако това се случи, трябва да се поздравят всички, които заради нас, непукистите, създават и развиват истинското гражданско общество в България. Ето една много малка част от тях:

* Йовко: Защитава ли МВР корупцията?
* Григор: Спасете Странджа – развитието, от там са свързани и останалите му публикации
* Симион Патеев от Дневник
* Ясен: За правото на протест
* Хората, които създадоха и се грижат за сайта на тази благородна инициатива;
* Всички, които протестираха, които ги арестуваха и които писаха обяснения защо са истински хора, които не е лесно да бъдат тъпкани
* …И още огромен списък от блогове, за които сега просто не ми идва наум.

Защото ако всички си мълчат като класически добитък, тогава мутрите, заедно с подкупните съдии и “избранници на народа” на кметски места и депутатски банки, щяха още по-безнаказано да рушат и унищожават така, както само те могат. Да залеят и последната поляна с бетон и да превърнат последното дърво в столове за поредното бинго.

Стискам палци всичко да се развие по най-благоприятния начин.

И ви благодаря, приятели. Пркланям се пред вас, пред вашият ентузиазъм и енергия. От мое име и от името на петгодишния ми син. Вие сте номер едно! И заради вас и такива като вас може би след време България ще бъде такава, че вашите деца и внуци няма да искат да бягат от нея.

2 thoughts on “Шанс за Странджа

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: