Първа правописна банка

По принцип съм [много] доволен клиент на Първа инвестиционна банка. И продължавам да бъда. Но искам да ви разкажа една случка от вчера и днес.

Вчера влязох в електронното им банкиране и с удивление видях, че списъкът от наши сметки там е празен. Ама много празен – имаме 4 сметки, а виждах нула. Ясно, технически проблем. Драснах им два реда да си оправят бакиите (случва се на всеки, а и разбира се, че ще се случи точно в неделя) и реших, че всичко е ОК.

Днес наистина всичко беше ОК. Но не за това пиша. Получих този компетентен отговор от служител на банката:

From: "e-bank"
To: "Doncho Angelov"
Subject: Не виждам нито една от сметките си в електронното банкиране
Date: Mon, 25 Jun 2007 09:35:51 +0300

Здравейте,
проверих Вашете сметки и установих ,че се виждат.
Ако за напред има проблев маля пишете ЕГН на тетоляра на сметката.
 
VESSELIN BAYRAMOV
E-BANK
1000, SOFIA
10,STEFAN KARADJA STR.
TEL. 9100199

Видял съм много неграмотност из Мрежата. Но това съобщение минава всякакви граници. Да изключим стиловата му “издържаност”. Да изключим липсата на обяснение за това какъв е бил проблема. Да изключим и липсата на извинение за това, че не са ми свършили работата на време. И да изключим типографските грешки.

Въпреки това голямо изключване, пак остават много смущаващи правописни грешки.

След като ми мина потреса се замислих. Колко ли трябва да е зле един отдел, за да си позволи хора с подобна езикова култура да получават и да отговарят на официалната ѝ поща? Колко ли трябва да е силен глада за специалисти в родна България, за да може да оставиш човек, който пише “тетоляра” (при положение, че работи в банка!) да бъде едно от лицата на банката? Трябва да им е доста трудно на мениджърите на ПИБ, много трудно!

Трудно или не обаче, струва си обаче след получаването на такава поща от твоята банка да им поискаш обезщетение за нанесени морални вреди :). Или както Моканина казва: “Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже!”.

13 thoughts on “Първа правописна банка

 1. По някаква работа влизах в ОББ. Направи ми впечатление, че на таблото с валутните курсове за деня пише следното: КУПУВА / ПРОДАВА и превод на “английски език”: WE BYE / WE SELL .

  В електронното банкиране на БПБ при закупуване на валута излиза следния надпис: “купени / buyed”

  Но всъщност не се учудвам, при положение, че българите не знаят как се пише на български език, какво остава за английския.

 2. Ужасно е смешно, че от банката са ти казали побЛЕВ! Това какво е – интерпретациа на ‘за един пробит долар’? 😀

 3. Дончо,
  аз имах комуникация днес с ПИБ, не по електронна поща, а по телефона. И съм много благодарен на хората там, че свършиха бързо и качествено работата си.
  Това, че някой допуска правописни грешки в България е вече норма, а не изключение! Кой е виновен, че през последните 18 години народът затъпява? Човекът е влязъл в училището по демократично време и виждаме какви са резултатите. По-важното е да си вършат работата, правописът ще го преживеем. И, разбира се, да си сложат проверка на правописа в софтуера 🙂

 4. Аз лично съм фен на ПИБ от доста време – не са правили нищо, което да ме издразни наистина.
  Специално онлайн банкиранията ги ползвам към други банки, поради спецификата на сметките ми там. Като гледам какви ги е писал ми прилича на човек писал цял живот на шльокавица, и принуден от шефовете си да пише на кирилица от 1 седмица. Другата вероятност е да има проблем с писането, ма каквото и от двете да е не е оправдание да не си прочете какви ги пише преди да го изпрати, което все пак май води към принципна неграмотност на служителя.

 5. Че е срамота за служител на банка да прати такъв email, срамота е. Как обаче реши, че грешките са направени поради незнание , а не заради бързане?

 6. @Ivan: Има ли значение от какво са направени грешките? И обикновено от бързане се допускат една-две грешки в целия текст, а не една-две на всяко изречеие в текста.

  @Microphobic: Аз също много харесвам ПИБ. И ги ползвам от години. Ипотечният ми кредит беше чрез тях, и пак бих отишъл. Доволен клиент съм. Но не мога да оставя без необходимото “внимание” подобна проява на некомпетентност, защото за мен това си е чиста проба некомпетентност.

  @Вени: Многократно съм говорил по телефона със служителката, която управляваше кредита ни. По телефона и от Дания (разбира се, знаехме се от преди). Много учтива, много коректна. Нямам какво да добавя. Дали му е виновно училището или не, това аз не мога да кажа – аз само констатирам потрес от нивото, което срещнах.

  @sylvia, smn: И аз съм виждал подобни неща къде ли не из Родината (а и не само там, да бъда честен). Но това би всички рекорди.

 7. @Ivan
  проблев – това е от бързане, понеже М и В са съседни букви на БДС
  тетоляра – това обаче си е чиста неграмотност

 8. Съгласен съм за езиковата култура на младежа. В случая с тЕтоляра обаче, проблема не е в това, че човека не знае как се пише титуляр, а в това, че залага на бързото отмятане на работата и не чете това което пише. Явно и той като мен използва БДС подредба и там Е и И са съседни букви, също както В и М, откъдето идва и новата дума проблеВ.
  Надявам се поне да е бил в трезво състояние и да не е целил клавишите след двете ракии през обедната почивка. 🙂

 9. ТЪрсех в Google разни работи за банките и попаднах тук случайно. Зачетох се… Въпреки, че си потресен, радвай се, че си си свършил работата. Аз също съм изключително доволен от ПИБ, можеш да прочетеш какво писах още на 22 т.м.

  http://9ini.babailiica.com/banks_and_service/

  Иначе, аз съм повече възмутен от намирането на оправдание за неграмотността, отколкото от самата неграмотност. Е и И, М и В били близо, а О и У също ли са близо на БДС? А може би пълният член и краткият член зависят от клавиатурната подредба? Или опрадванието, че пишели на шльокавица им позволява да не използват Щ, Ъ и Ч дори и с кирилица?

  Освен това е малко странно да ти искат ЕГН по e-mail!

 10. Pingback: 9INI » На къде вървим, на къде отиваме?

 11. @Илия Горанов: Понеже си повече възмутен от мен, а аз някак не се виждам в ролята в която си ме поставил, ще го кажа пак, но по по-простичък начин:
  Не оправдавам човека. Щеше да го разбереш, ако бе прочел първото изречение. 🙂
  В случая просто давам идея защо “пише “тетоляра” (при положение, че работи в банка!)”.
  След като си се постарал да пишеш грамотно, можеш да се постараеш и да четеш грамотно.

  Иначе, за шльокавицата съм напълно съгласен, че няма оправдание.

  ПИБ и на мен са ми любимци, а еталона ми за бюрокрация са ДСК. В последната доста нерви похарчих. Имах си работа с юрист, който не знаеше как да тълкува запетая в договор.

 12. @doncho, интересно ми е какво ще ти е мнението за “мерките”, които ПИБ са решили да предпиемат за “по-сигурно електронно банкиране”
  ….
  Цитат от началната страница на e-fibank.bg


  Уважаеми клиенти на Виртуалния банков клон,

  За да повишим максимално сигурността на банкирането ви през Виртуалния банков клон, се налага да въведем следните допълнителни предпазни мерки:

  • Настоятелно препоръчваме на всички клиенти на Виртуалния банков клон до 24 юли 2007 г. да си набавят универсален електронен подпис, издаден от лицензирано дружество за удостоверителни услуги. С него ще получите по-висока степен на сигурност на услугите, които ползвате чрез Виртуалния банков клон. Обръщаме ви внимание – в случай че не желаете да ползвате универсалния електронен подпис, сигурността на средствата ви, управлявани през Виртуалния банков клон е много занижена.

  • Като още една мярка за повишаване сигурността на вашето банкиране ви молим от 4 юли 2007 г. да заявявате писмено имената на всички нови получатели на плащания, които ще извършвате чрез Виртуалния банков клон. Може да го направите във всеки удобен за вас клон на Първа инвестиционна банка. Това е предпазна мярка за допълнителна сигурност и ще бъде в сила следващите три седмици.

  Универсалният подпис е безспорна гаранция за Вашата идентичност. Той е законно признат като саморъчен подпис по отношение на всички лица в страната. Освен за банкиране във Виртуалния клон, можете да използвате вашия електронен подпис, за да обменяте документи с държавните органи и органите за местно самоуправление.

 13. И аз до преди няколко часа бях един много доволен клиент на ПИБ (от 1999-а насам). След като ми блокираха картата по тяхна вина, вече 2-ри ден не мога да пусна нито едно плащане. Досега получих 2 обещания и не ги изпълниха. Представям си как бих се чувствал с блокирана кредитна карта ако съм в чужбина.

Leave a Reply