За образованието в Дания

Вчера, под статията ми за Дания, Венета написа:

> Здрасти, Дончо!
>
> Аз искам да кандидатствам тази година в Дания в колеж. И се чудя към икономика (маткетинг, международна търговия) или към инженерни науки (IT и електроника) да се насоча. Къде по-лесно ще се реализирам след това в Дания? В колежите има ли курсове за допълнително обучение по английски и датски?
>
> Благодаря ти, Венета

Понеже на толкова внимателна, обоснована и учтива молба човек няма как да откаже, сядам да напиша това, което знам за образованието в Дания. Човекът с повече познания от мен ме отряза с думите “че то коментарът си е до тебе, ти пиши”, затова аз ще пиша, пък ако напиша нещо не толкова вярно или не толкова точно, хората които знаят повече от мен ще ме поправят.

Започвам с малко факти:

1. За граждани на Европейския съюз образованието в Дания е __безплатно__ във възможно най-голямата си част. Както всички знаем, българите са граждани на ЕС. Така че сме в правото си да се възползваме.
Ако нямате европейско гражданство, тогава известни университети също може да решат да ви обучават безплатно, но трябва да се проверява внимателно. Ако не е безплатно, е добре платено. Последните ми спомени са за цифри от рода на €10,000 за учебна година, но спомените ми са бледни, така че тази цифра може да е далече от истината.

2. Ако живеете в Дания като част от семейството на работещ _в Дания_ гражданин на ЕС, имате право на месечна стипендия. Стипендията, след облагане с данъци, е около €560 на месец.

1. Ако получавате тази стипендия, имате право на не повече от 20 часа работа на седмица и на не повече от DKK 6000 чиста месечна заплата! Надвишавайки този лимит ще загубите част от стипендията.

2. Ако не получавате тази стипендия (защото например сте в Дания само вие, за да учите), но сте гражданин на ЕС, имате право да работите колкото си искате, съобразявайки се с режима, при който граждани на ЕС работят в Дания. За новите членки на ЕС има по-специален уведомително/разрештелен режим. За старите има само уведомителен. Във всеки случай сте длъжни да уведомите властите, че работите (данъци, нали се сещате :)?). Трява да се съобразявате също и с това, че трябва да ви остава време и за учене.

3. Ако не сте гражданин на ЕС, но сте работил 2 години в Дания поне 30 часа на седмица, то имате право на стипендия.

4. Ако сте пребивавали в Дания поне 5 години, независимо от това дали сте плащал данъци или не за този период, то имате право на стипендия.

3. Студентските общежития в Дания са супер! Особено в сравнение с тези в Студентски град (които съм виждал). Всеки студент разполага с малка, но самостоятелна стая (ползват обща кухня). Студентските семейства разполагат с малък (двустаен, мисля) апартамент.

1. Наемът за стаята е около €330. Наемът за апартамента – около €600. Наемът включва всички режийни разходи.

2. Както и в България, броят на общежитията е ограничен и трябва да чакате, или да сте с късмет, за да получите бързо настаняване. Проблеми в това отношение има, и доколкото знам заради това има и условия. За жалост, не съм запознат с условията.

3. Като повечето места в Дания, около общежитията е зелено, чисто и приятно. За “тихо” не съм сигурен, но си мисля, че семейните общежития за с по-специален режим за тишина, поради децата в тях.

4. Обучението в повечето институти е на датски. Винаги обаче има специалности, които се преподават и на английски. Но обикновено най-атрактивните винаги са на датски.

1. Държавата предлага на всеки, който пребивава в Дания, безплатно обучение на датски. Офертата важи за първите три години, откакто е регистрирано пребиваването (тази информация не ми е съвсем сигурна, защото чувам от други източници, че офертата важала три години след като си се записал на първия курс по датски, така че не съм съвсем сигурен). След това си плащаш, при това добре!

2. Знаенето на датски език не е задължително (на Zealand поне 80% от популацията говори английски на средно ниво).Не говорят английски само чужденците, които са дошли без да знаят английски в Дания и са започнали да учат направо датски (например – бежанци). Но повечето от тях ви мразят така или иначе, а и живеят в места, в които по-добре вие да не живеете ;).

3. Ако искате да имате лесна (и постоянна) реализация в Дания, знаенето на датски е __задължително__. Има някои изключения, но във всеки случай знаенето на датски помага за намирането на работа. Не знам за случай на човек само с английски да си намери работа другаде, освен в IT (software development). Ако има, ще ми е любопитно да науча (коментирайте, моля).

5. Привилегиите за студентите в градския транспорт са нищожни. Веси ползва ДКК 20 отстъпка за карта, която струва DKK 400 без отстъпката. Привилегиите за самолетни билети си струват, но за тях по-добре си набавете карта от някоя от множеството организации като ISIC. Там членуването на всеки студент е __задължително__, особено ако обича да пътува и да се забавлява.

От кои специалности да се възползва човек? Ами предполагам, това си зависи от човека. За мен няма по-хубава и по-интересна професия от тази свързана със софтуера. Някой може да намира очарование в професията на младите, необразовани момчета, които два пъти седмично рано сутрин пред нас събират големите ни чували с боклук. Трети може да иска да е лекар, четвърти пък – даже футболист :). Важно е да ти е приятно това, с което се занимаваш, да я има тръпката, която да те кара да прекарваш безсънни нощи над даден проблем. Ако това го няма, не си струва.

Венета ме попита какво мисля за реализацията в Дания. Накратко:

* ИТ специалисти: В Дания има жесток глад за образовани ИТ специалисти. Гладът за специалисти в ИТ индустрията е навсякъде, така че едва ли казвам нещо ново. Опитните си намират добра работа бързо, неопитните имат много шанс за работа, която да ги научи. Студентите имат на разположение голям избор от студентска работа по условията, които съм упоменал по-горе.

* Медици: ако имаш медицинско образование и желаеш да работиш по специалността, обикновено ще ти отнеме 2-3 седмици да си намериш работа. Датският език, предполагам, е задължителен! Ако греша – поправете ме от ваш опит.

* Икономика: не знам. Аз мразя икономиката още от училище, а и по мое мнение “големия глад” за икономисти беше мит. Но нали преди десетина години всеки се беше засилил да учи за директор… какво да се прави :). Не съветвам никой да си губи времето с това, освен ако няма предварително сериозен интерес в съответната икономическа област.

* Всичко останало: В Дания има толкова ниска безработица, че икономиката им е застрашена от нея. Принципно, ако имаш необходимата квалификация, знания, език и желание, можеш да си намериш работа. Отношението към чужденците е ОК, макар че със сигурност имат по-големи съмнения. Но като цяло датчаните са толерантни към чужденците, особено в сравнение с някои по-балкански нации, като нас например :).

Искам да завърша с една молба. Към :Веси: и приятелките и, както и към всички останали хора с опит в Дания, които ще прочетат тук нещо, което не отговаря на истината или е (вече) променено, или е остаряло. Искам да ви помоля, ако намерите нещо грешно, да коментирате за да може заедно да допълним и изчистим информацията от грешки, така че да я направим по-вярна и по-полезна за четящите.

И най-накрая следва да заявя, че всичко по-горе (както и всичко в този блог по принцип) е мое _лично мнение_ и дали ще му се доверите си е изцяло _ваш избор и ваше решение_. Не гарантирам нищо и не желая някой да приема думите ми за чиста монета, на базата на която да гради планове или бъдещето си :). Проверявайте по 10 пъти всяка информация и вземайте сами решенията. Аз не нося никаква отговорност за вашите решения, независимо от това какво сте прочели тук и какво сте решили на базата на това.


Версия 1.0: Първа публикация, 24.03.2007
Версия 1.1: След някои поправки от Веси, 25.03.2007

42 thoughts on “За образованието в Дания

 1. wow! много полезно и изчерпателно!! тамън преди 3-4 дни ме питаха – ‘а как става номера с Дания?’ ще обясня и че трябва да се следи евентуално за следващи версии на статията. благодаря!

 2. Работя от 1 година вече с датчани в ИТ сектора. Мога да кажа че образованието им в областта е на страхотно ниво.(Университета е с доста як дизайн, meeting rooms висят почти във въздуха). Дори да е по глупав някой техен програмист (те като цяло като единици не са силни и постоянно правят екипи 🙂 ) си личи че поне е научен на основите за програмиране и начин на работа.
  Ако някой иска да учи ИТ в Дания то има шанс да стане добър специалист. Същото важи обаче и за Информатиката в Софийския, просто в БГ много трудно някой остава дисциплиниран в обучението си до края, научава се да преписва и т.н, все неща които в Дания трудно ще ви влезят в главата.
  Ще ми се да кажа обаче и част от впечатленията ми за Дания (всъщност Копенхаген че само там съм бил по командировки, но то в другите градове на Дания е още по зле).
  За мен там не е място където млад човек иска да си изкара студентските години :). Климата е отвратителен, езика е сходен с китайския, трудно се отпуска човек защото: 1. 20 левова бира в пъб зор се преглъща, 2. Там като сгрешиш и те наказват, ама наистина. Примерно да се напиеш и да метнеш нещо по полицай може да ти коства до 20г зад решетките и там не си поплюват.
  Там е толкова мирно че дори граничи с абсурда за представите на българин. Пример: бях там когато уж имаше ‘боеве’, бяха затворили страната и всякакви такива простотии. На следващия ден, когато се предполага че трябва да е пълно с полиция, търсих 1 час полицай по главната им улица за да му кажа че 3км по нагоре един румънец лъже на ‘тука има тука нема’.
  Та така, ходете в Дания като поулегнете, ама ако ще ходите преди това внимателно я давайте 🙂
  Нека и аз да кажа че не искам да ангажирам никой с мнението си и че всеки който по сериозно се интересува е длъжен да провери нещата самостоятелно и то от извора.

 3. @Владимир: Моля :), радвам се че ти харесва и се надявам да свърши работа на хората, които се интересуват.

  @Велин: Благодаря за мнението. Мога да кажа, че за една година си разбрал доста неща. Истина е, че датчаните са най-силни в екип. Дори визуалните им дизайнери работят в екип, екипния feedback за тях е нещо много важно и го търсят постоянно.
  Честно казано, не съм останал с впечатлението, че законите са толкова драконоски. Напротив – от протестите тук по едно време се чудех “абе тези няма ли най-накрая да ги изринат”. И повечето датчани и те се чудеха, между другото :), въпреки по-високият им коефициент на толерантност от нашия (толерантност и търпимост да не се бъркат, българите можем много да търпим, но това е една друга тема).
  Също така си много прав за “купонът”. Веси, ако прочете мнението ти, сигурно ще се съгласи с него. Но на север е така – друг свят, други нрави. Ако искаш нашенски купон – стоиш си у нас, или у другите южни нации (гърци, италианци, испанци).

 4. моля за информация за това може ли чожек на средна вжзраст да намери някаква работа в дания,неквалифицирана предполагам защото не говоря езика и мога ли доходите от такава работа да изджржам семеиството си.всяка информация ще ми е от полза.благодаря ви.

 5. @alexandar: Не мога да отговоря на този въпрос. Мисля, че има глад и за неквалифицирана работна ръка, но не знам какво е заплащането за нея и какво точно имате впредвид с “неквалифицирана”. Опасявам се, че ако заплащането е ниско, няма да имате възможност да издържате семейството си, а и в този случай няма да Ви дадат разрешение за работа.

 6. благодаря за отговора.ще трябва да намеря някои саит за обяви за работа за да се ориентирам.само още един вьпрос.дьщерями трнира фигурно пьрзаляне и биш искал да продьлжи да спортува когато(ако) се преместим да живеем Дания,затова се опитах да разбера в кои градове има ледени закрити пьрзалки но не успях.бихте ли ме насочили кьде мога да видя тази информация.благодаря.

 7. @aleksandar: Със сигурност има къде да ходи да тренира. Не мога точно да кажа къде и да те насоча конкретно, но 1982-а световното по фигурно пързаляне е било в Копенхаген, така че предполагам са подготвени :).

  Има едно голямо “но” обаче: всичко се плаща. Не знам колко ще струва. Едва ли ще е много, но ще е някаква сума. Месечна, най-вероятно.

 8. В Копенхаген най голямото им кръгово в центъра на кръга е всъщност ледена пързалка (безплатна) с пейки около нея 🙂
  Ваобще големи са фенове и си мисля че ще е много лесно да се намерят места където да се пързаля

 9. DONCHO,VELIN,благодаря.бьдете здрави.

 10. Благодарско за полезната инфо за Дания:-)) Аз лично след няколко месеца завършвам медицина и до мен стигат различни слухове че за специализанти в Дания почвата е адски благодатна. За съжаление нито един конкретен източник на информация… дори издателската група, в която работя, си позволи да публикува СЛУХОВЕТЕ за Дания, без да посочи конкретен източник:-( Ставаше въпрос за заплата на специализант около € 60 000 на година. С две думи да разясня за какво става въпрос при завършващите медицина. Учим 6 години за безработни – т.е. излизаме без специалност и след това предстоят още 5 години специализация – т.е. вечните студенти – 11 – 12 години. В БГ е много спорен въпроса дали по време на специализацията ти получавас месечна заплата или си плащаш по месечна заплата на чвора дето те обучава. Имам братовчед, роден и израсал в Берлин (баща му е берлинчанин)… той ми сподели, че и в Germany е много гадно да специализираш (нещата са като в БГ). Братовчеда завършва догодина.

  Коментарът беше преведен на кирилица. Моля, пишете на кирилица!

 11. Здравейте Дончо!Блогът ви е чудесен и съм много доволна,че го открих!Благодаря на вас и на Велин за информацията за Дания,но за една майка никога не е достатъчно.Ако можете да ми дадете някаква информация за г.Хорсенс и за университета Vitusbering ще бъда много благодарна.Дъщеря ми е приета там и от август ще бъде в Дания.Много се притеснявам и вече имам “топка в корема”,но такъв е живота!Поздрави и благопожелания!

 12. @Оля: Съжалявам, че ще ви разочаровам, но нямам никаква информация за този университет. В мрежата обаче намерих страницата на университета: http://www.vitusbering.com/. Дано ви е от полза.

  За град Хорсенс може да прочетете тук:
  http://www.visithorsens.dk/defaultuk.asp
  http://en.wikipedia.org/wiki/Horsens

  И това дотук е малка част от информацията, която може да намерите в Мрежата. Разбира се, всички страници са на английски език.

  Успех!

 13. Дончо,благодаря ви за отзивчивостта и бързият отговор.За мен всичко е от полза.Желая всичко добро на вас и семейството.

 14. Здрасти Дончо. Искам да те попитам нещо за датското образувание. Лутам се из сайтове на датски университети ама всичко е на датски. А като натисна на английски излиза много по-малко информация и там където е за кандидатстване на чуждестранни студенти изписва само програми с английски. Та ще ми разясниш ли как става номера? Тук от българските сайтове чета че там учиш една-две години датски и кандидатстваш тогава. Това така ли е или първо си подаваш документите в някой университет и след като те приемат ти запазват мястото и те пращат една година да учиш Датски?

 15. Здравейте на всички =) Темата е страшно интересна за мен и затова реших да се включа. Посредством http://www.hakesinternational.org/ кандидатствах в няколко колежа в Дания и след процедурата с приема на документи и групово интервю, съм на крачка да бъда приета (остава само интервю с представител на колежа). Избрах за първи специалности международна търговия и продажби, защото това са нещата, с които съм 100% убедена, че искам да се занимавам.Отделно можех да избирам между градовете Орхус и Хернинг..и незнайно защо, инстинктивно избрах по-малкия Хернинг. Интересувам се дали някой знае нещо от първа ръка за тези 2 града, също за възможностите за работа по специалността (наясно съм, че повечето зависи от способността на човек да се лансира, но ме интересува дали има търсене на такива специалисти). И не на последно място, доколкото съм се интересувала за студентския живот от финансова гледна точка, е направена сметка, че едно 550 евро на месец не мърдат (предвид че стая в обжежитие, хостел или резиденция я броя за около 220 евро). От друга страна знам, че студент има право да работи до 15 часа на седмица, при минимално заплащане около 12 евро на час, което ще рече, че за месец би могъл да получава към 720 евро и да покрива издръжката. Интересувам се, обаче каква почасова работа може да си намери студент, който не знае датски (карам с английски, немски и руски) и дали няма работа, която да му носи повече от минималния надник. Май това е засега =)

 16. @Joreto: Ами всъщност нещата не стоят така. Осигуряват ти възможност да учиш датски, но това е обикновено вечерно. И в повечето случаи ти е безплатно, освен ако общината (тук им казват “комуна”) не изисква някакво символично заплащане за всеки модул.
  Университетите, които изискват датски, не те чакат да го учиш. Би следвало да го знаеш, щом кандидатстваш с датска специлност. Иначе остават английските такива.
  Но може и да бъркам, далеч не съм най-компетентния, но това е което знам за времето, откогато съм тук.
  За да кандидатстваш с датски ти е необходимо 6то ниво датски, което се учи тук за (макс.) 3 години.

  @Марияна: Поред на номерата :).

  Орхус (пише се Århus на датски) е вторият по големина град в Дания. Ако си била в Пловдив, той е нещо като датския Пловдив. Дори има “стар град”, който обаче представлява един огромен етнографски музей, в който всички работилнички работят както са работили през вековете (и създават нещата, които са създавали тогава). Много красив, много уреден (то това важи за всички датски градове). Индустриален град, но от датския тип индустрия (например – няма КЦМ, за голяма радост на самите датчани). Дания по принцип няма тежка индустрия. Бил съм в Орхус, разхождал съм се из града, имам прекрасни впечатления.
  Любопитно за него е това, че Legoland е доста близо :).

  Herning ми е почти неизвестен, но от Wikipedia може да видиш много :). Той е в класическия Юланд (континентална Дания), там никога не съм ходил. Хубавото е, че големите датски морски курорти са му близичко, лошото е, че не е на морето.

  В Дания, като във всяка малка държава, всичко е близо. Само човек да има желание и възможност да я опознава. А на студентите им е по-лесно, защото имат и сериозни отстъпки (да не забравиш да си извадиш карта на ISIC преди да тръгнеш!

  За издръжката: студентският живот не е лесна работа, особено когато родителите нямат възможност да помагат. А в Дания малко български родители ще имат тази възможност, просто защото си изкарват парите в България. Ако са на заплата, прави си сметката, че най-вероятно ще ти се налага да се самоиздържаш.

  Най-популярната работа за студентка тук е au pair. Много момичета всъщност правят обратното – идват като au pair, след което записват университет. Но и обратното, доколкото знам, е повече от възможно и осъществимо (ти си доказателство :)). Има редица сайтове, ориентирани към това да намират работа на студенти. От университета съм почти сигурен, че също ще ти съдействат – със сигурност имат координация на това (най-важно) за студентите нещо.

  Според мен, въпреки данъците, ще имаш възможност да се самоиздържаш. Не казвам, че ще е лесно, но е повече от осъществимо. Езикът може да се яви пречка в Юланд, ако беше избрала Орхус или Копенхаген бих казал, че нямаш никакъв проблем, понеже знаеш английски. Не знам обаче как стоят нещата с Хернинг, дано е същото, макар да имам малко по-други впечатления от “континентална” Дания (но впечатленията ми са от една low-cost туристическа група до Шчечин, така че като нищо може да са грешни). При всички положения ще е поощрително за теб да учиш и датски, особено с тази специалност, която си избрала.

  В Копенхаген предоставят на нуждаещите се студенти общежития. Предполагам, че Херенинг като малка област имат същата практика, защото там квартирите са вероятно още по-проблемни (Копенхаген е огромна област, простираща се на целия остров все пак, с град от 1,2 млн жители и много жилищна площ). И със сигурност в Хернинг квартирите са по-евтини от Копенхаген. Всъщност, едва ли има по-скъпи квартири от копенхагенските :).

  Каква точно работа ще си намериш – това не знам. Въпрос на късмет, на търсене, а и на предлагане. Пак казвам, че в Копенхаген биха наели по-лесно студент, който не говори датски – най-вече поради факта, че над 85% от населението на Копенхаген говори английски над средното ниво. Почти съм сигурен обаче, че ще имаш успех с работата и в Хернинг. Всичко зависи от способността ти да се оправяш, а щом си успяла да си уредиш следване в Дания, би следвало да си достатъчно оправна :).

  Относно МИО: в Дания има много интернационални компании. Ако целта ти е да работиш тук след като завършиш, мисля че работа ще успееш да намериш, включително и по специалността. Ключовият момент тук е през третата година да си уредиш работа като стажант, работа която да ти харесва и след това да ти прерастне в постоянна такава. Това е класическият подход – всички компании го предпочитат и познавам редица случаи (особено във фирмата, където работя), когато стипендианти стават full time след изтичане на временните им договори (обикновено – годишни такива).

  Успех със следването и не забравяй да се похвалиш след време. Не казвам, че ще е лесно, но ще се справиш – ако имаш достатъчно желание и упоритост.

 17. Дончо, страшно много ти благодаря за бързия отговор =) Ами в интерес на истината изпитах малко колебание затова че съм избрала Хернинг, обаче мисля, че няма да сгреша като започна с по-малък град (и с по-ниски цени, въпреки че там понятията за ниски и високи са си доста относителни), пък и там обучението е за AP degree т.е. сред това мога да се прехвърля в Орхус или Копенхаген, за да си взема бакалавърската степен. Освен това сега като се замисля е по-добре, че в Хернинг ще ми е много по-трудно без датски, ще имам допълнителна мотивация да го уча..макар че като гледам писаното на датски, то много ми наподобява смесица на немски с английски и няколко букви отгоре. Ех, надъхах се да уча там и това е…остава само да ме приемат. =)

  P.S. Дончо, имам едно много важно запитване към теб. Имаш ли си на представа къде мога да проверя дали в Хернинг има българи? =)

  Слънчев ден на всички =)

 18. Здравейте,казвам се Павлина.Аз също съм доста заинтересована да кандидатсвам следващата година и то в Дания,чувам постоянно много добри отзиви,като например безплатно обучение,което е супер.Но искам да ви помоля за нещо.Ако някой мойе да ми даде сайт на университети в Дания,където да мога да се ориентирам за специалности ще му бъда страшно благодарна.

 19. Здравеите!
  И аз се интересувам от темата за Дания. Другия месец ми предстои да отида там на лятно обучение, за 1 месец, на 10 км от Копенхаген. Датски не знам, само англииски и дано се оправя. В деиствителност аз сам франкофонка и имам следния вапрос – хората там говорят ли френски??? Макар че не разчитам на това…

 20. Здрасти отново=))) Дончо, имам едно малко въпросче към теб, чудех се къде да го задам и ако не му е тук мястото, изтъркай въпроса и при време, и желание можеш да ми отговориш на имейла. Вече съм официално приета, стягам куфарите, но изниква въпросът с лаптопа. Имаш ли наблюдения къде е по-изгодно да се вземе (в Бг или там)? Защото дочух, че особено по Коледа в Дания имало страхотни промоции и т.н.. Е това е засега, страхотен и ползотворен ден =)))

 21. @Марияна: Няма да трия въпроса, макар че наистина не е много по темата. Относно лаптопите обаче, личните ми наблюдения показват, че като че ли от Дания е значително по-изгодно, въпреки платеното със сигурност мито и въпреки 25%-ния ДДС. Предполагам така се получава поради силно развития пазар тук. Продават се много ноутбуци, фирмите имат възможност да поръчват големи количества, получават големи отстъпки, от там предлагат добри цени. Има го и другия момент, при който фирмите решават, че трябва да се оттърват от определени наличности, и ги пускат на ниски цени кампанийно.

  Честно казано, не съм забелязал кой-знае колко големи коледни отстъпки точно в това отношение, но истината е че не съм и търсил. За сметка на това, точно днес дойде поредният “спам” на една от големите вериги за всякаква техника. Ще ти цитирам цени от там (всички цени са крайни, това което плащаш, тук е забранено да се обявяват официално други цени, като без ДДС например). Всички цени и са с възможност за изплащане, но това едва ли ще “огрее” новодошъл студент от България.

  • Най-евтиният възможен Packard Bell, 15,4″ widescreen, Celeron 1.6, 1GB RAM, 120GB HDD, на цена DKK 5000 (€667).

  • Най-изгодния, според тази оферта, е Compaq AMD64x2, 1.6GHz, 1GB RAM, 120GB HDD, на цена DKK 5444 (€726).

  • Най-скъпият от офертата е Fujitsu Siemens, 17″ widescreen, Intel Core Duo 1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, с някакви още други екстри (които не мога да разбера заради датския),на цена DKK 9000 (€1200).

  Всички компютри, разбира се, са си с фабрична гаранция и включват софтуер (най-често Windows Vista Premium).

  Според мен няма българска фирма, която да бие тукашните кампанийни цени. Но може да бъркам, хардуерния пазар в България ми е малко по-далечен.

 22. интересува ме дали и магистратурите са безплатни а специалността е физика завършва през октомври бакарлавър дали ще знаете нещо по въпроса . Предварително Ви благодаря за съдействието

 23. ….. грешка грешка – голяма грешка 🙂 без да изкам натиснах таба и после ентера – и май че ти пратих писанията си наполовина – извинения 🙂 но поне разбрах че може да пиша и ще ги получиш нещата без да за разваляме добрия изглед на блога и темата :-). Та докъдето бях стигнал …. ами общо взето с тоя договор дето го имам сега дали да поемам към Кпенхаген да си търся квартирата и да действам по задачите с изкрването на CPR и т.н. или първо трябва да мина през Консулството на Дания в БГ без да съм оправил квартирата в Копнхаген? Искрено се надявам да станем приатели в Копенхаген – аз сам душа човек 🙂 и добрата компания най-много ми липсваше досега във Варшава (на сегашната работа но това е друга история…:-). Ако имаш свободно време ще се радвам да драснеш 2 реда, а ако имаш някакви поръчки от БГ (Горнооряховски суджук, Поморийска Гроздова или истински кашкавал, само кажи 😉 – поне за това аз доста се затъжвах :-). Няма даде занимвам повече, поздрави на теб и семейството ти и специално на Марта от мен и Миша!

 24. Извинения, пак май не се получи както трябва, както и да е надявам се да изтриеш последните ми два поста за да не се разводнява добрата тема за образовнието в Дания и коментарите по нея. Та на кратко:
  Казвам се Галин Георгиев и нещата така се стекоха че се наложи да сменям държавата,града и работата и от 1 септември съм в Копенхаген в една инвестиционна банка. Та в тази връзка започнах да търся информация за Дания, Копенхаген и т.н. и попаднах на блога ти. Искрени поздравления – научих толкова много неща за Дания и начина на живот там. Имаш една почерпка (всъщтност със сигурност няма да е само една) когато се видим. Позволих си да разгледам снимиките ти с изненда познах една позната Марта(завършихме един клас в МГ-то), виждам че сте формирали компанийка българите там :-). Не знам дали е все още в Дания – поне отпреди повече от 6 месеца имах информация че се е върнала в БГ. Ако все още е там специални поздрави. Бих искал да те питам някои неща относно Дания, в момента съм се заровил в “гугъла” да тъся уебсайтове за квартири, агенции за недвижими имоти и т.н. – ако можеш да ми дадеш някакво инфо – ще съм ти много блгодарен. Към 20-ти някъде намерил-ненамерил ще се патувам към Копенхаген няма как :-), искрено се надявам се се видим там. Поздрави!

 25. @Галин: Значи, със съжаление мога да кажа, че едва ли ще мога да съм ти полезен относно намирането на квартири. На мен тогава ми свършиха работа чрез специално наета фирма (беше част от договора ми). Напоследък знам, че има известни проблеми с квартирите, но все още се намират.

  Успех с търсенето.

  Колкото до Марта: тя, надявам се, сега е щастлива някъде в България. Не се чувстваше добре в Дания, затова предпочете да потърси щастието обратно в Родината. Това е последната информация, която ще получиш за нея в това публично (донякъде) пространство. Принципно съм против да говоря за трети лица, особено когато те, вероятно, не четат тук :).

 26. Здравей Дончо,

  Благодаря за информацията. Успях да изнамеря няколко уебсайта за квартири, апартаменти под наем и т.н. Предполагам че ще е полезна информацята и за други които посещават блогът ти. За тези които тепърва тръгват да търсят или поглеждат към Дания:

  http://www.lejeplus.dk
  http://www.lejebolig.net
  http://www.lejebolig.org
  http://www.cityapartment.dk

  Иначе с Марта се открихме вече 🙂 Много поздрави и от нея!

 27. Здравей Дончо,

  Аз съм един неоринтиран може би вече студент. Тази година завърших средното си образование и кандидатствах освен в Б-я и в Дания.Мечтата ми е да стана архитект.. и това неможах да го реализирам в София, но в Дания успях- приеха ме архитектура в Aarhus Technical College. Това което ме притеснява сега е дали ще се справя.. Сега се колебая дали да избера архитектура в Дания(Орхус) или да избера транспортно строителство в София. Притеснява ме това че английския ми не е перфектен и от това дали ще успея да се адаптирам там. Също така незнам какъв им е начина на оценяване на изпитите и ми беше интересно възможно ли е да си запазя мястото за 1година-например като съм приета тази учебна година мога ли да отида следващата.

  С уважение,
  Наталия Иванова

 28. здравей дончо,

  много се радвам че намерих този блог защото наистина намерих нужната ми за момента информация. Аз от пловдив и преди 2 седмици и малко пристигнах в хернинг да уча комуникации и мултимедиа.Университета и на орхус но някой специалности се учат в този град. по нагоре прочетох за едно момиче марияна която също е тук в хернинг и ще сам ти много благодарна ако можеш да ми дадеш някакви кординати email например, защото наистина ми се иска да познавам някой българин в това градче.

  Благодаря ти предварително

  ето и моят емаил : nedira@gbg.bg

 29. Ще изчакаме Мариана да се обади, ако е абонирана за коментарите към тази статия. Ако не се обади, ще ѝ пусна една поща с твоя адрес. Това е най-многото, което мога да направя :).

 30. Благодаря много за бързия отговор. намерихме се вече 🙂

 31. Здравей Дончо, много се радвам за този форум, ако можеш да ми дадеш информация за правото в Дания, защото съм завършила Пловдивския университет, но искам да стана адвокат в Дания. Моят приятел е в Копенхаген от няколко месеца и ще заминавам при него. Също така искам да те попитам вярно ли е че не ти дават разрешително за работа, ако нямаш адрес и как стоят нещата с този адрес. Много ти благодаря!

 32. @Цвети: Този “форум” всъщност е моя блог. Все още не ми е писнало и съм оставил темата отворена, но ако зачестят нещата не по нея, ще ги затворя.

  Цвети, ако ти си юрист, предполагам много по-добре можеш да четеш международни спогодби. Предполагам и знаеш поне английски, щом смяташ че ще можеш да се справиш в Копенхаген.

  Използвай тази връзка към документацията, която обосновава при какви условия българи могат да пребивават и да работят в Дания.

  Дано да бъркам, но си мисля че ще ти е много трудно да работиш като юрист в Дания, използвайки само българското си образование. Със сигурност ще ти трябва преквалификация, със сигурност и ще трябва да научиш доста добре датски. Но в Дания сигурно има и фирми, на които човек с българско образование по право може да им е полезен.

  Успех!

 33. Zdravei Don4o,
  Iskam da u4a v Dania i se interesuvam ot vuzmojnostite za stipendii po risuvane ili moderni tanci. 4uvalala sum i za stipendii po futbol, moje li da mi kajete ne6to pove4e i za tqh, za6toto i priqteqlt mi e zainteresovan.

 34. Здравей.Дончо.
  Аз завършвам бакалавърската си степен в ТУ-София-Компютърни системи и технологии и ме интересува дали има добри магистърски програми в Дания-безплатни-по Компютърни науки(прочетох че и ти си софтуерист,та сме колеги 🙂 ).Когато можеш пиши.Благодаря ти предварително.

 35. Здравите всички,

  Благодатя ти Дончо за този полезен блог които си съзадал много ми помогна.Но имам и още няколко въпроса за това каде е по добре човек да учи – Дания Англия или Холандия. С един приятел много се двуумим защото родителитяе ни няма да мога да ни издържат през целия период на обучение така че се интересувам дали може да се издържаш в Дания сам или поне малко да си помагаш докато учиш.Другото което ме интересува е това как e-mail на Оля защото прочетох че неината дащеря ще учи в колежа които сам си харесал и да ми каже какви са й горе долу впечатленията. Мерси предварително:)))

 36. Zdravei Doncho, i az iskam da znam poveche za stipendii za risuvane i moderni tanci v Daniq.

 37. @Stela: Съжалявам, не зная нищо по въпроса. Ако прочетеш по-горе ще видиш връзки към сайтове, в които можеш да опиташ да потърсиш необходимата ти информация.

  @Марин: Доколкото съм чувал, всички безплатни бакалавърски програми са единствено за резиденти на Дания. И в повечето случаи са на датски. Не знам как стоят нещата с кандидатстване от страна на ЕС. Съветвам те да потърсиш информацията сам, със сигурност търсачките могат да помогнат по въпроса.

  @Димо: Моля, пак заповядай. На въпроса ти: твърдо смятам, че в Дания можеш да се издържаш сам като студент. Условията, които университетът ти предоставя, заедно с вероятността да си намериш общежитие, както и възможността за легална работа и ниската безработица в Дания са все фактори, които ще ти помогнат, ако решиш да се самоиздържаш, докато учиш. Не казвам, че ще е лесно. И със сигурност ще ти трябват някакви начални пари, с които да изкараш поне 3 месеца. Но ако искаш, ще успееш (то май с всичко е така).

  @Julia: Понеже молбата ти много прилича на тази на Stela, ще си позволя да те помоля за същото като нея :).

  @ВСИЧКИ: Приятели, моля ви, недейте ме пита конкретика за вашия собствен проблем. Да, помогнах на някой от гореописаните хора, но тогава бях в Дания, а и сметнах проблемите им за важни и струващи си да инвестирам време и усилия. Съгласете се, че не е нормално аз да тръгна да търся университети, които да отговарят на вашите предпочитания. Има търсачки, вие знаете английски (ако не знаете, каква Дания?), действайте. Търсете, намирайте телефони и пощи, звънете/пишете и ще успеете. Ако пуснете тук съобщение “здрасти, интересувам се от ***”, най-вероятно ще ви отговоря както направих на Julia и Stela, а може би и ще премахна коментара.
  Знайте само едно: в Дания, макар и силно социална страна, е модерен европейски капитализъм. Там на никой не му пука за вашите проблеми. Единствено и само на вас. И затова трябва да си ги решавате сами. Намирането на университет и контакти е един добър тест за всеки от вас дали ще може да се справи там. Ако с това не можете да се справите тук, по-добре не тръгвайте на там.

  Успех на всички!

 38. Zdravei, Doncho!
  Mnogo e hybavo 4e si sazdal tova mqsto, kadeto da obmenqme opit i informaciq za Daniq. Az bqh lqtoto tam za 3 sedmici, v tehni4eshiq yniversitet na kyrs po biotehnologii. Ostanah porazena ne samo ot tova kolko po-napred sa tehni4eski, a i ot na4ina im na mislene. Mnogo mi haresa i si obe6tah da se varna tam po edin ili dryg na4in. I yspqh – ot 1 fevryari zaminavam otnovo za 5 meseca, no tozi pat v dryg yniversitet – Kopenhagenskiq. Zaminavam zaedno s edna moq kolejka, no 6te se radvame da ystanovim kontakt s drygi balgari tam. Za men Daniq e strana, koqto predlaga mnogo vazmojnosti, a Kopenhagen e gradat na prikazkite… 🙂

 39. Много се радвам, че попаднах на този блог. Кандидатствах в Операта в Копенхаген и с радост разбрах, че съм приет. Живот и здраве от август месец 2008 започвам работа там. Имам голямо желание да си кореспондирам с хора като Галин Георгиев, Женя и други пребиваващи там.

 40. Здравей Дончо,казвам се хриси и съм на 17 години остава ми още една година обучение в гимназия,искам да кандидатствам в дания.
  искам да попитам тези от вас които са кандидатствали през организация като Хакес как точно протича и кога се подават документите,кога ти казват приет ли си? знам че първата част е популване на документи, следващата тест или интервю,и последната разговор с представител на училището. Говорите си на англииски нали? И моля ви разяснете ми последните два етапа. Благодаря ви от все сърце (hug)

  Коментарът е редактиран! Моля, пишете на кирилица!

 41. Здравейте всички!

  Мисля, че темата получи много коментари, по най-различни въпроси. Не мисля, че повече коментари за необходими.

  Ако имате въпроси за Дания, хубавото е, че вече има место, където може да питате! Тези места са два дискусионни списъка, в които всеки може да се запише и да зададе своите въпроси.

  Можете да откриете повече информация за тези пощенски списъци в този мой материал.

  Благодаря ви за доверието и успех!

Comments are closed.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: