Последното от del.icio.us

Тази сутрин се събудих необичайно рано. Без ничия намеса, просто ей-така. Сън, от който ти се ще да се събудиш, събуждаш се, след това лежиш и гледаш тъпо в тавана, мислейки какво да правиш. Докато най-накрая решаваш да станеш, защото лежейки само си губиш времето.

След като станах, забелязах че е още 6 часът. Добър час за неделно събуждане, нали? Типично в стил “луд по компютри изрод” реших да седна и да оправя някои неща по блога. Трябваше да разкарам последните следи от [WP-RecentLinks] (един плъгин, който отдавна не използвам), както и да му намеря подходящ заместител.

[WP-RecentLinks] по принцип го използвах, за да мога в блога да показвам последните посетени от мен интересни връзки. Но в течение на времето той се превърна в неподозирано upgrade бреме. А и аз започнах да използвам del.icio.us, за да си записвам там любопитните (и любимите) връзки.

Заместител на [WP-RecentLinks] можеше да бъде само плъгин, който да може да показва моите последни прибавени в del.icio.us връзки. След кратко търсене се спрях на два кандидата:

* [WordPress del.icio.us Plugin 1.0][]. Този го инсталирах, тествах и махнах. Принципно изглежда много добре, но пък изисква потребителското ми име _и паролата ми за достъп_ до del.icio.us. И идея си нямам защо му е трябвало на автора това изискване за паролата. Иначе плъгинът си има кеширане (за да не се повтаря често в заявките си до del.icio.us), което пък от своя страна изискваше да разреша на WordPress да пише из хостинга ми.
* [Delicious Cached++][]. Този плъгин (връзката е към някакъв испански материал) се оказа изборът ми засега. Функционално е почти идентичен с предишния, но за сметка на това не изисква паролата за del.icio.us. Е, не прави и кеш, но може по-късно да си поиграя и аз да напиша кеширането (хареса ми как е реализирано в горния плъгин – [KISS][] е приложен много на место).

Та засега ще си стоим без кеш. Интересно как Visual Studio успя да прецака sidebar.php, след като сложих кирилица за заглавие. Не ми се търсеше каква е причината, ще го мисля после. Засега ще оставя заглавието на английски, а вие може да хвърляте по едно око на блокчето с последните ми връзки от del.icio.us, което се намира отдясно точно под моят Shoutbox.

_Поправка!_: [Delicious Cached++][] използва API функцията на WordPress [fetch_rss][], което значи, че има кеширане и то е прозрачно за самия плъгин, т.е. решението е перфектно. Като се замисли повече човек, то кеширането си го има и в самото име на плъгина, ама откъде толкова акъл в 7 часа неделя сутрин, че да го видя?

[WordPress del.icio.us Plugin 1.0]: http://linuxbrit.co.uk/blog/2004/10/01/wordpress-delicious-plugin-10/ “WordPress del.icio.us Plugin 1.0”
[Delicious Cached++]: http://weblog.jcraveiro.com/projectos/delicious-cached-pp/ “Delicious Cached++”
[KISS]: http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle “Принципът KISS”
[WP-RecentLinks]: http://rebelpixel.com/projects/wp-recent-links/ “WordPress Recent Links plugin”
[fetch_rss]: http://codex.wordpress.org/Function_Reference/fetch_rss “fetch_rss WordPress API Function”

2 thoughts on “Последното от del.icio.us

  1. Ами имаш 2 варианта:

    1) Деактивираш плъгина
    2) Деинсталираш плъгина

    Понеже (1) трябва да се направи преди (2), ти си избери кой от вариантите да предпочетеш/

    Плъгин се деактивира от Admin->Plugins->…намираш плъгина…->Deactivate

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text