VISTA RC1, домашни впечатления

Вчера се реших най-накрая на експеримент, който планирах от няколко месеца. VISTA RC1 отдавна ми беше влязла в главата, но в офиса нямам компютър, на който визуалната и тема да се развихри. Надеждата беше, че у нас видеокартата ще е достатъчно мощна, че да може да пребори изискванията.

### Инсталацията

Вече знаех колко бърза и unattended (и за това нямам българска дума в момента) е инсталацията на RC1. Затова преди да вечеряме избрах “жертвен дял” (мислех си, че ще трябва да се форматира, но грешах), сложих DVD-то на RC1 в устройството (взех си Enterprise версията, не успях да намеря DVD с Ultimate) и стартирах инсталацията. Инсталатора помисли минута-две, след което ме попита 2 неща:

* дялът от хард-диска, на който да се инсталира
* сигурен ли съм, че искам да продължа, защото има и други потребители, влезли в компютъра – т.е. техни незаписани данни евентуално може да бъдат загубени при форсиран рестарт от страна на setup-а.

Единият потребител беше :Ангел:, а той няма важни данни за записване още. Другият беше :Веси:, но тя (обикновено) не работи на desktop машината, а на ноутбука си. Затова избрах жертвения дял, потвърдих му рестарта, той почна същинската работа, а аз отидох да вечерям.

След вечеря (около 30 мин, не повече) хвърлих 1 око на монитора. Системата се беше заредила и чакаше да и кажа в коя часова зона съм, какъв да е езикът на интерфейса (RC1 има само английски) и какъв да е езикът на клавиатурата. За клавиатурата – малко по-късно, цяла тема може да се напише.

Последва запитване за името и паролата на първия потребител, след което след около 2-3 минути Vista показа екрана за влизане в системата (с единствения потребител, който бях задал).

Прогресът в инсталатора спрямо предишните версии (XP например) е изключителен. Това чудо дори начинаещ би могъл да го инсталира (ако не се сблъска с проблем, разбира се). Три ясни и прости диалога и след половин час имаш работеща система. За отбелязване е също:

* Никакви проблеми с популярните драйвери. Единствените драйвери, от които имах нужда, бяха този на RAID контролера ми и този на аудиото. И двете са вградени на дъното, което ме подсеща, че най-вероятно мога да увелича производителността, ако инсталирам и останалите драйвери на дъното, но засега се задоволих само с доинсталиране на тия двата след първия логин. Изненадващо, доинсталирането им не беше никакъв проблем, просто Upgrade driver, слагане на CD-то на дъното и толкоз. Той си ги намери, разпозна и инсталира без никакви въпроси. Бях чувал, че VISTA ще е много претенциозна спрямо драйверите, но тия или са направени за нея (малко вероятно, дъното е на повече от година), или просто VISTA не е чак толкова претенциозна, колкото се говореше.
* След инсталацията на драйверите, рестарт не беше необходим. И RAID контролера, и аудиото си тръгнаха без проблем.

* Най-накрая има включена българска __фонетична__ подредба. За жалост обаче, това не е подредбата, която 99.998% от пишещите на фонетика използваме. Ако си спомняте, преди време имаше някакви смехотворни опити на БАН (аман от академици, ама наистина!) да правят фонетична подредба, все едно имаше нужда от “правене” на такава. Академиците бяха склонили каменни глави, и глухи към цялата обществена дискусия по форуми и паланки решиха да направят фонетичната подредба такава, че да е _различна_ от това, на което сме свикнали. Е, явно вече е дефакто стандарт, защото във RC1 ще намерите точно тази, изчанчена и изродена фонетична подредба. Най-фрапиращите засега разлики:
* На мястото на В всъщност е Ш. Голяма щуротия, на очевидно незнаещите чужди езици “фонетици” W им приличало визуално на Ш, затова сложили там Ш.
* В всъщност е сложено на местото на V, където всички ние сме свикнали да намираме Ж. Ж-то още не съм го открил, но тия дни ще го намеря (не пиша този материал от десктоп машината, защото Веси още спи, а машината е доста шумна).
* Имах сериозни проблеми да намеря “ч”, което се оказа на местото на “q”. “я” липсва, още се търси
* Намерих “й” и “ь” на един бутон, мисля че “-” или “=”. Едното се появява при натиснат Shift, другото – при отпуснат.
* Хиляди други щуротии, например от сега знам, че Shift+цифра ще е различно от това, което си има написано на клавишите, защото намерих двойните кавички на клавиша, където нормалн трябваше да има “/?”.

Горещо се надявам да не ни се налага да свикваме с тази “фонетична” подредба, измислена от оковани умове, пък макар и скрити зад пожълтяли и ръждясали титли. Пак ние сами, по български, се прецакахме. Позволихме на кухи кратуни да говорят от името на общността и вместо да имаме нормална българска фонетична клавиатура, каквато се е наложила от десетките години (първия бъдещ “Правец” беше откраднат още… 79-а?), ние си имаме някакво изродено недоносче. Microsoft в случая не е виновен – те слагат и поддържат това, което е национален стандарт. Ако си бяхме направили стандарта човешки, щяхме да го имаме.

Голямо разочарование е фактът, че познатите ми фонетични подредби (засега съм пробвал само тази, която ползвам ежедневно, инжИнерските не съм ги пробвал, но и засега не смятам) не се поддържат. Явно има някаква промяна (а може би и бъг), защото RC1 не просто я отхвърля, а направо процесът се срива с exception. Да се надяваме, че ще оправят, иначе ще трябва да чакаме новият клавиатурен подреждач, който да работи ОК с Vista.

### Уплах

Както споменах по-горе, Виста не успя да разпознае RAID контролера в началото. След доинсталацията на драйверите, контролера тръгна от раз и дискът се появи. Да, но давайки “Import foreign disk”, с ужас видях как дискът се импортира като 240GB FAT32 устройство, което той определено не е.

Първото ми (и слава Богу) грешно предположение беше, че се е смотал нещо RC1 диск мениджмънта, и затова му ковнах един ресет директно, надявайки се да не е записал partition table-то с грешната информация. Късметлия бях, че грешах, защото след рестарта на XP-то дискът (пак с ре-импортиране като Foreign) си тръгна перфектно. Щеше да е масивен удар загубата на цялата ми лична информация, снимки, работни файлове и всичко.

Прав е Здравко, като казва да се архивира и на външни устройства, а да не се разчита само на хардуерното архивиране чрез RAID. Една подобна логическа грешка може да прецака всичко. Но нали уж аз все знам какво правя… кой ли ден ще си го отнеса яко.

Важното е обаче, че си останах само с уплахът (не ме питайте какво ми беше 3-те минути, преди да видя файловете си отново).

След като видях, че всичко е ОК, смело пуснах обратно Вистата и видях, че този път дискът се е разпознал перфектно. Явно все още има да се поработи в/у концепцията “стартиране на драйвер без рестарт”.

### Работата

Първото, което пробвах на новата система, беше Blog.doncho.net (разбира се). Вече бях виждал блога през IE7, използвам RC1 на IE7 на повечето от машините си (когато не използвам Firefox, разбира се). Блога си работеше точно както под IE7 RC1. След това погледнах снимките, поразгледах по-обстойно новия Windows Explorer. Новата концепция на лентата с адреса е великолепна, ще ми спестява страшно много време и най-вероятно ще доведе до неползване повече на дървото на директориите, което бях свикнал до сега да ми е винаги отворено отдясно.

След това, разбира се, дойде ред на WoW – едно от нещата, което ме вълнуваше доста! WoW е важно да работи под Виста, защото ако не работи, няма да имам Виста докато не проработи :). Но явно много хора смятат като мен, понеже WoW тръгна перфектно! Спокойно мога да кажа, че 90% от времето работи значително по-бързо, отколкото под XP, което страшно много ме учуди. Има едно нещо, което е леко обезпокоително, но предполагам че е въпрос на драйвер. Нещото е, че от време на време (всеки 10 мин?) има сериозен lag spike, който като че ли се дължи на драйвера на видеокартата. Този lag spike трае 1-15 сек, след това се появява отново следващите 10-30 минути. Въпреки него играта е напълно възможна и е още по-голямо удоволствие.

Докато чаках на опашката за влизане във Argent Down (това е реалията, в която играя аз) с удивление забелязах, че thumbnail preview-то на работещите програми всъщност наистина е 100% preview. Всеки, играеш WoW знае за двата горящи огнове на екрана, от който се влиза в сървъра (и на който се чака, когато има опашка). Е, огньовете си горяха и в малкото preview прозорче, което виждаш при mouse hover над бутончето на WoW в лентата със задачите. Страшно ефектно (и ефикасно).

След това играх. Доволно, до края.

### Sleep

Интересното на този Sleep е, че всъщност не заспа :). Преди лягане винаги слагам компютъра на stand by докато отново е необходим. Еквивалента на този stand by би следвало да е Sleep. Да, ама не работи. При избирането му всичко се подготвя за заспиването (чуваш как се ресетват един по един механичните компоненти), след това за част от секундата компютърът заспива и __веднага__ след това с буди, все едно чуваш токов удар. След 2 опита просто му дадох shutdown и оставих тези изследвания за друг път. Sleep е ужасно удобно и аз съм сигурен, че ще го оправят (или аз ще намеря начин да го оправя, вероятно драйверите на дъното ще помогнат). Засега обаче ще се кара на Shutdown, когато съм с Виста

### Заключение (засега)

Страшна е. Тези дни трябва да си взема регистрационен ключ, че иска активация до 4 дни.

10 thoughts on “VISTA RC1, домашни впечатления

 1. Щом си тръгнал да пробваш нови ОС, бих ти препоръчал да хвърлиш едно око на osx86project.org. Аз, наскоро успях да си инсталирам OS X на моето ПС и бих казал, че след 2-3 дена трикове (които ги има из форумите на горния линк) ОС-а работи много добре. WoW също го има за OS X, но аз не го играя. Най-готиното е, че докато излезне Vista, ще излезне и Leopard. А там има много интересни неща за една операционна система, като тази: http://www.apple.com/macosx/leopard/timemachine.html

 2. Не съм тръгнал да пробвам нови ОС, а исках специално да пробвам ВИСТА (всъщност, ако става, мисля да я ползвам като основна ОС вместо ХР). Към OS X нямам никакви влечения. Едно време имах, но това бяха годините преди ХР (даже преди 95) и Линукс.

 3. Намерих “й” и “ь” на един бутон, мисля че “-” или “=”. Едното се появява при натиснат Shift, другото – при отпуснат.

  Хм, не ми казвай, че главното “й” ще се пише само с включен CapsLock – явно шифта за този клавиш сменя буквите, не регистъра им….

 4. Здравей Izida. Не си разбрал. Става дума не за Й, а за И ударено. Грешката идва от това, че на старата фонетика не можеше да се напише И ударено и се налагаше да се пише вместо него буквата Й.

  Ще имаш проблеми, но не с главната Й, а с главната Ь. Тоест тази буква може да се напише само в режим CapsLock. Да се надяваме, че това няма да е много голям проблем, защото главната Ь се среща изключително рядко и то само в думи изписани с главни букви (например КОЛЬО). Когато пишеш с главни букви е естествено да си в режим CapsLock.

 5. Здравей Дончо,

  ще кажеш ли на какъв хардуер си тествал Виста-та, понеже виждам че си доволен от производителността?

 6. Дончо,
  клавиатурния dll си е същия от NT насам. Проблемът ти явно е в инсталатора, който ползваш. За да избегнеш проблеми със съвместимост, направи си сам фонетична подредба с Microsoft Keyboard Layout Creator (http://www.microsoft.com/globaldev/tools/msklc.mspx). Инсталаторът, който се генерира, има пролем с UAC на Виста до билд 5720, но не е проблем да изключиш UAC докато инсталираш системни компоненти.

 7. @__Ангел__: машината е на около година, хипер-трединг Pentium 3.2GHz, масово дъно, 1GB RAM. Макар, че имам SCSI RAID, не го използвам за да инсталирам софтуер, а за да си пазя работните (и не толкова работни, но важни) неща. VISTA е инсталирана и използва са swap стандартно IDE устройство. Видеокартата не я знам, но World of Warcraft няма никакви проблеми в какъвто и да е сценарий, така че предполагам не е от слабите. Ако Здравко чете коментарите и помни (макар че едва ли помни, като си го знам :)), може да каже каква беше, мисля че преди година беше middle-end карта, т.е. пак “народна”.

  @__Сашо__: Благодаря много. Ще пробвам това, макар на една от служебните машини да стана голямо “мазало”, докато се мъчих да си оправя проблемите с клавиатурата. Случи се така, че деинсталатора на подредбата (който очевидно няма проблеми да се стартира) взе, че деинсталира всички български локали, включително и вградените във ВИСТА, т.е. сега нямам никаква българска подредба там (този бъг вече е рапортуван), а инсталатора (разбира се) има проблеми. Но ще пробвам твоят съвет и ще кажа.

 8. Лека корекция. Първите Правци (копия на Apple ][) нямаха фонетична подредба. Ако не се лъжа за пръв път се появява в IBM PC/XT клонингите (т.нар. Правец-16).

  Ангелов, Л.

 9. @Ангел: Лъжеш се. Първите “Правец” 8 (варианти със и без букви, А, М) си бяха точно с “фонетична” подредба. Там нямаше понятие “клавиатурен драйвер”. Сигурен съм в това, което пиша, защото 4 години съм млатил по тия клавиши. Затова и не се научих на БДС, въпреки че дипломната си работа в техникума съм я писал на пишеща машина на нашенският стандарт.

  @Дончо: Това, което със сигурност ме отказва все още да използвам Дългорог-естите варианти и Виса-та е, че моята машина не е съвсем стандартна. SATA RAID-a не го броя, карай то е екзотика, ама имам и TV Тунер на ATI (TV Wonder), който не се разпознава добре от виндоз клоновете. Пък къде да гледам TV? А най-изнервящото нещо при тази ОС е, че според разработчиците (нищо лично :)) всеки стар хардуер е за боклука. Явно просто не могат да си представят, че някой може да използва дадено желязо или парче платка повече от 4 години. Жалко, но аз лично ще си инсталирам Виста, едва когато от RC1 премине в SP1.
  Освен това, интересува ме, как приема наличието на други (не виндоз) ОС? Пак ли замазва безпардонно MBR-то?

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text