Теорема на бирената диета

> > Това ми го изпрати Мирчо днес и реших че не трябва да се губи. Ако някой претендира за авторство върху текста, моля да коментира или да ми изпрати поща
> > _Автор-неизвестен гений_.

Както е известно, количеството енергия, необходимо за повишаването на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий е 1 калория.

Следователно, ако изпием литър бира с температура 4 градуса по Целзий, нашият организъм ще изразходи определено количество енергия, за да загрее бирата до нормалната си температура.

Това количество се определя като 1000 грама Х (37°С – 4°С) = 1000 Х 33 = 33 000 калории.

Ако отчетем, че енергетичната стойност на самия литър бира е около 10 000 калории, то получаваме 23 000 калории загуба на енергия, или чисто слабеене, което може да се приравни към 45 минутен бърз крос.

Студена бира или бягане – решавате вие!

4 thoughts on “Теорема на бирената диета

 1. Интересно звучи, ако не беше досадната грешка в самото начало… Или може да не е грешка. Не съм любител на бирата, но щом е със същите качества като водата може и да пробвам. 🙂
  Иначе сериозно – бирата определено е с по-малък специфичен топлинен капацитет от водата, така че енергията необходима за затоплянето й определено ще е доста по-малка. И може да се окаже, че литър бира се равнява на отиване до магазина в съседния блок…

 2. Дончо, ти те отърва от притесненията ми за фината ми талийка :).

  ritchie, абе ако ще и слизане до магазина в същия блок да е, като изпиеш 10 бири на ден и след 2 месеца си фиданка :). Странно, защо ли аз не съм? Явно бирата ми е малко :). А може и да е по други причини:
  – Тате, тате, това коремче от бира ли ти е?
  – Не, татиното, за бира!

  Поздрави Ему

 3. @Ему: Няма да ти кажа как добре ми подействаха тия изчисления! И хич няма да се вържа на саботьора ritchie – ние тук с наука работим, той взел да ми разправя за топлинните капацитети на течностите :).
  Жалко, че Carlsberg продават само разфасофка от по 380 ml. Ще трябва да работя по две наведнъж… мда!

 4. хаха 1 литър светла бира има 300ККалории , а с 45 минути крос ако сте 75 килограма ще изразходите горе долу пак толкова.

  И все пак , който пие бира – не умира 🙂
  Така че наздраве!!!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: