Изборни резултати

Добре беше. Защото можеше да бъде и по-зле.

Беше ясно, че БСП ще спечели тези избори. Хората са изключително обезверени, неориентирани и безинициативни. Всички чакат все повече някой:

* да даде
* да намери работа
* да вдигне заплатите
* да оправи държавата
* С две думи: да гласува и работи вместо тях

При всичко това някакси нормално дойде изборната победа на БСП и изборната изненада – партията със странното кафеникаво лице на Болен Сидеров.

Шарен парламент си имаме: започва с червено, светло синьо, тъмно синьо, жълтичко, странно турско-зелено (тютюнево) и накрая – кафяво. Като едно летящо килимче е 40-то народно събрание, и с доста турски мотиви из него.

Мдааа, гласуването ни тук мина толкова безпроблемно и учтиво, че чак ми се ходи пак на избори… скоро…

То ще се види. Въпросът е: с кого СтанахшеФ ще се коалира. Кой ще му легне на младото, нежно момче? Освен народът, имам впредвид. Той вече легна, и се намаза!

11 thoughts on “Изборни резултати

 1. спокойно, дончо :о)

  според най-вероятния сценарий (който се спряга в underground-a), бсп няма да състави правителство (ако са умни, ще върнат мандата още при връчването му). след това ще подкрепят правителството, предложено с мандата на ндсв (забележи, че те ще подкрепят царя, а не царя тях). за да мине такова правителство, бсп и ндсв имат необходимото мнозинство. по-малко вероятен сценарий е коалиция между ндсв и всички десни партии (не им стига малко за мнозинство), освен ако не привлекат и дпс или атака в коалицията. аз лично не бих заложил на дпс, но привличането на атака в управлението е начин, те да бъдат обезоръжени и направени послушни. но ако лидерите на трите псевдодесни формации продължат да си мерят израстъците, нищо чудно да се изпълни твоето желание пак да гласуваш в дания :о)

  какво точно ще стане, не мога да кажа, но това по-горе ми се струва най-вероятно. но твоя страх за управление на бсп няма да се сбъдне, поне не този път.

  иначе поздрави на семейството. и приятна почивка през неделята.

 2. Nick, първо мерси за поздравите 🙂 ! Целия уикенд съм залепен за ДАРИК, но може днес да мръдна за малко навън (пак залепен за ДАРИК и в обхвата на wireless-a).

  Казваш, underground новини за рокади. Нека се опитам да анализирам:

  * БСП да върне мандата? Оооо, не! Това според мен няма да се случи, то е добро пожелание, но не е и вероятно развитие на събитията;
  * Ново правителство на НДСВ и БСП с водеща роля на НДСВ? Мисля, че това е също трудно вероятно;

  Според мен БСП ще се коалира с “някой”, но кой ще е този някой освен НДСВ – това не знам.

  За едно си прав – ще видим. Но въпросът пък тук е: дали ЕС ще изчака “да гледаме”, или директно ще определи нова (естествено – по-късна).

  Каквото и да стане – дано да е за добро.

 3. ами нека продължа с анализа ти 🙂
  надявам се, че нямаш нищо против срещу предстоящото заливане на дневника ти с ‘политически’ коментари.

  нека започнем с ‘основата’ — прогнозата на MBMD за резултатите от гласуването (просто разполагам само с нея, а официалните резултати ще се появят след известно време), но за целта ще свърши работа. за икономия на място, ще оставя само партиите, които преминават 4% бариера.

  Коалиция за България — 32,02%
  НДСВ — 20,67%
  ДСБ — 6,33%
  БНС — 5,24%
  Атака — 8,43%
  ДПС — 10,36%
  ОДС — 6,90%

  на БСП и трябват поне 18% за да може да сформира правителство с мандата, който ще и бъде връчен от президента. Единствената партия, която ги има е НДСВ, но там условието е Симеон да бъде премиер, нещо с което Станишев не е съгласен (поне така е показвал досега). Освен премиерският пост има да се водят доста пазарлъци и за съответните министерства, което може да се окаже препъни камък за евентуалните преговори. Едните ще искат повече, а другите няма да са съгласни да им го дадат. Още повече, че царя категорично заяви, че няма да се коалира с БСП (което не означава нищо, според мен). Лично аз не вярвам, че е възможна коалиция БСП + НДСВ, с мандата на БСП.

  От останалите парламентарно представени партии, нито една няма необходимите на БСП 18% => ще трябва да се пазари поне с две (примерно ДПС и АТАКА, които не ги виждам заедно) или три (тук комбинациите са повече, но пък не виждам коя партия от десните ще влезе в коалиция с БСП — струва ми се абсурдно). Затова казах, че най-умното ще бъде, ако БСП върне мандата още при връчването му (освен ако няма някакви предварителни уговорки под масата, за които не знам, тогава нещата може да се променят на 180 градуса), но и ти си прав, че това е малко невероятно. Затова БСП ще върне мандата, когато изтече срока, заложен в конституцията и не успеят да намерят подкрепа за предложеното правителство (не вярвам да се стигне до гласуване в парламента — в БСП все пак не са глупаци). Следващият поред ‘мандатоносител’ ще е НДСВ, като втора парламентарна сила. Тук вече възможностите са две (imho):

  1. коалиция НДСВ + ОДС + БНС + ДБС, но процентите не стигат — 21 + 6 + 5 + 7 = 39 и ще трябва да се пазарят с ДПС (защото и привличането на АТАКА не е достатъчно), което Доган очаква с нетърпение. И освен това, тази възможност предполага единомислие между трите десни формации, каквото не се забелязва (поне от мен) досега. Това единомислие трябваше да го има преди изборите и можеха да имат резултат по-добър от този на НДСВ (imho);

  2. коалиция НДСВ + БСП — тук се получава достатъчно количество гласове за утвърждаване на предложеното правителство, което с умели преговори (по-скоро пазарлъци за конкретните министерски постове) може да бъде съставено. Лошото е, че май ще гледаме още един мандат Димитър Калчев като министър на държавната администрация. В БСП все пак има хора, които искат да управляват и при очертаващата се ситуация от т. 1, те могат по подходящ начин да бъдат склонени да подкрепят едно такова правителство.

  ако пропадне и втория ‘мандатоносител’, тогава мандат се връчва на някоя от следващите парламентарни сили (по усмотрение на президента). възможностите за коалиция вече сме ги обсъждали, така че най-вероятно и този мандат ще пропадне.

  ако и трите точки завършат без успешно гласуване на правителство, ни чака служебен кабинет и нови избори някъде през есента (така, че ще може пак да гласуваш в Дания :о)). въпреки, че трябва да се погледне в конституцията точно за това.

  Мисля, че ще има коалиция НДСВ и БСП, но с премиер Симеон и с мандат на НДСВ, което ще бъде хвърляне на прах в очите на хората. Този вариант предполага по-малко министерства под ‘шапката’ на БСП и мисля, че стремежа на всички извън БСП ще бъде за подобно решение.

  Трябва да уточня (не толкова за теб, а за останалите, които може би ще прочетат този коментар), че всичко написано по-горе до голяма степен е условно и подчинено на законите на стохастиката. И освен това е написано под CC лиценз :о).

  И все пак — приятна разходка.

 4. само забравих да добавя — колкото до Европейският съюз, мисля че там нещата са решени далеч преди изборите. Според мен забавяне ще има, но не и отлагане. И понеже аз съм известен скептик относно начина, по който става присъединяването ни, това забавяне не ме притеснява. по-скоро съм на царската вълна — ‘когато му дойде времето’ :о)

 5. Wow, Nick, благодаря ти за този коментар :). Направо ми спести много време, още повече че така написано действително дава една доста странна (и интересна) политическа есен…

 6. Дончо, за обезверените хора – някои просто се опитваме да променяме нещата от друго място 🙂 Като N на брой години с избори нищо не става, поне да се хванем да си работим, и да видим дали така нещо ще се получи…

 7. @васил
  както каза доктор тони филипов във вчерашният брой на ‘монитор’ — ‘ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят’ 🙂

  иначе и аз клоня към твоето мнение, така че ставаме (поне) двама.

 8. Искам да внеса малка поправка в процентите с който изчислявате. Процентите който сте посочили са от общите гласове, а броя на депутатите се получава като се махнат гласовете за непреминалите 4% партии, така че по последни данни БСП взима 83-85 мандата а ДПС 31-33. Това прави 114 общо. Мисля, че в българските парламенти до сега винаги са се намеирали 10 човека който са готови да са във власта на всяка цена независимо от партийната политика. Така че не е много сигурно че БСП и ДПС няма да съставят правителство. Още повече че никой не е казал че правителството трябва да има мнозинство – достатъчно е да има мнозинство когато го избират. А с появата на атака това е лесно да се постигне – оправданието ще бъде нека да съставим правителство за да няма предсрочни избори и да не дойдат фашистите на власт.

 9. @Миро: Мироне, ти кога ще си пуснеш блог? Само недей в блоггер, че RSS-овете му са голямо менте!

 10. @donangel
  Що бе на твоя кво му е :).
  Ако съм ти умръзнал много вярвам лесно може да ми изтриеш постовете 🙂

 11. Мирчо, моля ти се – винаги си добре дошъл (особено ако носиш от онова винце)…

  Но в собствен блог винаги може да кажеш повече без някой досаден (като мен) да ти се пречка :). А и може да колиш и бесиш…

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: