Коледа

Не спах добре – причината за това бяха или фактът, че Ангел половината вечер използваше корема ми за възглавница, а бъбреците ми за поставка на краката си (питайте него в каква стойка е прекарал вечерта?!), или това че пих две бирички преди да си легна. Все едно каква беше причината – събудих се с леко главоболие.

Денят започна много приятно – каквото човек всъщност може да очаква от толкова семеен празник като Коледа. Търчане за купуване и пренасяне на разни неща, приготовления – всеки си имаше по някаква работа.
В 3 следобед всички заседнахме за официалното кафе. След това последваха подаръците, след това и вечерята. Днес се запознахме с баба Елза и дядо Гюнтер – родителите на лелята на Веси. Много приятни хора, които всъщност поразчупват малко „бетонното” мнение, което имам за немците.

Още не знам какво Веси ми подари за Коледа. Не съм отворил подаръкът си, понеже сега като пиша тези редове тя излезе с чичо си и леля си на разходка – а аз искам да сме заедно, като си отворим подаръците.
Домът на сем.Атанасови е на три етажа, така че аз спокойно пиша усамотен в една от стаите („Любовта, без която не можем” на Чочо Владовски звучи в говорителите), Ангел играе някъде с Марио (за тези, които не знаят Марио е „малкият” първи братовчед на Веси), а баба Веси си е полегнала вероятно в спалнята.

Днес размишлявам за много неща. За това как ще изкарам тук без добра Интернет връзка, за това как от много години не съм имал отпуск като този, и за това как е различен животът тук от този в Дания. Определено мога да заявя – тук животът, който засега виждам и чувствам около мен е по-изнервен и по-напрегнат от този в Дания. Знам, че може би си мислите че преувеличавам. Но това ми е мнението засега – изградено само на впечатленията ми от ден и половина в Потсдам. Явно Дания е една много спокойна държава, щом Германия ми се вижда „напрегната”. Представям си какво ще ми е, когато след няколко (може би – осем) месеца си дойда за отпуската в България. Може би ще съм болен първите два дни – от нерви или от махмурлук 😉 – не знам, ще видим!

Пишейки тези редове си мисля как и кога ще имам възможност да ги сложа в блога си. И за това как най-накрая трябва да си купя (явно ;() проверка на правописа на български език за MS Office. Защото доколкото знам няма свободно решение за този продукт, а поради нЕкои съображения не мога да си сложа OOo на служебния ноутбук.

Май утре или другиден ще ме затресе яко Интернет-абстиненция (не знам дали така се пише таз дума – както вече ви казах нямам проверка на правописа ;)). И ще започна трескаво да търся Интернет кафе. Някакси се надявах да имам wireless достъп и тук, но… кварталчето е само от еднофамилни къщи, и хората около мен явно не намират за необходимо да имат aDSL с някоя open и wireless мрежа ;).

Приключвам днешните си несвързани мисъли. Този постинг май ще иска яка редакция на свежа глава!
Я! Какво видях току-що под телевизорът?! X-Box?! Не мога да повярвам! Ммммм, я да видим? ОК, окончателно приключвам с писането!

3 thoughts on “Коледа

 1. Виж какъв му бил проблема …

  а пък аз не мога да си сложа фонетична клавиатура на служебния Windows – не питай що. Всъщност я сложих, тази на Инжинера, но като превключа с Alt+Shift и се бъгва компютъра, по малко от 1 секунда на син екран и рестарт. Ако обаче сменям с мишката няма проблеми. Но когато реша да се логна наново, въпреки че английската клавиатура е избрана за подразбиране, явно ХР се опитва да зареди българската защото се крашва без изобщо да мога да се логна и да я изключа. Наложи се намеса на ХелпДеск. Пичовете от хелпдеск безмалко да ме разстрелят по телефона с RemoteAdmin! Как да ги убедя, че проблема едва ли е в 1 inf файл. Ама и те мислят малко захлюпено. Интересно с БДС не съм пробвал 😉 Ако и тя крашва може и да ги убедя, че не аз съм крив. Лошото е че става толкова бързо че немога даже да видя коя VDX библиотека умира.

  Приемам съвети по темата. В момента пиша в уеб-страница, която съм си запазил на декстопа и използвам клавиатурното ре-мапване на “Момче” което се изполва в http://www.linux-bg.org

  За правописа … абе преди време гледах едно приложение, затворено но свободно за употреба за правописна граматика на български за Офиса на Майкрософт. Направено бе от някакви професори от някаква асоциация в София. Но нямаше версия за друго нещо като ОО. Аз даже ги бях питал дали дали не искат да го направят свободно и така да се направи версия и за ОО ама те се дърпаха – хем го дават за ползване без пари, хем не искаха да го популяризират с отваряне към други системи.

  Трябва да го намеря. Бе много яко, макар и да не съм го пробвал, поне по спецификации беше яко.

  п.с. майна намерих го отново – http://www.bacl.org/ – “ItaEst – Така е!”

 2. Скоро си свалих на АктСофт Кирила – свободно ползване за домашно РС, училища и др. Засега, като изключа някои неща се държи нелошо. Поне мен ме задоволява.

 3. Младене, хвърли 1 око на новия ми постинг. И дай мнение…
  И голямо, голямо, голямо МЕРСИ за връзката към софтуерчето за корекция и сричкопренасяне на български!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: