Заблудата “Европейска прокуратура”

Тези дни, покрай солидното “производство” на новини от страна на управляващите на ГЕРБария, четох из опозиционните групи как “единствената надежда” била Лаура Кьовеши, дето била европейски прокурор, и дето “само тя” щяла да ни оправи.

Лошото е, че го четох из групи, които макар и политизирани, би следвало да са от хора, които не вярват в плоската Земя, в това че ваксините убиват, както и в това, че Европейския съюз може да “оправи” който и да е. Бях изненадан, но от известно време почти нищо не може да ме изненада (много се пазя отзад, да не ме опровергае неочаквано някой).

Любопитна подробност е, че сайтът на Европейската прокуратура не е преведен на български. Явно хората правилно са преценили, че по-добре да изядат и изпият парите за превода, защото много малко българи ще си направят труда да прочетат, та от там няма нужда и от превод. Ние сме по чакането (за оправяне), не по четенето.

Тези, които искат да четат (и които може би нямат нужда от тази публикация), това е Мисията на Европейската прокуратура:

The European Public Prosecutor’s Office will be an independent and decentralised prosecution office of the European Union, with the competence to investigate, prosecute and bring to judgment crimes against the EU budget, such as fraud, corruption or serious cross-border VAT fraud.

Мой, бърз и нескопосан превод на Мисията (както казах, европейският бюрократ не смята, че преводът на български е важен): “Офисът на европейския прокурор ще бъде независим и децентрализиран прокурорски офис на Европейския съюз, с компетенцията да разследва, преследва и довежда до съда престъпления спрямо европейския бюджет, като измами, корупция и сериозни трансгранични ДДС измами”.

Та, вярващи мои приятели, Лаура Кьовеши, или който и да е последващ Европейски прокурор, нищо няма да “оправи”, поне не и в нашата клета територия:

  • Няма да осъди Божков, Бащицата, Пееф, или който и да е държавно утвърден престъпник.
  • Няма да разследва подпорната стена, или която и да е друга стена, къща в Барселона, или къща в Долно Нанагорнище
  • Няма да разследва и “дайте да си мълчим, че иначе може да лъсне измамата”. Нито което и да е друго открито признание за измами. Да не говорим за закритото такова.

И преди да ми скочите “да, ама последното говори за измами по европейски проекти, пък то в мисията ѝ пише, че ще го преследва”, замислете се. Дали Лаура има юрисдикцията да прави каквито и да е разследвания на българска територия? Няма. И не трябва и да я има. Защото (все още) сме суверенна държава, а не “европейски щат ГЕРБария”.

За което и да е разследване, Лаура има юрисдикцията да изиска от гешевтатурата да ѝ се предоставят данни. Разбира се, че данни ще ѝ се предоставят (сеш’се, нали?). След това тя ще вземе тези данни, за да прави “независимо разследване”. То ще е дотолкова независимо, че е екипа ѝ е включен главния прокурор на ГЕРБубликата. Защото няма как да не е, така е създаден офиса на европейския прокурор (за невярващи – прочетете горния линк).

Европейският прокурор ще разследва това, което му се предостави като материал. И на базата на него ще дойде със заключение.
Европейският прокурор разчита на същите, тежко корумпирани и разядени от мафиотски и партийни интереси институции, на които разчита и българския народ, който чака да бъде оправен.

Европейският прокурор няма и не може “да оправи” нищо. Това, което той/тя най-много може да направи, е да предизвика наказателна санкция срещу ГЕРБария, по силата на която санкция да връщаме парите, които сме откраднали.

Разбира се, тези пари няма да ги връщат тези, които са ги откраднали, защото за да ги върнат, в ГЕРБария трябва да има работеща съдебна система. Парите ще ги върнем всички ние, от държавния бюджет. “Разледващите органи” в ГЕРБария ги има, но само за хора, които са неудобни по един или друг начин на властта, или за хора, на които властта иска да им вземе бизнеса по един или друг начин.

Тези, които щедро крадат от каквито бюджети могат да налапат, са недосегаеми, защото те имат “правилните” познанства. Съответно, текущата “-ратура” (татарчетура, цацаратура, гешефтатура, или която и да е бъдеща “шавиготура”) няма дори да си помисли да посегне към тях. Точно така няма да си помисли, както и днес не си помисля. Както и вчера не си помисляше.

Всяко чудо за три дни. Ще пошумим, ще се възмутим дружно и много във Фейсбук, пък ще си млъкнем. Какво да правим, трябва да се работи, трябва да се изкарват пари, кражбите трябва да се плащат. Защото кражбите се плащат от държавния бюджет, не от тези, които са ги откраднали. Протестите и те нищо няма да променят, най-много да докарат по-гладните крадци на власт. Пък в момента са и незаконни, пуста му карантина и “извънредно епидемиологично положение”.

Та така, скъпи съкилийници. Недейте се надява на Лаура. Лаура е поредният европейски бюрократ, който е създаден, за да харчи публични средства и да имитира някаква дейност.
Без здрава национална съдебна система която и да е държава е обречена да робува на политическата, мафиотска клика, която в момента я управлява. А ние се постарахме добре да я установим и бетонираме в държавата, която едно време се казваше България.

А здрава съдебна система в България отдавна няма. Няма и желание да има. Едно време опитахме да създадем партия, която да има за програма и цел възстановяване на независима съдебна система, но се провалихме и разфокусирахме. Пък и българският народ не ни пожела. Защото не видя в нас промяната.

Лошото е, че вече и на себе си не мога да се надявам! Например, можеше да си намеря работа в чужбина и да напусна кораба, преди да е потънал. Но пък одъртях и никой не ме иска. Затова ще правя, каквото мога, за да може децата поне да се спасят. И ще се наложи да остана, надявайки се, че поне в затвора няма да ме вкарат един ден за това, че имам “анти-държавно” мнение.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: