Местни избори 2015

Избори 2015Отново реших да споделя публично с вас за кой ще гласувам. Нарочно не го правя утре, защото утре е забранено да се агитира.

Миналата година гласувах за Реформаторския блок. След това неколкократно имах “удоволствието” да съжалявам за този мой избор, а няколко пъти – дори да се срамувам от него. Тази година, за моя огромна горчивина, Реформаторският блок няма да получи моя глас. Две са причините за това и те имат имена: Москов и Лукавски! Моето мнение за тях след година тяхно управление: единият е чисто ляв политик, а другия – откровен лъжец (и след това – “мажец”, в смисъл лъже и маже) . А аз може да съм доверчив, но обикновено ме лъжат само веднъж.

За сметка на това, на тези избори ми е лесно, изборът ми е мажоритарен.

За кмет на Лозен моят избор е сегашния кмет, Васко Станчев. Смятам, че с наличния му бюджет (отчитайки обема на местния данък, които плащаме) той успява да постигне максимума за Лозен. Затова съм готов да дам гласа си за него. Надявам се следващият мандат да му е още по-успешен от този, с повече привлечени инвестиции. Това, че е кмет на ГЕРБ е само преимущество, защото ГЕРБ в момента (а и в обозримо бъдеще) са единствената политическа сила с управленски капацитет.

За кмет на София, безспорен лидер за мен е Йорданка Фандъкова. Имам безброй причини защо съм готов да ѝ гласувам отново доверие.

За Столична община ще гласувам за листата на ДЕОС с преференция 14 (Жюстин Томс). Познавам лично Жюстин и смятам, че мога да ѝ имам доверие. Въпреки рискът гласа ми да отиде напразно (т.е., да не успеят с нито един общински съветник). Ако ДЕОС успее да вкара съветник в СО смятам, че ще е едно добро политическо начало за тях. Само се надявам след време да не се коалират със (червено) “Зелените”.

За Община “Панчарево” не съм решил. Ако ДЕОС фигурира и там, ще гласувам за тях. Ако ги няма, за ГЕРБ.

На Референдума вече споделих защо смятам, че единственият разумен избор към днешна дата е категорично НЕ за електонно гласуване, реализирано от това НС, тези комисии, тези анализатори и тези фирми. Да започнем първо с успешно прилагане на електронната идентичност, да натрупаме малко повече опит, и тогава да ще видим. Електронното гласуване няма да реши никакви проблеми, само ще донесе огромен риск от тяхното задълбочаване.

Използвам картинка от сайта на ЦИК, защото 
по мое скромно мнение тя би следвало да е 
Public Domain за българските граждани.

2 thoughts on “Местни избори 2015

 1. Аз също съм доста разочарован от РБ, и честно казано мисля, че утре очакванията им ще се разминат с действителността заради безпринципните локални коалиции, които сътвориха на много места. Дори за някои случаи ще им стискам палци да се издънят, като например в Хасково… Но… не съжалявам, че на предходните избори гласувах за тях – нали не мислиш, че сега щяхме да имаме по-добро правителство, ако вместо с РБ, ГЕРБ имаше самостоятелно мнозинство…

  Ако РБ направят само едно нещо в този парламент, а за съдебната реформа например още не всичко е загубено – пак ще е добре и ще е имало смисъл. Да съжаляваш е излишно, а да се срамуваш е дори… мелодраматично – няма смисъл 🙂

  1. Жалко, че нямам “Like” на коментарите (мръсен, тъп Facebook плъгин, обсебил кой знае за колко време коментирането в блога).

   Иначе… стар съм вече… мелодраматизма си идва с годините.

   Да ти кажа честно, не знам дали сега резултатите нямаше да са по-добри, ако ГЕРБ имаха пълно мнозинство. Не чак толкова заради РБ в правителството, макар че честно не си представям по-зле здравен министър от Москов (такова нищоправене и самодоволно пъчене за нулеви резултати съм виждал само в червени или в орешарски министри). Много говори, нищо не прави. Понякога и престъпно нищо. Няма да му простя отношението към Забраната, никога. Няма да му простя и левашкия данък за нездравословни храни.

   Ако ГЕРБ имаше пълно мнозинство, РБ щеше да е опозиция, и с голяма вероятност щеше да е конструктивна опозиция. Щеше да запази сила за следващите избори. Но нещо ми казва, че следващите избори РБ ще бъде извънпарламентарна опозиция. Дано да бъркам, защото има къде-къде по-големи боклуци от РБ в парламента български, но това е моя gut feeling.

   Не мога да прощавам лесно издънките. Особено когато и аз съм една от тях (като техен гласоподавател).

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text