OpenSpam :(

Искам предварително да се извиня на всички приятели, които ще засегна с този материал. Надявам се да ме разберете, като се опитате да се поставите на мое място.

Опитах да бъда по-спокоен и умишлено изчаках няколко часа, преди да седна да го пиша.
Но според мен нещата НЕ СЕ правят така. И ако OpenFest ще остане каквото е, това не трябва да се повтаря! И затова реших да пиша.

Днес получих следното писмо от подател, който беше подписан г-жа Габриела Петрова от “Експерта” ООД.

В тази е-поща най-учтиво и настоятелно бях поканен да се явя на презентацията на “Експерта”, която те щели да правят на OpenFest тази година. На някаква супер-дупер open source система, която можело да ми помогне да си оправя бизнеса, и тъй-като съм имал интерес в уеб технологиите, щяло да ми е супер интересно.

Отначало си рекох: чиста проба спам, нещо филтъра на Gmail се е сбозявил и го е пуснал. Писмото не беше маркирано като “това може да е непоискано съобщение” дори, абе класика в спам-жанра!

След това не повярвах на очите си. Е-пощата беше изпратена до моя личен адрес, на който получавам сравнително малко спам. И се казваше, че презентацията била в рамките на OpenFest 2012. Това вече преля чашата, оставих писмото настрани и реших да си почина (и да изкарам една изтощителна репетиция и дълга баня), преди да пиша тук. Надявах се да ми мине. Но не ми мина.

Г-жата е представител на един от спонсорите на OpenFest. За мен пoлучаването на тази е-поща означава, че личните ми данни са очевидно изтекли от организаторите към спонсорите. И спонсорите очевидно не знаят какво да правят с тях, след като си позволяват да изпращат unsolicited e-mail (още известен като spam) към бивши участници в събитието. Подчертавам бивши тук, защото тази година все още никъде не съм посочвал, че ще ходя (всъщност, тъй-като ще пътувам събота вечер, надявам се да имам време да мина, за да се видя с приятели там).

Надявам се хора като Христина, Мариян и Силвина (част от вечното ядро на феста) да не са наясно с тази много неприятна практика на техния спонсор. Надявам се също, че ще вземат мерки. Въпреки факта, че компанията-спамер спонсорира OpenFest (смея да добавя “с тяхното име в спама”). Защото, ако си спомням нещо от първоначалните идеи на феста, тогава когато Йовко го създаде и организира за първи път, то доверието и коректността бяха едни от изначалните идеали, благодарение на които събитието се роди като такова.

А днес и доверието, и коректността бяха предадени.

Има други хиляди начини посланието да стигне до хората, за които то е предназначено. Фейсбук страницата на събитието (има вече над 300 заявили, че ще ходят), Twitter (@openfestbg го следват доста хора!), самата програма. Изпращането на спам е такава колосална излагация обаче, която показва и немалка доза невежество относно съвременния е-маркетинг. Защото спамът е много 1980-а, г-да и дами спонсори!

Позволявам си да искам отговор на следните въпроси:

 1. Кой е дал моят е-пощенски адрес на фирмата-спонсор и с каква цел? Аз не съм бил, знам това, защото този адрес не минава никога през публични регистри или маркетингови списъци! За там използвам друг.
  И още нещо: много съм внимателен и грижливо отмятам всякакви “чавки” от типа на “искате ли да получавате повече информация от нас”. Но дори да съм пропуснал, адресът нямаше да е този.
  Къде отиде доверието, че с данните, които оставям, няма да се злоупотребява?
  От моят груб анализ, адресът може да е стигнал до тях или през Facebook, или ако наистина OpenFest им е подарил списъка с всички участници – настоящи и някогашни (там най-вероятно съм използвал този адрес, защото имам доверие на организаторите!)
 2. Кое дава право на един спонсор да изпраща спам на бивши участници в събитието? Къде отиде елементарната коректност в случая?
  Ако искате да напълните залата, направете интересна презентация. Например: кажете нещо пиперливо за Майкрософт: от опит мога да ви кажа, хората се радват! Но не пращайте спам.
  В моя случай: ако бях видял презентацията ви в програмата, може би щях да мина да я видя. Защото наистина управлявам бизнес и щеше да ми е интересно какво повече ще предложите от Sharepoint например. Но след този спам – никога! Не купувам нищо, рекламирано чрез спам!
 3. И най-важното: подкрепят ли организаторите на феста тази политика? (оставянето на този сигнал без последствия за мен ще означава мълчалива подкрепа)
  Отговорът на този въпрос ще определи бъдещото ми доверие, и ще покаже коректността на организаторите. В която и в момента не се съмнявам.
Моля, не ме разбирайте грешно! Знам колко е трудно привличането на спонсори и партньори (чувал съм, а и едно време имах вземане-даване, макар и малко, с организация на събития). Но “спонсори на всяка цена” е лошо. А спонсори, които не знаят докъде стига коректността, според мен повече вредят. Едва ли има толкова пари, които да оправдаят очевидното, което засега ми прилича на класическа злоупотреба с данни!

Готов съм да се извиня тук и в друг материал, ако някой успее да ме опровергае. И ще го направя с удоволствие, защото това ще значи, че грешката е моя, а не че е било компроментирано доверието ми.

Жалко. Много жалко. Дано е недоразумение или грешка. Ама надали!

П.П. В случая се радвам, че съм бивш служител на Майкрософт. Ако работех там, автоцензурата ми щеше да натисне обидата, докато тя бъде преглътната. Но сега няма нужда от това!

П.П.П. Окончателната развръзка на случката е тук. Накратко: организаторите нямат никаква вина.

14 thoughts on “OpenSpam :(

 1. И на мен са писали – аз реших, че е от ровене в мрежата. Но пък щом ти казваш, че твоя адрес го няма никъде… ще е кофти да са “изтекли” адреси. Не че е нещо, но не е гот, прав си.

  1. Не, не казвам, че го няма никъде! Случва се да получа спам, но той е много неориентиран, и най-вече от това, че адресът сам по себе си е “налучкваем”.
   Но предвид конкретната е-поща и начинът, по който нещата са поднесени, мога да се подпиша, че е използван готов списък от е-пощенски адреси.

 2. админите на един от социалните сайтове :netlog.com продават е майл адреси и лични данни на своите потребители.намериха се достатъчно доказателства за тази тяхна дейност.на мене ми се наложи да закрия пощенска кутия с която бях регистрирана така се отъвах от спама.има съмнения че това е практика и на други сайтове.

 3. 🙂 И на мен, чудех се дали да им пиша, че от воденето на две лекции вероятно няма да ми остане време да ида на тяхната :))

 4. дали е интересна или не лекцията и продукта няма значение в случая и отношение към ситуацията, въпросът е именно как имейлите са стигнали до тях…

 5. Същото с случва с Инфраджистикс – фирмата спонсор и хостер на SQL Saturday. След събитието започна сериозен и периодичен спам на всички участници. А аз си мислех, че те от добра воля бяха организатори. Явно този тип “послания” са нещо, което много хора от света на бизнеса считат за нормална практика. Мога да потвърдя – адски дразнещо и отблъскващо е.

 6. Дончо, за съжаление не знам какво да кажа по темата. Алекс насочи вниманието ми към поста ти и към случката. Не съм наясно с предоставяне на адреси на (бивши) посетители на конференцията на спонсори, партньори или когото и да е. Предишни години не сме го правили и не е седяло като опция за предлагане срещу спонсорство или подкрепа. Но за огромно мое съжаление тази година съм доста неангажирана с OpenFest и в момента мога само да обещая да проверя ситуацията.

  1. Хриси, аз днес имах доста широка полемика с г-н Милен Георгиев от “Експерта” ООД. Той ми разясни случката, от което става ясно, че OpenFest организаторите по никакъв начин не са замесени в случилото се. Случайност или не, доста от OpenFest участниците са получили въпросната е-поща, но за мен най-важното е, че екипът зад OpenFest няма ангажимент към това.

   Ще публикувам кореспонденцията ни, за да се изясни недоразумението, но не мога в момента.

   Надявам се да се видим там 🙂

 7. Сега очакваме да се извиниш публично тук и да блогнеш с “Опа, обръках се” 🙂

  1. Много странни очаквания, Стефан.

   Адресът е бил изкопан от мрежата. Спамът си е спам, идва от спонсор и по повод Опънфест.

   Интересно как ти досега мълча, но разбийш ли като видя леко свален гард, побърза да заговориш за публични извинения?

 8. Хаха, на мен ми бяха изровили средното име и го бяха ползвали в комуникацията, което беше наистина фрийки. Толкова фрийки, че попитах откъде го имат. Отговориха ми, че е от дипломната ми работа, която техен колега е чел. С тези усилия можеха да драснат 2 реда, които са поименни и не-спам и нямаше да се изложат.

  Постът ти ме засрами много. Харесвам те и бих искал да те чета редовно в някаква положителна светлина. Мен би ме било срам да го пусна това, еле пък хейтейки по Оупънфеста. Сигурно много си се ядосал.

  1. Веселин, много се ядосах, но това не е никакво оправдание! Честно казано, и спонсор на MSDays или DevReach (нарочно намесвам конференции, които ми бяха важни (и) заради paycheck-a!) да беше постъпил така, нямаше да ми го спестя.
   Спамът трябва да се унищожава. Поголовно. И без милост. Съжалявам, ако с това ти падам в очите, но аз не се срамувам да наричам нещата с истинските им имена!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text