Таблетно

От известно време в чантата ми стои несменяем един (служебен) iPad 3. Взех го, за да видя дали ще мога да се помиря с технологията и ограниченията на iOS. Експериментът започнах, защото много познати, на което мнение държа, притежават и много харесват някоя от версиите на таблета, някои се кълнат даже в него и ритуално бият чело в ябълката на гърба му.

Аз, от своя страна, още от майкрософтското ми минало не харесвам ай-чекните. Изключително затворена платформа, фундаменталистки контрол от страна на Епъл на всичко по-различно от тях, пълна липса на гъвкавост и подтискане на всякакъв опит за инакомислие на не-епълските разработчици. И това продължава с години, и не му се вижда края.

Та, както виждате, имах достатъчно причини, за да ги опитам.

Е, засега не се получава. Да, устройството е навсякдъе с мен (най-вече заради лекотата си, трайността на батерията и размера), но като изключим хардуера му, по всичко останало (буквално всичко) това в никакъв случай не е Божественото устройство, за което го имат (и в което се опитват да ни убедят) феновете на огризката. Почти всеки софтуер, който опитах (с аналог под Андроид), беше с орязана функционалност (виж по-горе защо). Почти всеки софтуер, който ми трябваше, трябваше да си го купя (е, стотинки или няколко левчета само, но все пак – покупка).

Накрая се оказах с Dolphin Browser, орязан до неузнаваемост и със сафари-браузър отдолу. Или Хром (пак “окуцял” по същия начин). И, разбира се, със stock приложенията за календар и е-поща. Не успях да открия по-добри от тях, защо ли? Дали не е заради цензурата на Епъл, не позволяваща на нищо по-добро от тяхното (в крайна сметка те винаги могат да отрежат произволно което и да искат приложение, с каквито и да е доводи)? Не съм точно сигурен каква е причината, но е факт: не успях да намеря приложение, което да покрива stock приложенията, и да има по-добра функционалност.

Днес, за сметка на това, дойде първия Google Nexus 7 таблет. И само няколко часа направо ме втрещиха. Не съм имал възможност да видя новите Галакси таблети засега, но ако са като този (или по-добри), въобще не ме учудва зверския напъл на Епъл (вкл. и максималните опити да манипулира съдебни процеси), само и само да спре конкуренцията. Нексусът е бърз и пъргав! Постепенно го товаря с приложенията, с които ще искам да го пробвам, но (засега) е невероятно удобен. Има гъвкавостта на андроидската платформа и скоростта на епълската. Впечатлен съм, и приятно въодушевен, защото това значи само повече и по-добри устройства за в бъдеще.

Любопитно е, че експериментът имаше и един (очакван) страничен ефект: Веси се влюби в ай-дъската. Само ме чака да се прибера и я измъква от раницата, след което търси къде да я захапе. И като изключим гледането на филми (което прави на нейния МакБуук), за всичко останало май ползва айпада. На нея като че ли ще и е най-трудно, защото ще се наложи да се раздели с него, поне до октомври-ноември, ако Windows 8 таблетите се окажат Голямо Разчарование. Но ще се справи 🙂 .

Аз постепенно май ще мигрирам изцяло към 7-цата, за сметка на айпада, който отива за постоянно в “разработка”, за където си беше предназначен и в началото. И моето “ежедневно” устройство ще стане Nexus 7 (за съжаление, без GSM internet, но май съм готов да жертвам това пред гъвкавостта).

Бъдещето ще покаже 🙂

Photo (cc-by) sam_churchill

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: