Y не може да прави Z Undo, нали?

Пиша това, за да може материалът на Michael Kaplan относно бъга в Bulgaria Phonetic клавиатурата да се намира и при търсене с думи на кирилица.

Вчера получих бъг репорт от Стилгар Наиб, моят любим Facebook трол Smile. Човекът с основание се оплакваше, че Ctrl+Z не работи в Bulgarian Phonetic клавиатурата. Много гаден бъг, ако човек е свикнал с удобната Undo комбинация.

Честно казано, бях леко скептичен, че този бъг репорт ще стигне до Windows екипа, защото Bulgarian Phonetic не е от най-често използваните клавиатури. Говоря за ЧШЕРТЪ глупотевината на екипа на БАН, този самозвано (и предварително!) наречен “стандарт за българска фонетика”. Е, та точно при него Ctrl+Z е дефакто неработещ в почти всички приложения (БАН, разбира се, няма конкретна вина за това Smile).

Използвайки всички възможни канали, ескалирах нещата. Нашенци от Редмънд (мерси, Митко и Стефчо) ми помогнаха да стигна до правилния човек и ме подкрепиха, когато имаше нужда да се докаже защо смятаме, че това е бъг.

За съжаление, този бъг не може да бъде поправен в съществуващия layout. Michael е написал защо. За да се оправи, ще трябва да се напише (още) един Bulgarian Keyboard Layout, което едва ли ще стане. Най-вероятно бъгът ще се “оправи” с Knowledge Base Article, т.е. хората, които ползват тази подредба, ще трябва да се научат.

Якото в случая е, че Майкъл, човекът занимаващ се дефакто с всички клавиатурни подредби в Windows (откъм продуктова гледна точка разбриа се) се погрижи да напише подробно обяснение. Яко е, че това дойде от community-то, и че само за един ден компанията чу и отговори на въпроса. Да, не винаги проблема може да бъде оправен. Но може да се даде работещ workaround.

И то само за един ден! Яко е, когато си помогнал това да се случи.

Thanks, Michael, for your support!

5 thoughts on “Y не може да прави Z Undo, нали?

 1. Не разбрах само защо да не може да се оправи този бъг през Windows Update – пишат нова (поправена) подредба и я подменят? А може просто да съм много тъп 😉

 2. @zdravko:

  Може да иска твърде голям ресурс да се пренапише подредбата изцяло. Може да нямат пари или време?… Тези неща съм ги виждал при Adobe за съжаление — намерен бъг, логнат, описан, потвърден, и единственият отговор е “we do not have enough resources to fix it this cycle” и/или дори “we cannot release a patch for it”… 🙁

 3. @zdravko, Michel: Бъгът може да се оправи, но оправянето му може да счупи софтуер, който е взел предвид по-особеното поведение на тази клавиатура.
  Знам, че звучи малко невероятно, но това са стандартните правила на екип, който поддържа около 500 млн. инсталации.
  В случаите, когато има (макар и странен) workaround, се предпочита да не се пипа код базата в текущата версия.

 4. Поредното доказателство за къдърността на хората от БАН. Защо им трябваше да правят нов “стандарт” за де факто вече наложената като стандарт фонетична подредба!?… Но само малко по-различен. А на всичко отгоре са взели за шаблон германската подредба! Изумявам се все повече и повече. Направили са нещо, но явно не са го тествали добре. БАН?!

  Дончо, коментарът ти ме заинтригува. След като това очевидно е грешка (важна, и според мен трябва да се поправи), защо трябва да се толерират програми ползващи грешката? Те очевидно имат специфично поведение, за да я избегнат. Т.е. поправяме грешките с изключения?! И в крайна сметка не ги поправяме. Защо да се обричаме по този начин?

  Ето защо си направих фонетична подредба сам още 2007 г:
  http://www.5group.com/wordpress/2007/02/08/phonetic-layout-10/

 5. @Здравко: Всъщност, за конкретния бъг БАН нямат вина, поне дотолкова, доколкото аз мога да видя от историята на разработката на тази подредба. Не знам кой е разработил първоначалната версия на подредбата, но ме съмнява че това са били БАН. Или ако са били – толкова по-зле за тях! Но мисля, че не са.

  Защо трябва да се поддържат старите апликации: ами защото когато не го правим, сме много по-лоши, отколкото когато го правим. Виж сам какво чудо беше, когато дойде UAC във Виста? Ако правехме всеки път несъвместима ОС с предишната, ъпгрейдът щеше да е много по-проблематичен и едва ли Windows щеше да е това, което е сега. Съгласен съм, че най-чисто от твоята камбанария изглежда този бъг да се оправи, но съм сигурен, че Windows екипът има достатъчно основателни причини да не го прави.

  Иначе и аз си направих фонетична подредба. Откак дойде 7-цата не я ползвам (защото има out of the box нормално ЯВЕРТЪ), но в ХР и Виста – това ми е подредбата: http://doncho.net/?p=476.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text