Планове за връх “Ботев”

От много време имаме да вземаме един сложен печат. Той е №46 – този за връх Ботев в Стара планина. Взема се само и единствено от върха или от заслона преди него, т.е. няма как човек да измързелува изкачването. Поради това в момента събирам група колеги-ентусиасти, с които да направим прекарването приятно.

Връх Ботев не е лесен за изкачване. Той е далеч от всякаква автомобилна комуникация. Единствения начин да се качим там изглежда да е или от хижа “Плевен”, от хижа “Васил Левски” или от хижа “Рай”. Гледайки естеството на нещата, хижа “Васил Левски” и хижа “Рай” отпадат. Невъзможно е да се стигне от София до тях петък вечер, освен ако човек не си вземе целия петък отпуск.

Поради фактът, че освен че не съм много по ходенето, имам и поне 10 кила отгоре спрямо предишните години, планирам събитието да стане за 2 вечери – петък и събота. Общо-взето ми се върти в главата следното:

 • Петък следобед: тръгване от София и стигане до изходна точка (паркинга преди хижа Плевен), където може да оставим автомобилите
 • Ходене час-два. Дават го час ходене, но както споменах добре е да мислим по-песимистично относно моите възможности.
 • Петък вечер: Пристигане и спане на хижа Плевен.
 • Събота през деня: качване към връх “Ботев”. Според сайта – три часа от хижа “Плевен”. Според мен – поне пет. Целта е да се тръгне малко по-рано, за да може да се качим на върха, да си вземем заветните печати и след това да слезем до заслон Ботев, където трябва да спим.
 • Събота вечер: спане на заслон Ботев.
 • Неделя през деня: слизане до изходната точка пред хижа “Плевен”, където сме оставили колите и прибиране в София

Притеснително нещо тук е прогнозата за времето. Така или иначе, на това място времето е силно неустойчиво, така че това няма как да се предвиди предварително. Но като капак дават времето да е “развалящо се”, т.е. като нищо може да ни провали плановете.

Засега съм “зарибил” само Тишо. Надявам се да се навият семейно. Продължавам да търся обаче! Ще е добре, ако сме поне 6 човека.

Ако имате някакъв съвет или препоръка относно изкачването на Ботев, ще съм много благодарен да споделите. Дано не стане същия провал, който се получи с плановете ни за Пирин.

9 thoughts on “Планове за връх “Ботев”

 1. Петък нямам възможност, но събота за ранно пътуване (6-7 сутринта) съм ОК. Под въпрос са още 2-ма човека с мен, чудя се само за транспорт, тъй като колата ми прави номера от 2 седмици и избягвам да пътувам дълъг маршрут с нея.
  Ако имаш интерес, можем да се разберем нещо. Последния месец Ботев ми избяга и ще се радвам да му отделя повече внимание сега.

 2. Качвал съм вр. Ботев през хижа Плевен. Две неща – качването до х. Плевен е кратко, но изцеждащо 🙂 За хижата до върха и обратно спокойно стига един ден, т.е. ако няма други причини не се налага преспиване в заслона.

 3. Качвал съм връх Ботев и зиме и лете с транспорт, преди работех в БТК и трябваше да ходя командировки там за по седмица. Зимата с Ratrac като има сняг, лятото с ГАЗ, УАЗ или КрАЗ. Както каза един шофьорите: “Мога да се кача на върха със всяка чужда кола” 🙂

 4. Ako си за печата,може да ти го ударят и в Копривщица. Приатно прекарване на Ботев.

 5. @Иванка: Не си права. Печатът за вр.”Ботев” е в заслон “Ботев” или на върха. Печатът в Копривщица е за обект 76 – вр.”Богдан”. Бяхме в Копривщица преди няколко месеца, но отказах да ми сложат този печат – не съм бил още на вр.Богдан.

  @Ivaylo: Не е работа с кола :). Макар че съм дебел и мързелив. Ще опитаме с “двойката”.

  @maurice: Да, през х.”Плевен” ще е, единствения възможен вариант.

  @Марио Пешев: Тръгваме утре наобяд. Ако решите, звънни или пусни коментар тук. Може да ви изчакаме утре на х.”Плевен”, но зависи какво е времето.

  ТРЪГВАМЕ УТРЕ 🙂 !

 6. В х.”Плевен” сме. Дъжд, мъгла и диг, но за час успяхме!

  П.П.Има wireless internet!

 7. Дончо, късно видях коментара – ходих на Лакатник, след като не си намерих партия за другаде 🙂 Ще наваксаме с Ботев друг път 😉

 8. Някой ходилл ли му се Февруари на х. Плевен и евентуално качване до Ботев, ако намерим опитен водач?

  Поздрави !!!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text