Безхаберния мениджър за безопасността на Царевец

image

13.08, новините на ДАРИК:

Дете падна от крепостна стена на Царевец
Шестгодишно дете е с опасност за живота, след като падна от крепостна стена при  разходка по средновековния хълм Царевец. Момчето е настанено в реанимацията на областната болница във Велико Търново с тежка черепно-мозъчна травма.

14.08, новините на ДАРИК:

Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
Сърдечна трансплантация на 9-годишно момче е извършена тази нощ в болницата „Св. Екатерина". Донор на сърцето е 6-годишният Дилян, който на 12 август падна от крепостна стена на хълма Царевец във Велико Търново.

Причинно-следствена връзка, ще кажете вие? Прави сте. Причинно-следствената връзка е ясна, и случаят сигурно ще свърши дотук, познавайки жалката реалност в България. Дотолкова овчите ни мозъци са свикнали с такива трагедии, че волята вероятно няма да стигне до там, че да се вземат мерки подобни трагедии да не се случват в Царевец.

Не минава и лято без някой от посетителите да се нарани там. Миналот лято възрастен човек се оттърва само с натъртвания и уплах. Това лято обаче още една майка слага черното.

Не е внимавала, ще кажете? Да си е гледала детето къде ходи? Да го е държала за ръка? Ако тук някой хвърли вината основно върху родителите, то това без съмнение ще е пряко следствие от овчата част на мозъка му, така добре развита във всеки, роден и отгледан в българското общество.

Ако се зачетете по-навътре в първата статия, ще видите следното елитарно изкаване:

Всичко, необходимо за безопасността на Царевец, е направено, каза Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей, който стопанисва крепостта. Според него допълнително поставени обезопасителни средства биха нарушили архитектурната среда на комплекса.

Значи Църата споделил, че никой от неговите смотльовци няма никаква вина за случилото се. Не можели да обезопасят повече, защото щели да развалят архитектурната среда на комплекса.

Да питам аз Църата тогава: кебапчийницата, която е вътре в комплекса, от кой век датира? Може би това е същата кебапчийница, в която великите боляри са хапвали кИфтенца и са подпийвали “Болярка” в далечните години на Второто българско царство?

Или се бъркам и това е грозно ламаринено творение, дадено под аренда, за да може Църата и неговия екип да цъца някой и друг леФ, за да има за командировчици и туйцък-онуицък допълнително?

Аз лично съм пил там бира и съм ял чипс. Гарантирам ви, че и бирата, и чипса бяха съвременни.

Значи – едното може, а другото не?

Оставам с някаква надежда заради това:

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди проверка по случая с трагичния инцидент с падналото от крепостната стена дете, съобщават от пресцентъра на Mинистерство на културата. Архитектурно-музейният резерват Царевец е изключителна държавна собственост, предоставена за стопанисване и управление на Община Велико Търново, респективно – на Регионален исторически музей – Велико Търново. Министерството на културата упражнява контролни и методически функции.

Много се надявам Църата да го отнесе. По всички показатели. И да ходи да стопанисва някоя свинеферма, където оградата със сигурност ще е достатъчна за него и “посетителите” му.

Защото ми писна от некадърници с двоен стандарт за нещата. Царевец трябва да бъде обезопасен. И до тогава да бъде затворен. За да има  по-малко още майки в черно!

Използваната снимка е от Уикипедиа и е под Creative Commons Attribution ShareAlike лиценз, версии 2.5, 2.0 и 1.0

3 thoughts on “Безхаберния мениджър за безопасността на Царевец

  1. Ужас, едно малко дете е загинало, а те се оправдават как всичко било наред там.

  2. Ето ти една мярка подобни трагедии да не се случват в Царевец – мама и тати да си наглеждат децата вместо да ги оставят да се скитат без надзор, докато пийват кафенце и пафкат цигарки.

  3. @инж.Батков: Съгласен, това е една от мерките. Но в никакъв случай не и единствената възможна. За мен мястото трябва или да се обезопаси, или да се затвори. И никакво клинчене от типа “ама архитектурното му богатство, мрън мрън” не може да мине. Ние не сме се научили да ценим човешкото си богатство (животът на децата ни), та до архитектурното опряхме.

    Но го разбирам г-нът управник на Царевец. Той и екипът му носят основната вина за безхаберното и опасно стопанисване на обекта. Надявам се да си получи заслуженото.

    Нищо обаче няма да върне детето при майка му!

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text