И пак корпоративно-аФторски права…

Това във връзка с новината, която научих от Пейо днес:

image

Накратко: някакво чиновниче от ЕС (в случая става въпрос за комисаря по вътрешния пазар Charlie McCreevy, но не титлата те прави голям, а начина ти на мислене) решило (или са го “подсетили” със съответни “средства”), че 50 години е малко за защита на авторските права. Като резултат от тази нечовешка (и очевидна нехарактерна за него) мисловна дейност, това чиновниче с изсмукани от пръстите (и от други места, но не ми се споменават вербално, че закусих скоро) аргументи ще предложи въпросното увеличение. И ако случайно разумът не стигне, има опасност това да стане факт в ЕС, т.е. всяко авторско произведение да подлежи на законова защита в продължение на 95 години.

Неоспорим факт е, че законите за авторски права защитават повече оядените и вечно ощипани корпорации, които “управляват” произведенията, чийто права са закупили. Още един факт е, че реалните творци в повечето случаи биват безжалостно ограбвани от същите тези корпорации. Не е случайно съществуването (и разцветът!) на сайтове като Magnatune или Jamendo. Това са сайтове, които работят директно с музикантите, предлагат им с пъти по-висока комисионна и като резултат могат да ви предложат да слушате творбите безплатно, или да ги закупите срещу сума, която предпочетете да платите. Преди няколко дни чух по БГРадио, че има вече и българска група, която е избрала подобен начин за разпространение на музиката им.

Глупост е да се говори, че в ЕС нямало корупция. Според мен корумпиран е всеки политик, който потъпква правата на избирателите си с цел облагодетелстване на корпорации. Без изключение. И чичко Чарли без съмнение е корумпиран. До гуша.

– …at least you didn’t download films or music from the Internet…
– Oh, no, God!
What kind of monster would I be?

2 thoughts on “И пак корпоративно-аФторски права…

  1. Пресен и очеваден пример за безскрупулен лобизъм – всеки може да се сети кой е подшушнал на комисаря тая велика идея.

    А тя можеше спокойно да мине в парламента, без никой да й обърне внимание, ако не се беше вдигнал шум – така, както минават десетки глупави лобистки закони за връзване на телета, форма на краставици, доене на крави и други особено важни дейности, с които ЕП се е самонагърбил да се занимава.

  2. Само едно доуточнение. Не става дума само за 50/95 години защита на авторските права. Става дума за 50/95 години _след смъртта на автора_ .

    Тоест, вече не само децата и внуците ще се ползват от облагите на авторския труд, но и пра- и пра-пра- и пра-пра-правнуците.

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: