Прасун

От известно време (да се чете: няколко години) дебелея. Бавно, но сигурно. "Семеен човек", казват, "като се задоми човека, се успокои и наддаде". И това казват. Типично нашенско/гръцко/турски манталитет – дебело ли е, значи го бива и ще пребъде. Но този "семеен човек" започна от 80 кг преди казарма, та до сега (виж по-долу 🙂 ).

Когато в Дания стигнах 85 кг (при 179 височина) си казах "е, стига толкова, ще вземам мерки". Да, ама не. Прасето в мен се оказа много силно и неусетно след завръщането си от тренинга в Щатско се видях едни (доста) кръгли 93.5 кг (десетичната точка не е шега, кантарът вярно мери с точност 0.1 кг). Това беше много, даже за моите по-широки разбирания, и дрехи. Явно беше дошло време да се вземам в ръце. Да не говорим, че и не се чувствах особено комфортно, несдържайки даденото на Веси от години обещание да започвам ходене на фитнес. Веси междувременно така или иначе беше решила да ме мъчи с диети, та един фитнес отгоре щеше да направи не много по-мизерно и без това мизерното ми положение 🙂 .

След като взех тежкото решение, дойде време за "дизайн" на решението 🙂 . Т.е. да намеря къде и с кой. За късмет, точно до офиса се намира Спортен комплекс "Малееви". Фитнесът им си го рекламират така:

Една от най-големите фитнес зали в София е друга забележителност на спортния комплекс. Просторната зала е разположена на 400 кв. м. и е оборудвана с най-модерните уреди на американската компания Cybex. Четири пътеки за тичане, арк-трейнър и три колела задоволяват все по-големия интерес към аеробичните тренировки.

Аз, като един зает и мързелив човек, реших да не търся повече, а направо да отида там и да видя как стоят нещата. Понеже това спокойно може да се каже, че е първият фитнес в живота ми, ми трябваше и инструктор. И такъв се намери, още повече че Светльо излезе много голяма свежарка и човек, с който можеш да си говориш какво ли не, въпреки разликата в профилите и професиите. Аз съм техничар, той е спортист, но така или иначе намерихме и други теми за разговор освен тази за моите безбрежни сланини и мързел 🙂 .

На 29.01. беше първата тренировка. Тогава разбрах, че два пъти седмично няма да са ми достатъчни. По дяволите, времето и без това е кът! Но ща, не ща, трябваше да се заделят още 2.5 часа за трета тренировка. Всяка седмица. 7.5 часа, които няма да ги видя никога пак. Но как беше, целта оправдава средствата, нали?

Умишлено не исках да се тегля всеки ден. Едно, че организмът не започва да губи ей-така изведнъж, друго че не исках да се разочаровам твърде бързо. Ходих, мъчих се, оказвах се с дрехи, които не можех да сваля от пот. И така, седмица след седмица.

Първото "контролно теглене" беше след 3 седмици упорит труд. И по-специално хранене. Без сладко 🙁 . И без други работи. И най-вече без любимите тестени неща. А аз много си ги обичам тях, та те най-много ми липсват. Контролното теглене обаче ме обнадежди. От 93.5 бях паднал на 90.7. Почти три килограма, никак не беше зле. Наперих се един такъв, от гордост ходих поне половин ден като петел 🙂 .

Жалко обаче, че това не беше краят. И край май няма да има, просто в един момент ще реша, че фитнесът ще бъде само "за тонус". Защото лошото тук е, че спреш ли, промяната се отразява доста зле и в повечето случаи е възможно да качиш обратно не само това, което си свалил, а и мъничко отгоре. И като се знам какво съм прасе, при мене ще е сигурно "много отгоре". Но така или иначе все още съм далече от заветното тегло, затова не само не беше време за спиране на каквото и да е, ами си беше просто едно (първо!) контролно теглене.

След още няколко седмици, т.е. днес, реших да се претегля отново. Тези последните дни леко "прегрешавах" в диетата си. Принципно тази диета има "почивен ден" веднъж седмично, но аз си направих два непълни почивни дни, т.е. имах леки прегрешения, но все пак отделяне от диетата. Интересно е да правиш такива експерименти, за да видиш докъде можеш да стигнеш.

Днес второто контролно теглене показа 89.5 кг. Седем пълни седмици след промяната на хранителния режим и ходенето на фитнес. Резултатът е повече от окуражителен. Особено имайки впредвид факта, че колкото по-лесно сваляш, толкова по-лесно качваш след това. За по-малко от 2 месеца имам 4 кг разлика. Ясно е, че с времето тази тенденция ще намалее, но е важно знакът да се запази.

И ето, днес реших, че може да се похваля и тук 🙂 .

Статистически погледнато, вече мога да пробягам цели 3.75 км за 30 мин (вчера, за мое най-голямо изумление). Това може да е много малко за редовно спортуващ, но в началото аз лично бях полумъртъв след 1.2 км за 15 мин. И съм сигурен, че след време ще се подобри и този показател.

Треньорът помага много. Не само поради това, че равномерно тренираш групите от мускули. На мен лично Светльо ми действа и като стимул, понеже ме гледа и внимава какво правя, колко и как. Когато го няма (случи се веднъж) мързелът много бързо ме обзема и започва да ми се струва че това или онова вече не мога, "ох, колко се уморих, стига вече, ае да си ходим" и т.н. Какво да се прави, мързел!

Надявам се за в бъдеще да продължа с хвалбите в тази посока 🙂 . А не да започна да се оправдавам къде, как и защо не съм успял да приключа поредния проект с добър замисъл. Засега целта ми е заветните 85 кг. Когато ги стигна, ще реша искам ли още да се стягам, или засега стига. Но все още те са далече, така че ще видим!

Ех, а днес имаше парти в офиса. Колега почерпи за р.д., да е жив и здрав! А аз само тъжно гледах сладките…

12 thoughts on “Прасун

 1. аз не знах, че ходиш 🙂 добре дошъл в клуба 😀

  вярно е, че на моменти е тегаво и писва, но… резултати наистина има. аз вече 5 месеца направих, и наистина се вижда резултата… килограми не съм свалял много (4-5 само), но на фона на разните нови мускули, които не знаех, че има в човешкото тяло, явно съм конвертирал сериозно количество мас в мускули :))

  не знам каква диета са ти сложили, но при мен се казва ‘само супи за вечеря’ и почти без месо в останалото време 🙂 и работи 🙂

  аде и успех 🙂 нема да се даваш лесно 😉

 2. Не знам за “семейния човек”, ама съм чувал и една мъдрост по темата:

  “Когато човек спре да се празни, започва да се пълни…”

 3. @alex: Ако е “почти без месо”, от къде си набавяш необходимите протеини? Поне достатъчно растителни протеини и млечни продукти приемаш ли? Ако не си вегетарианец, не виждам никакъв смисъл в ограничаването на месните продукти. Освен това за сметка на какво?

  Аз като чуя ‘диета’, настръхвам, защото болшинството чудотворни ‘диети’, летящи под всякакъв вид в ефира, не само, че няма да доведат до желания резултат (макар и в началото кантара да показва, че отслабваш), но и така ще ти скапят организма, че после ще се чудиш откъде ти е дошло.

  Любими ключови фрази, след които спирам да слушам: “не трябва да се яде мазно”, “не трябва да се вечеря / нищо да не се яде след X часа”, “един плод на закуска”, “почти без месо” ;), и т.н. и т.н. тонове заблуди.

  Ето една препратка към синтезирани до 15 съвета за здравословно хранене:
  http://spidersport.com/15-nutrition-tips.php
  Бих препоръчала на всеки, който се интересува от добро хранене и правилно спортуване, да разгледа и целия сайт.

  И още нещо ще подшушна – “Хранене в Зоната”. (google it ;))

 4. Дончо, твоето наддаване е нищо. Аз ги качих от 73 кг след казармата до 105-6 сега, но все пък напълно те разбирам за това, че ти тежи. Тежат си килата, техната …

  Обаче мнението ми за диетите е доста лошо. Както и ти казваш, те са до живот. Ако ги спреш, качваш и то повече. Така наречения Йо-Йо ефект. По съм склонен на промяна на хранителния режим. Например аз не закусвам, на обяд си ям и на вечеря ям доста. Има едни теории, че човек е хубаво да яде на често, но по малко. Примерно лека закуска, към 10:30 някакъв плод, на обяд нормално ядене, като преди това изпиваш 1-2 чаши вода за пълнеж, към 15 часа пак нещо леко като кисело мляко и на вечеря съвсем скромно. Общо взето 4-5 пъти папане, но по малко.

  Друг проблем, с който трябва да се преборя е лакомията ми. Като има някое от любимите ми ястия, ям по 2-3 порции. Просто ми е вкусно и не мога да се спра.

  Има и един друг проблем при мен (за теб не знам как е) – бирата е доста калорична (нищо, че ти научно доказа, че от нея се слабее 🙂 ), а и другия алкохол, който поглъщам също е калоричен. Ама бирата и 200 кила да стана, няма да мога да я спра ;).

  Та, тъй. Според мен един нормален хранителен режим и малко спорт, би трябвало да оправи нещата.

  Поздрави Ему

 5. Поздравление за постигнатото и да не се отказваш 🙂
  Аз след като спрях цигарите – август 2007-ма, от 76 станах сега 98. Просто нямам думи. Дископатия си докарах с тези килограми, щото се изкривих много. Обаче последните месеци тренировки има определено ефект – плуване и движение. Това му е майката.

 6. Поздравления! Не се отказвай 🙂

  С фитнеса и храненето е трудно само в началото, после свикваш и започваш да правиш нещата без много зор. Аз отказах цигарите преди почти година и качих едни бързи 5 кг отмах , свалянето точно на 5 кг се оказа най-трудното нещо, което съм правила някога 🙂

  Постарай се и режима на хранене да не е много драстичен и да стане постоянен. След като роди и жена ти ще мине на него и ще ви е доста по-лесно. Успех!

 7. Благодаря на всички за “поздравите”. Да ви се връща. Но още е рано да ги приема, защото има дълъг път да се извърви.

  @alex: допреди 2 месеца и аз не знах, че ходя. Но от тогава нещата са по-различни :). Ти нали само волейбол играеше, или вече те натиснаха и за фитнес? А Катето? Тя не че има нужда, но що пък да не се сгърчи и тя?

  @Георги: мъдростта на вековете. Но по-скоро си мисля, че ефекта е обратен 🙂 !

  @Лина: “диета” ознавава само и единствено “режим на хранене”. Може да е по-специален, а може и да си ти е обичайния. Ограничителните режими наистина не са добри, защото веднъж спрени (освен ако не смяташ цял живот да мизерстваш, или поне докато не свикнеш), имат неприятен обратен ефект.
  При мен Веси определя какво да ям. Тя чете литература по въпроса, интересува се, затова ѝ имам доверие. Всъщност, “диетата” не е никак ограничителна откъм количество, по-скоро откъм качество. Всичко, което е вкусно, е вредно, нали знаеш 🙂 ?
  Аз лично ям 6 дни в седмицата без хляб, ориз, картофи и сладко. Задължително нещо свежо (салата) на всяко основно ядене. Ако ме загризе глад следобед, хапвам и по плод. И това е. Не се ограничавам, ни най-малко. Имам и отпуснат 1 почивен ден през седмицата, когато мога да ям всичко. Разбира се, винаги внимавам и в количествата.
  Алкохолът принципно би следвало и той да е забранен тотално, но това съм го изхвърлил от изискванията 🙂 . Пия като “нормален българин”, т.е. средно около 200 гр. концентрат на седмица, както и понякога малко вино или бира. Но в никакъв случай не и редовно и не и всяка вечер. Мисля си, че точно редовното пиене (макар и само на 1 бира) всяка вечер ми докара част от наднорменото тегло в Дания.

  @Emu: Целта на диетата ми въобще не е за “цял живот”. Ама никак. Честно казано, пица е едно от най-любимите ми яденета, а без нея не знам как ще карам :). Но и както казах по-горе, имам си “почивния ден”, когато мога да ям пицата.
  Моята цел е да видя дали ще успея да стигна желаните килограми. След това – дали ще успея да ги задържа. Комбинацията диета+фитнес засега работи, но бъдещето ще покаже дали ще имам достатъчно воля.
  Иначе за бирата съчувствам. Самата тя е доста хранителна също. Но… това е положението. Трябват жертви, иначе няма постигане на целите. И съответно, ако искаш да ги постигнеш – знаеш какво да правиш :).

  @pierrot: Да, прав си. Но аз съм винаги бил мързел. Още от малък – един от най-омразните ми часове в училище беше точно физическото. Ах, как го мразех, това пълно губене на време (според тогавашните ми настройки).
  Сега даже ми е интересно да видя докъде може да стигна в издръжливостта си (макар треньора ми да ми се кара, ако тичам твърде бързо или твърде много, защото се уморявам и след това на уредите съм по-слаб). Започнах от 10 мин бавно тичане (6 км/ч), сега докарвам до 30 минути по-бързо (7.5 км/ч). Бих искал да не са ми проблем 30 минути бягане с 12 км/ч, но до това има дълъг път. Стигна ли го, след това ще видим.

  @Надя: браво, че си ги свалила. Веси също ще сваля, когато спре да кърми малкото. Поздрвления за това, че си се оттървала от един ужасен порок (цигарите), и че си успяла да се пребориш и с [единствения?] негативни ефект от спирането – килограмите! За книгата поздравленията ще са си в твоя блог :).
  Лично аз смятам, че всеки постоянен режим на хранене довежда до адаптация на метаболизма ти, и рано или късно започваш да качваш килограми. За да не се случи това трябва постоянно да си го променяш. Цяла наука е, наистина, а аз съм малко бос в нея :).

 8. Мдам, и ти по “болното” ми място удари 🙂

  За по-малко от година качих едни 6 кила и сега се чудя, как да ги накарам да си ходят 😉

  Разумно опитвам следното:

  1) Намаляване на захарта и въглехидратите,
  2) Повече движение, повече колело, плуване и т.н.
  3) Повече зелен чай с лимон и други благотворни напитки (само внимавам да не прекалявам с бирата anymore;-)

  Сега проверявам, дали ще има ефект…

  На фитнес не ходя, нямам много време, но поне плуването го отпочнах, засега веднъж седмично се събира, но мисля да увелича до два… 🙂

  Успех и на теб, после ще обменяме опит! 😉

  С поздрав, един друг прасун: М.

 9. Охо 🙂 Мишел това със бирата за съжаление при мен няма как да стане 🙂
  Ето преди малко ритах един час като бесен, и сега си хрупам един Туборг леко леко…
  Само това ми остана…
  Иначе до момента имам резултат – 3 кила за колко…две седмици.

 10. @pierrot:

  Плуване и движение, съгласен!

  А бирата си я обичам и аз, няма спор… Но да не се прекалява, че идват бирените коремчета после 😉

 11. Хе, на мен офиса ми е от другата страна на Ловният парк (или това което остана от него), там си държа колело и карам през обедната почивка по 1 час, по-точно карах, напоследък обаче съм повече в движение и станах още по-зле 172/98/10 години семеен живот. Вече обаче гледам да не стъпвам в стола, където имат навика да ни хранят за сметка на компанията и все не не ти стига 🙂 Та вече съм 92кг и пак смазвам колелото да е готово като поизсъхне парка. 🙂

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text