Обезщетявани и обезщетяващи

Чета и не вярвам на очите си. Роднините на медиците предявили претенции, че някой (чети – българския народ, чрез своите данъци) трябвало да обезщети медиците за времето, прекарано в затвора в Либия.

Чакайте сега да видя дали правилно съм разбрал:

1. Някой отива на гурбет в Либия, щото ще спечели Големите Пари. На този някой предварително му е известно, че:
1. Либия е дива фундаменталистка държава
2. Ние сме християни, т.е. един вид “измет” според тях
3. Нищо в Либия не е независимо, включително и съда
4. Либия е мюсюлманска държава, където алкохолът е забранен.
2. Дали чрез тази дребна (алкохолна?) незаконна дейност, дали чрез нещо друго този някой се превръща в идеалната пионка в сложна политическа игра. Някой в Либия решава, че това са идеалните жертви.
3. Следва арест, “независими” процеси, трагедии до прилошаване или повръщане. Лентички “Ние сме с вас”. Показност чак до там да се опъне транспарант “Чакаме ви” на летището в София.
4. Някакси с цената на много пари демократичната световна общност (ЕС/САЩ най-вече) успяват да купят живота (за свободата ще видим) на тези изстрадали човеци.

Не щеш ли обаче, след като е ясно че няма да ги бесят/колят/стрелят в Либия, роднините им тук изведнъж заявяват, че трябва медиците (разбирай, и роднините с тях) да получат и те по някой и друг милион като обезщетение.

Не знам за вас, но според мен това смърди, та се не трае. То бива желание да продадеш трагедията си, но чак пък такава наглост не вярвах, че може да стигнем. Със сигурност досега са изхарчени поне половин милиард евро покрай този процес. Какво ще са на фона на този половин милиард още някакси си (например) €6,000,000? Айде, и €500,000 за доктора, дето го оправдаха? Да, цифрите аз си ги измислих, но ако прочетете статията ще видите и вие подобни намеци.

Не ги ли е срам тия хора? Близките им още са там, нищо не е сигурно, но исканията за обезщетения и на медиците вече са “на масата”? Наясно ли им е на роднините, че като нищо близките им могат да прекарат остатъка от живота си в къщата, построена специално за тях в този зандан? И дали наистина затворниците мислят как да вземат обезщетение сега? Или техните молби са само и единствено да получат обратно несправедливо отнетата свобода? Да се върнат пак в България?

Така гнусно ми стана, когато прочетох за тези искания… не е истина. И определено съм много против такива обезщетения. Не щото съм циция (на фона на откраднати милиарди какво са няколко милиона?). А защото не е справедливо.

Ако някой е виновен, че тази трагедия се случи, това на първо място са хората, замесени в нея. Ако не искаш да станеш жертва на фанатичен авторитарен режим, тогава стоиш далече от него. Ако те е страх от мечки – не ходиш в гората. Да плаща българският народ (или който и да е друг народ) за подобно нещо е повече от цинично, особено на фона на вече платените суми!

51 thoughts on “Обезщетявани и обезщетяващи

  1. ОК, Съжалявам, но затварям коментарите. Мисля, че започнахме да се повтаряме. Не само да пишем коментар под нашия коментар, а и да се повтаряме.

    Това беше.

Comments are closed.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: