Две седмици с челник “VARTA”

Преди няколко седмици имах удоволствието да ме поканят да тествам и да напиша впечатления от челника VARTA Ultralight H30R. Аз познавах VARTA като компания, която прави едни от най-яките батерии (или поне едни от батериите с най-як маркетинг). Когато купувам батерии, ако не съм до ИКЕА за тяхните (цена/производителност), почти винаги посягам към VARTA. А ако говорим за специализирани батерии – задължително VARTA (ако намеря в магазина).

Но не за батериите ми е думата тук. Отворих я само, защото така познавах компанията. Думата ми сега е за челника, с който се сдобих.

Устройството дойде в типичната за този тип неща опаковка от твърдo PVC. За да го отвориш, трябва да използваш много остър нож или макетен резец, като едновременно внимаваш да не срежеш ценното съдържание и също така да не срежеш някой от пръстите си. Аз проведох съсредоточена борба с опаковката, успях да запазя челника и принадлежността му здрави, както и да не се срежа с ножа. Обаче се разсеях и се порязах на самата пластмаса. VARTA можеха да измислят опаковка, която да е по-приятелски настроена към хора, които не са чак толкова сръчни в ръцете. Но каквото – такова, да съм внимавал повече.

Челникът идва с някакъв фабричен заряд. Аз, бидейки човек от “онова време”, съм свикнал да си дозареждам винаги новите устройства, та го сложих да се зареди. Усещането при пипане на устройството е за удобна, “гумена” кутия, която да го предпази от по-леки изпускания. Явно пластмасата му е двуслойна поне отвън, където има комбинация с някакъв каучук, което пък придава това усещане за повече устойчивост, и навярно наистина го прави по-устойчив на удари.

Челника използвах (и продължвам да използвам) всяка вечер, когато се прибираме от разходка по тъмно. Дори когато има улично осветление предпочитам да си го държа в ръката, сочещ надолу към пътя, защото на шофьорите на преминаващите автомобили им прави впечатление допълнителната “звезда” и обръщат внимание на това, че минават покрай група. Щеше ми се да има режим “мигане”, щеше да помогне още при това приложение, но и без този режим вършеше работа.

Казвам “сочещ надолу по пътя” по причина, че рекламираната яркост на челника всъщност си е точно така. При поглед директно в светещия LED се заслепявате силно. И понеже в никакъв случай не искам да заслепявам шофьор на идваш около мен автомобил, челникът при това положение винаги сочеше земята.

Когато използвах челникът като челник, т.е. закрепен с лентата си на главата ми, използвах много удобна функция, която позволява да се променя ъгъла на светене: от успореден на погледа на носещия (накъдето гледате – натам свети: Внимание, опасност от заслепяване!), до изцяло наклонен надолу – 90 градуса наклон, при който свети в краката на носещия. Този режим е много удобен, ако в тъмнина работите нещо в ръцете си, или четете книга. Макар, че при четене на книга има леко неудобство: поради силната светлина на челника самата бяла страница “блести” и леко заслепява четящия. Та, ако четете книга с челника, може да ви трябват слънчеви очила през нощта :). Но, най-добре, не четете книга на челник – има си време и място за четене, а именно когато около вас има мека и достатъчно силна, дифузна светлина. Светлината на челника не е такава.

Между най-долу и най-горе има още три степени на наклон, при който LED-ът осветява малко пред вас на три различни разстояния. Първата степен: нула градуса, “грее” директно срещу вас. В този режим, ако на 50-100 метра пред вас има хора, със сигурност ще им светите много неприятно в очите, затова използвайте с внимание.
При ходене по пътя аз ползвах или най-косото, или средното осветление. Това на нула градуса и съседното му почти не ги използвах, точно поради причината, че имаше бая преминаващи хора.

Силата на осветяване е много впечатляваща. Имал съм най-различни LED фенери, но това нещо надминава всички досега. Разбира се, някак е нормално, особено предвид, че е ново като технология и изпълнение. Но въпреки това бях много впечатлен колко силно свети елемента в него.

Много голяма екстра е това, че не се нуждаете от допълнителна суха батерия. Имате си акумулаторче, което зареждате през USB-mini. USB-C щеше да е по-добро решение, но това е въпрос на лични предпочитания. Акумулаторчето дава 3.5 часа светене (по спецификация). Не мерих точно времената, но първият заряд даде поне 2.5 часа, а след това не знам, защото още не съм го зареждал втори път (повече от две седмици употреба вече). Засега батерията показва много добра производителност.
На мен ми беше трудно да забелязвам индикацията за “свършваща батерия”. Забелязах я, когато беше вече свършила. Може и да се е разредил в чантата, ако не е бил заключен.

А това заключване и отключване е важно, защото иначе ще намерите челника упорито светил в чантата ви, защото се е търкалял с другите неща в нея. След, като един ден го извадих от чантата несветещ, използвам редовно функцията. Задържа се малко по-дълго ON/OFF бутона и индикацията мигва в червено (“заключен съм”). След това задържате дълго бутона и индикацията мигва в зелено (“отключен съм”). Мислех си, че може да се стигне до отключване и светене в чантата, но засега не съм забелязвал подобно нещо.

Челникът се закрепя на главата с ластична препаска, която изглежда солидна. Надявам се да издържи повече, защото без нея ще е трудно да се употребява. Не, че не може да го сложите на която и да е препаска: той си има щипка, чрез която може да го закачите на всяка. Но неговата си върши чудесна работа.

Накрая си струва да призная, че бях скептичен за какво ще използвам челник. Но всъщност май ще се окаже, че това ще остане едно от нещата, които непрекъснато ще стоят в чанатата ми оттук-насетне. Разходки, изпуснато нещо под леглото, ремонт на мивката, ръчкане в шкафа зад компютъра, критична барбекю-светлина: това са сценариите (може да пропускам някой), в които за около две седмици джаджата от ВАРТА ми беше на челото.

Препоръчвам го, ако някой иска як, вършещ работа челник!

И накрая, една галерия от снимки на челника, събирани през последните дни:

One thought on “Две седмици с челник “VARTA”

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: