Време е Генералисимусът да си ходи

Днес Пловдив беше на мушката на “Генералисимуса”.

Пловдивчани бяха заплашени, че ще бъдат солидно “обгрижени” с полиция, Властта щели да използват даже системата за ранно оповестяване при война и промишлени бедствия и аварии, все едно ни предстоят бомбардировки от “братска” Русия.

Целта на този фарс? Да бъдат максимално “натегнати бурмите” на пловдивчани, които (какво кощунство!) излязли на разходка по Главната и не спазвали умопомрачителните нареждания на “Генералисимуса” и неговия щаб. България: една от малкото държави, в които е забранено да се разходиш през деня. Защото според специалистите от щаба, чистият въздух и слънцето, на всички е ясно, са изключително вредни за здравето на хората!

Междувременно, Бащицата, Диктаторът на ГЕРБарията, заявил днес, че нямало да пипне църквите покрай Великден:

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на брифинга днес, че няма да затвори църквите за идващите празници, дори да получи нареждане от щаба. “Църквата е Божа работа. Говорил съм с всички владици да спазват мерките. Те са интелигентни и прекрасно разбират”, коментира той.

Разбираемо! В “Диктатори for dummies” със сигурност е описано, че всеки начинаещ диктатор трябва да си осигури подкрепата на най-популярните религии, които ще му помогнат да нахлузва и затяга по-лесно хомота на народа си.

Не мога да приема нивото на наглост, което се излива от двойните стандарти на авторитарното управление на ГЕРБарията, в името на имагинерната сигурност, която “получаваме” при “борбата с епидемията”! “Следващото ниво” на мерки на Щаба щяло да бъде всеки да си носи декларация, ако излиза от къщи. Междувременно, разбира се, че никой не говори за премахване на сегашните, унизителни и напълно излишни КПП-та, които нямат никакъв друг ефект, освен да унищожават времето и самоуважението на хората, преминаващи през тях.

Знаете ли защо никой не говори за премахване на някои от мерките днес? Защото това е пътят към диктатурата. Защото никой от Щаба няма изгода мерките да се облекчават. Напротив: всеки от тях има лична изгода това да продължава колкото се може повече, за да може да лъска своето политически лустро, както и да се крадат колкото се може повече публични средства за бъдещите политически кампании на хората от Щаба!

Нови мерки – всяка седмица. Даже всеки ден. Преди да се (само)разпусне Парламентът, за малко да приеме и закон, който би цензурирал мнения, които не са удобни на властта. Но не се притеснявайте: скоро ще има такъв закон. Или даже защо да чакаме закон. Направо такъв Декрет. На Бащицата или на Генералисимусът. Декретът ще повелява, че няма да е позволено да говорим и да пишем против която и да е от мерките. При първо нарушение: пет хиляди лева глоба. При второ: до три години затвор и десет хиляди лева глоба. При трето: от пет до десет години затвор и конфискация на имуществотол Може би и разселване на семейството им по територията на ГЕРБария. Разбира се, всичко това ще се прави “в името на Народа и спокойствието Му по време на епидемична обстановка”.

Лошото е, че хората са редовно заливани от плашеща помия. Като тази от екранната снимка на “новина”, в която са показани редицата ковчези “от Милано”. Които всъщност не са от Милано, не са дори на починали от COVID-19. Помията се излива толкова , толкова качествено, и толкова селективно, че вече на никой от народонаселението не му пука за неговата лична свобода. На местно ниво отровата също е качествена: на всеки се показват страшните ICU, в комплект с думите на Генералисимуса “В София, почти всички интубирани – умират!”. Всеки починал е задължително от COVID-19, ако ще и причината за смъртта да е инфаркт или инсулт! Толкова много отрова, изливаща се в съзнанието на хората.

Отрова, която да ги накара да забравят какво е всъщност свободата и как свободата означава вземане на лично решение и носене на лична отговорност за него. Комбинирано с историческата предразположеност на сегашните поколения към потисничество, придобито за четиридесет и пет години тежка, комунистическа диктатура, не се учудвам, че толкова добре им се получава на нашите кандидат-дикатори. И народът кляка, все по-ниско и по-унизително. Тези, които не смеят, ги грози насилие: днес (и утре) в Пловдив, вчера беше Варна, София отдавна мина “по веригата” на полицейщината).

Според мен, крайно време е “Генералисимусът” да си ходи. Да си взема дипломите, уменията и черната униформа, наподобяваща най-добрите тенденции на Hugo Boss през 1934-а в Германия, която изглежда от седмица насам му е най-удобна и най-комфортна за публичните му изяви, и да си заминава. Да си заминава, заедно с униформата си на погребален агент. Въпреки, че униформа на човек от погребална агенция му отива за заниманието: все пак говорим за човекът, който се грижи за погребението на демокрацията в България. След като си тръгне, уверен съм, имаме достатъчно компетентни лекари и лидери, които да го заместят. И които няма да носят униформи и да се държат пред телевизора като разбеснели се в обоза кашици!

Когато някой официално започне да си позволява да държи такъв тон на народа си, той няма място сред групата вземащи решения. Може да е консултант, най-много. За разлика от Борисов, който е някакъв (суб)продукт на (може би последните) демократични избори, този е обикновен, държавен чиновник. И отношението му към работодателя му е абсолютно недопустимо.

Ако не посочим вратата на този самозабравил се военен, много скоро последствията от неговите решения може да са невъзвратими. Защото скоро Генералисимусът ще получи правото да заповядва на армията срещу собствения ѝ народ.

За съжаление обаче, повечето хора спят. Дълбоко.

15 thoughts on “Време е Генералисимусът да си ходи

 1. Аз отдавна си го мисля, но каква е алтернативата? Чудя се кои партии и организации са готови да предложат адекватно решение на проблемите в момента. Къде са ни градивните, позитивни послания които са нещо повече от дългогодишния кънтеж – дигитализация и борба с корупцията? Имаме ли инструменти за изграждане на гражданското общество или реална позитивна промяна на медиите, образователната система и нещо друго?

  1. Аз мисля, че съм го писал и преди: алтернативата е ограничаване на най-засегнатите социални групи и ясна, директна, точна комуникация към всеки, който е решил да не се самоограничи: решенето е на негова отговорност, държавата няма как да помогне на всички.

   Ако искаш да излизаш: излизай. Когато се разболееш, чакаш за лечение (ако има).
   Ако искаш отпуск: вземай си отпуск.
   Ако искаш да посетиш родителите си: посещавай, но знай, че може да ги убиеш по този начин.

   В държави с откровен стремеж към авторитаризъм (като нашата) това, което се прави, ще ни докара само нов “бай Тошо”. Или “бай Боко”. Който вместо Добри Джуров, ще си има Генералисимус с черна униформа.

   1. “Ограничаване на най-засегнатите социални групи и ясна, директна, точна комуникация към всеки” – как точно ще стане това / кой ще го направи? Идеи много, а хора които реално действат – малко. Правителството е неефективно, гражданското общество – в зимен сън. И като гледам как ИТ индустрията се опитва да помага и да предлага решения ми става още по-смешно 🙁

 2. Тази снимка е от ковчези с бежанци (мързеливи журналисти), но това НЕ променя проблема, а той е реален. Аз не знам дали и автора на статията е много сигурен в имунната си система. За мен лично е важно в момента да се види дали можем като народ да мислим – в една посока, а не всеки да е супер акълия и да дава акъл как би трябвало да бъде. Проблема не е само в бизнеса, това е супер зараза. Не може да се игнорира. Всеки трябва да приеме фактите – а именно, че живота ще се промени и няма как да се върне както е бил.

  1. Снимката въздейства емоционално. Фалшивата снимка предизвиква фалшиво въздействие. Съответно новината е фалшива.

   Мързел или не, фалшивите новини трябва да бъдат осмивани, особено когато вършат работата на авторитарни стремежи на политици.

 3. Дончо, Дончо… И пандемията на политика обърна. Ама нищо. Сега можеш да пишеш, как в Белгия ще подкрепят всички, а не само .. тия дето ще успеят да докажат, че са засегнати. И може и политика да вкараш, Световната Банка отпуска 750 милиарда евра да изкупва облигации по външни дългове за да помогне в борбата срещу КОВИД, а с нашите 16 милиарда… за колко време ще стигнат.

  1. Всичко е политика, Стелян.

   Давайки властта на едни политици, всичко което те решават, е политика. Нашата реакция (била тя положителна или отрицателна) срещу решенията е политика.

   Няма как да не е.

 4. Дончо, не те познавам, но бръщолевиш глупости…

  1. Уважавам правото на всеки човек да има свое мнение. Радвам се, че съм провокирал този груб коментар, защото това значи, че съм провокирал и мисли и емоции с написаното. Което всъщност е моята цел.

   Голяма част от нашето общество е застинало в страх, като заек, чуващ рева на приближаващ към него автомобил и виждащ само два големи, блестящи фара. В този страх сме готови да захвърлим всичко постигнато като демокрация и индивидуални свободи, само и само някой да ни обещае имагинерна сигурност.

   Съжалявам, ако това не Ви притеснява. Мен ме притеснява много повече от SARS-CoV-2 или рискът от усложнения COVID-2.

   1. …Ок, минавам на Вие. Г-н Дончо, не знам на Вас каква свобода Ви липсва, но на мен свобода никога не ми е липсвала…За каква цензура говорите, след като предложението на правителството беше за измислени, неверни, или с други думи лъжливи новини, а не както Вие се опитвате да ни внушите, че това е някаква цензура, която видите ли е срещу мнения, неудобни на властта…Пълен смях…Не знам каква компетентност имате и по въпросите на вирусологията, медицината, епидемиите, пандемиите, извънредните положения и т.н.т., че да плюете като ядосана камила правителството и ген. Мутафчийски. Вие искате демокрация, но демокрацията е ред и дисциплина, а не възможност всеки да си прави каквото поиска, да публикува лъжливи информации, да се прави на знаещ, без покритие и да мисли, че всичко му е позволено, дори обиди и клевети, пък било то и към “авторитарното управление на ГЕРБарията”…Г-н Дончо, може да сте червен, а може и да не сте, може да сте обикновен човек, а може да сте и професор, може да сте умен, ама може и да не сте, но единственото нещо, което е сигурно, което и доста хора го виждат е, че БРЪЩОЛЕВИТЕ ГЛУПОСТИ…Не се изявявайте неподготвен – съвет, който може и да не изпълнявате…

     1. Благодаря за отделния материал, който сте ми посветили, но аз ще ви пиша пак тук.
      Това, което пишете за фалшивите новини и плурализма е пълна глупост. Плурализъм имаме при различни мнения по един и същ въпрос и всеки човек може да прецени кое е плурализъм и кое фалшива новина, т.е. лъжа. Разбира се истината е субективно понятие, но когато преценката е на базата на твърдения, които само си чул и не си видял, може да се окаже, че твоята истина е просто една лъжа. С други думи, ако не искаш да изпаднеш в подобно положение, по-добре не казвай нищо, или се приготви да докажеш истината си в съда. Така че, каквото и правителство да е на власт, винаги ще имаш право да докажеш невинността си. Без плурализъм няма демокрация. Вярно, но с лъжи също няма демокрация. Моля, различавайте плурализма от фалшивите новини!
      Относно камилските ви плюнки.Предполагам виждате каква е реакцията в демократичните страни, а също и в Русия. Явно вие смятате, че не е правилно и необходимо да се въвежда извънредно положение. Твърдите, че обема на заразата, диагностицираните и смъртните случаи, не изисквали такива мерки. Аз обаче мисля все пак, че този вирус не е обикновен грипен вирус и няма нищо общо с грипа, макар че симптомите му са грипоподобни. Разликата е в дългия инкубационен период, в начините на предаване на заразата и в продължителността на съществуване на самия вирус върху различни повърхности. Извънредното положение се въвежда, г-н Дончо, не заради моментната ситуация, а за да не се позволи масово заразяване на хората в кратък период от време.А аз питам, когато се заразят 70% от хората в кратък интервал от време, икономиката няма ли да спре и за колко време ще спре? И какво правим, когато се окаже, че няма болнични легла и здравната система гръмне? Тя, здравната система знаем в какво положение е, та само това и липсва…И сега разбрахте ли защо се въвежда извънредно положение, и защо се поставят цели градове под карантина, при това не само у нас, ами и в страни с доста развита демокрация?
      Говорите за неработещ парламент и непрозрачни мерки. Това е ваша интерпретация и манипулация, защото много ясно се каза, че при взимане на решения с голяма обществена значимост, народното събрание ще се събира извънредно, както се вижда, че става. Така наречените “репресивни” от вас мерки се налагат от самото извънредно положение, което ми се струва, че на вас не ви е много ясно, какво точно означава. Говорите за смъкване на контрола от правителството, за насаждане на страх и други смехории. Аз всеки ден излизам и не виждам никакъв страх, и никакви репресии. Говорите просто, за да покажете какъв демократ сте, но всъщност сте обикновен опозиционер на правителството. Няма лошо, но ако ви чете писанията някои не много замислящ се човечец, може да ви повярва и даже да каже: “Браво, евала на г-н Дончо!”
      Говорите и за демокрация, за нарушени базови човешки права без причина и нужда. Когато не носите никаква отговорност за нищо, г-н Дончо, когато не искате да се съобразявате с нищо и никого, естествено ще ви се струва, че някои ви пречи дори да отидете до тоалетната.Накрая само ще ви кажа, че нищо не разбирате от демокрация и спокойно можете да се кандидатирате за Хелзинкския комитет, където имате големи шансове да ви приемат, а ако не ви приемат, изберете си демократично общество в друга държава и си разтягайте локумите там…

      1. Значи, г-н Михайлов, добре че ги има хората като Вас, които да обяснят на нас, как всъщност демокрацията няма нужда от плурализъм и хората трябва да бъдат преследвани за думи.

       Между другото, Вие въведохте терминологията “камилски плюнки”, не аз. Не се опитвайте да ми е приписвате.

       Пожелавам Ви успех в условията на авторитаризъм. Хора с Вашата нагласа със сигурност ще успеят! Навремето поне са успявали: партийните секретари винаги имат нужда от клакьори.

      2. Пиша ви тук, но това е отговор на последния ви коментар.
       Хора като вас, г-н Дончо не разбират какво е плурализъм, а още по-малко какво е демокрация…Предлагам ви да прочетете още веднъж предния ми отговор, защото последният ви коментар е неадекватен…Нямам амбиции нито за партиен член, нито за партиен секретар…Вие сте по-близо до тези позиции с “интелигентните” си писания…

Leave a Reply

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
%d bloggers like this: